معاون دادستان کل کشور با اشاره به افزايش جرايم مرتبط با رمزارزها در کشور گفت: دادستاني کل کشور به دنبال مهار مخاطرات از پديده رمزارزها است.
جواد بابايي گفت: موضوع همکاري درباره مقابله با جرايم سايبري از موضوعات داراي اولويت بين کشورهاي عضو شانگهاي و بريکس به ويژه با روسيه است.
وي اظهار کرد: ايران و روسيه از سال 1378 با يکديگر توافقنامه همکاري قضائي دارند و به طور ويژه در سالهاي اخير درباره همکاري دوجانبه براي مقابله با جرايم فناوري اطلاعات و ارتباطات موافقتنامه ويژهاي منعقد، که با تصويب مجلس شوراي اسلامي در سال جاري به قانون تبديل شد.
معاون امور فضاي مجازي دادستاني کل کشور افزود: اين موضوع به اندازهاي براي دو کشور مهم و داراي اولويت است که مجدد در بند 3 از ماده 11 توافقنامه جامع راهبردي دو کشور نيز مورد تاکيد قرار گرفته است.
برنامهريزي ايران و روسيه براي استفاده از پلتفرم ارتباطي ايمن با رويکرد مقابله با جرايم سايبري
بابايي عنوان کرد: با توجه به خصوصيات ذاتي فضاي مجازي، هر نوع همکاري در زمينه مقابله با جرايم اين حوزه نيز مستلزم استفاده از فناوريهاي نوين ارتباطات و اطلاعات است، بنابراين دو کشور در حال برنامهريزي براي استفاده از پلتفرم ارتباطي ايمن براي همکاريهاي دوجانبه براي مقابله با جرايم سايبري هستند.
وي مطرح کرد: اين همکاريها بين مراجع قضائي و ضابطين دادگستري دو کشور در حوزه تبادل تجربيات و همکاري در کشف جرايم، واکنش سريع و مقابله با جرم، شناسايي و تعقيب مجرمين تا رسيدگي قضائي و دستگيري و استرداد مجرمين خواهد بود.
پايان سال مسئولان قضائي ايران و روسيه در حوزه طرحهاي مقابله با جرايم سايبري ديدار ميکنند
معاون امور فضاي مجازي دادستاني کل کشور افزود: علاوه بر موافقتنامهها و تفاهمنامههاي دوجانبه در سطوح مختلف، دو کشور براي اجرايي و عملياتي شدن آنها برنامهريزي کردهاند و قرار است در بهمن و اسفند ماه سال جاري نيز ديدارهاي دوجانبه براي بررسي طرحهاي اجرايي و جزئيات برنامههاي دوجانبه بين مقامات و هيئتهاي کارشناسي دو کشور برگزار شود.
بابايي گفت: توسعه همکاريهاي قضائي و پليسي بين دو کشور ايران و روسيه پايان کار نيست، بلکه نقطه شروع و نقطه عطفي براي ايجاد تحول در همکاريهاي بينالمللي و جهاني براي مقابله با جرايم فضاي مجازي است.
کنوانسيون بينالمللي براي مقابله با سوءاستفاده از فناوري اطلاعات و ارتباطات، رونمايي ميشود
وي بيان کرد: اخيراً با پيشنهاد اوليه روسيه و حمايت و مشارکت فعال جمهوري اسلامي ايران، کنوانسيون بينالمللي براي مقابله با سوءاستفاده از فناوري اطلاعات و ارتباطات براي مقاصد مجرمانه تدوين شد که اين کنوانسيون در چهارم دي ماه سال جاري در مجمع عمومي سازمان ملل متحد به تصويب رسيد و در خردادماه سال آينده براي امضا و الحاق کشورها رونمايي ميشود.
عضويت ايران در کنوانسيون بينالمللي مقابله با سوءاستفاده از فناوري اطلاعات، فرصتي طلايي براي مقابله با جرايم رايانهاي
معاون امور فضاي مجازي دادستاني کل کشور تصريح کرد: با الحاق کشورمان به اين کنوانسيون، دادستانها و مراجع قضائي کشور ميتوانند علاوه بر دهها کشوري که موافقتنامههاي معاضدت قضائي دو جانبه داريم، با تمامي کشورهاي جهان که عضو اين کنوانسيون ميشوند نيز براي مقابله با جرايم رايانهاي همکاري کنند.
بابايي افزود: بنابراين همکاري بين دو کشور ايران و روسيه و کشورهاي عضو پيمانهاي شانگهاي و بريکس، مقدمه و الگوي مناسبي براي همکاريهاي گستردهتر و جهاني براي مبارزه با جرايم سايبري خواهد بود.
