اظهار نظر 0

روزنامه به دیدگاه شما نیازمند است،از نظراتتون روی موضوعات پیشوازی خواهیم کرد.

  • برگزیده خوانندگان
  • همه
مرتب کردن بر اساس : قدیمی تر

انقلاب اسلامی ایران در آینه روایات (90)

خيزش‌هاي ضداستکباري در جهان تحت تاثير انقلاب اسلامي(27)

پيروزي انقلاب اسلامي ايران اولين رويداد ورود به دوران ظهور (39)

انقلاب اسلامی ایران در آینه روایات (90)

بحرين(6)

 

روابط جنبش هاي اسلامي و شيعي با انقلاب اسلامي ايران

رابطه جنبشهاي اسلامي و شيعي در بحرين با انقلاب اسلامي در ايران را ميتوان با دو رويكرد بررسي كرد:

الف: تأثيرپذيري و الهامگيري؛

ب: مداخله ايران در اين حوادث و وابستگي اين جنبشها به ايران.

 حقيقت آن است كه پيدايش انقلاب اسلامي در ايران تأثير شگرفي بر تمام جنبشهاي آزاديخواه جهان داشته است، از اين رو نميتوان منکر تأثير انقلاب اسلامي ايران به عنوان يک پديده و متغيري جديد در تحولات و محاسبات بين المللي و منطقهاي شد. تأثير انقلاب ايران در حوادث بحرين، طي سال 1979 ميلادي به صورت کوتاهمدت در راهپيماييها و اعتراضات مردمي جلوهگر شد و در دراز مدت نيز روحيه شجاعت و قيام براي خواستههاي خود را در آنان دميد.

 راجع به مسئله دوم، بايد گفت جمهوري اسلامي ايران بحرين را به عنوان يک کشور مستقل به رسميت شناخته است و طبق اصول پذيرفته شده بين المللي، به خود حق دخالت در امور داخلي ديگر کشورها را نميدهد، ضمن آنكه اساسا تاكنون دليلي بر دخالت ايران در ناآرامي هاي بحرين ارائه نشده است.(بحراني[1]، 1381: 14).

حوزه­هاي علميه و شخصيت هاي علمي و فرهنگي شيعي

بحرين به لحاظ فرهنگي مرکز عاشقان اهل بيت و مبلغان مکتب تشيع ميباشد. شخصيتهاي بزرگي از زمان ظهور اسلام در اين سرزمين ، تربيت شده­اند  و خدمات ارزنده­اي به جامعة اسلامي و مذهب تشيع داشتهاند.

بحرين به ويژه آن هنگام كه در دوران صفويه جزو قلمرو ايران بود، همانند ديگر نقاط کشور، از پيشرفتهاي فرهنگي برخوردار شد و به صورت يکي از مهمترين مراکز علمي شيعي در منطقه در آمد. مهاجرت علماء و روحانيون از ايران به بحرين و از بحرين به ايران براي کسب علوم فقهي شيعي، از مهمترين شواهد بر اين مدعاست.

امروزه مهمترين مراکز ديني و حوزه­هاي علمية بحرين در مناطق جد حفض و ستره قرار دارد که اکثراً به تدريس و ترويج فقه جعفري ميپردازند. البته بحرين مرجع ديني مقيم ندارد، در نتيجه بخش اعظم روحانيون از نظر رهبري ديني به خارج نظر دارند و شيعيان از مراجع بزرگ جهان در ايران و نجف تقليد ميکنند. مراکز و حوزههايي که مذهب تسنن در آن­ها تدريس ميشود نيز در اين کشور وجود دارد. مهمترين آن­ها «دارالاصلاح» در منطقه محرق است که به وسيلهي عربستان سعودي ايجاد شده است.

برخي از شخصيتهاي برجستهي علمي و فرهنگي شيعه در اين کشور عبارتاند از:

علاء الدين حضرمي، رشيد هجري، ابن ميثم بحراني، شيخ يوسف بحراني(آل عصفور)، ابن متوج، احمد بن صالح، شيخ يوسف درازي بحراني، شيخ حسن دهستاني، سيد شبر عزيفي، شيخ علي بلادي، سيد جواد الوادعي و شيخ عيسي قاسم و...(سيف[2]، 1381: 26).

منابع:

 [1] بحراني، مرتضي(1381) جنبش­هاي سياسي- اجتماعي بحرين، تهران، موسسه مطالعات انديشه سازان نور

[2] جعفريان، رسول(1387) اطلس شيعه، انتشارات سازمان جغرافيايي نيروهاي مسلح، تهران

 سيف افجه اي، معصومه(1381) بحرين، کتاب سبز، تهران، اداره نشر وزارت امور خارجه

اطلاعاتی برای نمایش وجود ندارد.