روزنامه فرانکفورتر روند شاي در مطلبي نوشت: نتايج يک مطالعه بينالمللي جديد نشان مي دهد که قيمت مواد غذايي در سراسر جهان چه سيبزميني از انگليس، چه قهوه از برزيل يا پياز از هند به شدت در حال افزايش است.
اين مطالعه بينالمللي جديد به رهبري مرکز ابررايانه بارسلونا نشان ميدهد که رويدادهاي شديد آب و هوايي، ناشي از تغييرات اقليمي، در حال حاضر اثرات قابل توجهي بر بازار جهاني غذا گذاشتهاند.
بر اين اساس در غنا و ساحل عاج که روي هم رفته حدود 60 درصد از کاکائوي جهان را توليد ميکنند، موج گرما باعث از بين رفتن اين محصولات در اوايل سال 2024 شد. در نتيجه، قيمت جهاني کاکائو در ماه آوريل 280 درصد افزايش يافت.
در هند، پس از آنکه موج گرما در ماه مه محصولات کشاورزي را نابود کرد، قيمت پياز و سيبزميني بيش از 80 درصد افزايش يافت. در کاليفرنيا، پس از خشکسالي در تابستان 2022، قيمت سبزيجات 80 درصد افزايش يافت.
اروپا نيز از اين قاعده مستثني نيست. خشکسالي 2022/2023 باعث افزايش 50 درصدي قيمت روغن زيتون در اين منطقه شد. در ژاپن، برنج پس از يک آگوست بسيار گرم در سال 2024، 48 درصد گرانتر شد. حتي کلم، غذاي اصلي، در کره جنوبي در ماه سپتامبر 70 درصد گرانتر از سال قبل بود.
اين افزايش قيمتها فقط نوسانات موقت نيستند. دکتر ماکسيميليان کوتز، سرپرست اين مطالعه، توضيح ميدهد: تغييرات اقليمي باعث ميشود رويدادهاي شديد آب و هوايي مکررتر و شديدتر شوند و اين موضوع به طور فزايندهاي در قفسههاي سوپرمارکتها منعکس ميشود.
در اين ميان خانوارهاي کمدرآمد بهويژه تحت تأثير قرار ميگيرند. وقتي غذاي سالم و تازه به يک کالاي لوکس تبديل ميشود، اغلب تنها گزينه، روي آوردن به غذاهاي فرآوريشده ارزان و فاقد مواد مغذي است. يک نظرسنجي توسط بنياد غذا نشان ميدهد که غذاي سالم در حال حاضر دو برابر غذاي ناسالم قيمت دارد. افزايش بيشتر قيمتها، اين عدم تعادل را بهشدت تشديد خواهد کرد.
اين شرايط عواقب اقتصادي و اجتماعي شديدي به همراه خواهد داشت. طبق گزارش کنسرسيوم اروپايي دانشگاههاي نوآور (ECIU)، افزايش قيمتهاي مرتبط با تغييرات اقليمي به تنهايي خانوارهاي بريتانيايي را مجبور کرد تا در سالهاي 2022 و 2023 حدود 360 پوند بيشتر براي غذا هزينه کنند. در سطح جهاني، اين به معناي افزايش فقر، بحرانهاي غذايي فزاينده و بدتر شدن نابرابريهاي اجتماعي است.
دکتر ماکسيميليان کوتز در اين باره هشدار داده و گفت: اگر چيزي را تغيير ندهيم، اين روند ادامه خواهد يافت. قيمتها در حال افزايش هستند، برداشت محصول کاهش مييابد و اين در سيستمي اتفاق ميافتد که از قبل تحت فشار بوده است.
وي افزود: اگر خطرات اقليمي باعث نوسانات قيمت در بازارها شود، کنترل تورم براي بانکهاي مرکزي به طور فزايندهاي دشوار مي شود.
تحليل ديگري از موسسه تحقيقات تأثير آب و هوا در پوتسدام (PIK) و بانک مرکزي اروپا اين هشدار را تأييد ميکند. بر اين اساس تغييرات آب و هوايي نه تنها باعث شوکهاي قيمتي کوتاهمدت ميشود، بلکه افزايش بلندمدت قيمت مواد غذايي را نيز به همراه دارد.
کارشناسان اکنون از اين تحول به عنوان تورم آب و هوايي ياد ميکنند. طبق اين مطالعه، ميانگين دماي بالاتر به تنهايي ميتواند تورم سالانه مواد غذايي را تا سال 2035 تا 1.8 درصد افزايش دهد. مناطق جنوب جهان به ويژه تحت تأثير قرار گرفتهاند، اما اروپا نيز اين اثرات را احساس ميکند به گونه اي که تابستان گرم 2022 به طور موقت قيمت مواد غذايي را در اين منطقه تقريباً يک درصد افزايش داد.
اظهار نظر 0
روزنامه به دیدگاه شما نیازمند است،از نظراتتون روی موضوعات پیشوازی خواهیم کرد.