جرايم سايبري در سالهاي اخير روند رو به رشدي داشته است
زيادي از زندگي حقيقي مردم به فضاي مجازي وابسته شده و در همين راستا بسياري از مجرمين نيز تلاش کردهاند، اقدامات مجرمانه خود را با استفاده از اين فناوريهاي نوين گسترش دهند.
معاون امور فضاي مجازي دادستاني کل کشور افزود: بنابراين جرايم فضاي مجازي نيز به طور طبيعي در اين سالها رشد داشته است، با اين وجود دادستاني کل کشور و به طور کلي دستگاه قضائي تلاش کرده با اتخاذ تدابيري از سرعت رشد اين جرايم بکاهد.
راهکارهاي دادستاني کل کشور براي واکسينه شدن جامعه در برابر مجرمان سايبري
بابايي درباره راهکارهاي مؤثر براي واکسينه شدن در برابر مجرمان سايبري، اظهار کرد: افزايش اطلاعات و دانش عمومي درباره جرايم سايبري، کاهش وابستگي کشور به پلتفرمهاي قانونگريز، استفاده از فناوريهاي نوين در کشف و واکنش سريع به جرايم رايانهاي، پيگيري رفع آسيب پذيريهاي امنيتي سامانهاي زيرساختي و خدمات عمومي آموزش تخصصي قضات و ضابطين و ارتقاي مهارتهاي آنها براي پيشگيري و مقابله با اين جرايم و در نهايت اتخاذ تدابير پيشگيرانه در حوزه ساماندهي کسب و کارهاي فضاي مجازي، بهبود و ارتقاي هويت معتبر و کاهش گمنامي و سطح بندي خدمات و احراز هويت متناسب با سطح مخاطرات و جرايم احتمالي از جمله مهمترين محورهاي برنامههاي کلان دادستاني کل کشور براي مواجهه با جرايم فضاي مجازي است.
جعل و کلاهبرداري رايانهاي در صدر جرايم فضاي مجازي
وي با بيان اينکه جرايم فضاي مجازي در کشورمان طيف وسيعي دارد و از جرايم عليه حيثيت تحت جرايم عليه اموال و امنيت و آسايش مردم را شامل ميشود، گفت:، اما از نظر ميزان تعدد و تکرار، «جعل و کلاهبرداري رايانهاي به مانند درگاههاي جعلي بانکي، ابلاغيههاي جعلي قضائي و پستي و برداشت غيرمجاز از حسابهاي بانکي»، «هک و دسترسي غيرمجاز»، «هتک حيثيت و افشاي اسرار و فيلمهاي خصوصي» به ترتيب از مهمترين و پرشمارترين جرايم سايبري در کشور است.
جرايم مرتبط با رمزارزها جهشي فوقالعاده داشته است
معاون امور فضاي مجازي دادستاني کل کشور ادامه داد: علاوه بر اين جرايم مرتبط با رمزارزها در چند سال اخير رشد و جهش فوقالعادهاي داشته و ضعف شديد اطلاعات عمومي شهروندان درباره جرايم و مخاطرات شديد حوزه رمزارز و فقدان مجازاتهاي قانوني بازدارنده سبب شده، حوزه رمزارزها جز جرايم کثيرالشاکي در کشور باشد.
بابايي مطرح کرد: تاکنون صدها پرونده با چند صد هزار شاکي در اين رابطه در مراجع قضائي سراسر کشور تشکيل شده، بنابراين رمزارزها علاوه بر خساراتي که در حوزه ارزي، پولي و اقتصادي به کشور وارد ميکنند در حوزه جرايم و پولشويي نيز نقش بسيار خطرناک و فزايندهاي دارند.
دادستاني کل کشور به دنبال مهار مخاطرات از پديده رمزارزها است
وي افزود: از اين رو دادستاني در تلاش است از طريق شوراي عالي فضاي مجازي، بانک مرکزي و ساير مراجع قانوني ذيربط مخاطرات و آسيبهاي ناشي از پديده رمزارزها را تا حد ممکن مهار کند.
معاون امور فضاي مجازي دادستاني کل کشور افزود: در اين راستا، موضوع اطلاعرساني و آموزش عمومي و افزايش آگاهيها و دانش عمومي نسبت به فعاليتهاي مخرب و سوداگرانه حوزه رمزارزها و پرهيز از سرمايهگذاري در اين محيط پرمخاطره و سوداگرايانه بسيار اهميت دارد و رسانهها بايد مردم را نسبت به خطر از دست دادن اموال و داراييهايشان در معاملات رمزارزهاي غيرقانوني و بدون پشتوانه آگاه کنند.
اظهار نظر 0
روزنامه به دیدگاه شما نیازمند است،از نظراتتون روی موضوعات پیشوازی خواهیم کرد.