اظهار نظر 0

روزنامه به دیدگاه شما نیازمند است،از نظراتتون روی موضوعات پیشوازی خواهیم کرد.

  • برگزیده خوانندگان
  • همه
مرتب کردن بر اساس : قدیمی تر

اصرار دوباره ترکيه بر عبور کريدور زنگزور از ايران

مقامات ترکيه‌اي بار ديگر ادعاهاي خود درباره کريدور زنگزور را مطرح کردند.

اصرار دوباره ترکيه بر عبور کريدور زنگزور از ايران

در همين ارتباط نيز، «عبدالقادر اورال اوغلو»، وزير حمل و نقل ترکيه در تلويزيون تي. آر. تي گفت در صورتي که ارمنستان از تأمين خاک خود براي مسير حمل و نقل خودداري کند، کريدور زنگزور ميتواند از ايران عبور کند.

اورال اوغلو مدعي شد: «سوال مهم اين است که آيا کريدور زنگزور از ارمنستان عبور ميکند يا خير؟ از نظر شرايط جغرافيايي واقعي، اين کريدور براي هر يک از مناطقي که از آن عبور ميکند مفيد خواهد بود. ما فکر ميکنيم ارمنستان اين موضوع را بدون ملاحظات سياسي ارزيابي خواهد کرد. در غير اين صورت، دورنماي عبور اين کريدور از مرزهاي ايران به عنوان يک جايگزين مطرح خواهد شد.»

وزير کابينه اردوغان همچنين گفت: «مسير زنگزور در حال حاضر تا حد زيادي به جز بخشهايي از مسير برقرار است.» او گفت: «مسيري وجود دارد که از باکو به شهر خان ميرود. کار توسط يک شرکت ترکيهاي براي گسترش آن تا مرز ارمنستان در حال انجام است و مسير ديگري به طول حدود 110 کيلومتر در نخجوان وجود دارد. پس از آن، مسير به قارس [در ترکيه] ميرود و 224 کيلومتر جاده در خاک ترکيه وجود دارد.»

به گفته وزير راه و حمل و نقل ترکيه، کار تکميل اين مسير در نخجوان به زودي آغاز خواهد شد و ظرف يک ماه، ترکيه مناقصهاي را براي ساخت امتداد مسير در سراسر خاک خود برگزار خواهدکرد.

جمهوري آذربايجان اعلام کرده است که خواهان ايجاد کريدور موسوم به زنگزور است که از ارمنستان ميگذرد و آذربايجان را به منطقه نخجوان آنکه منطقهاي بين ارمنستان و ترکيه است، متصل ميکند. طرح کريدور شامل ساخت بزرگراه و راه آهناست.

پيش از اين نيز، «رجب طيب اردوغان» رئيس جمهور ترکيه در مسير بازگشت از نخجوان به کريدورهاي «زنگزور» و «لاچين» اشاره کرده و گفته بود: آرزوي ما اين است که اين مسيرها را به عنوان دالانهاي صلح باز کنيم. نميتوان به کريدوري که همواره تحت شرايط جنگي قرار داشته باشد، فکر کرد. تلاش لازم براي افتتاح کريدور «زنگزور» را انجام خواهيم داد. ايجاد کريدور «زنگزور» به نفع کشورها و امنيت منطقه خواهد بود. روند جاري در مسير باکو تهران مثبت است. ممکن است تحولات مهمي (در اين ارتباط) رخ دهد. (در مورد عبور از ارمنستان) اگر ارمنستان راه را براي کريدور «زنگزور» هموار نکند، اين کريدور از ايران ميگذرد. ايران نظر مثبتي به عبور کريدور از خاکش دارد.

اين در حالي است که پيشتر «سيد کمال خرازي»، رئيس شوراي راهبردي روابط خارجي در گفتوگويي تاکيد کرده بود که باکو، کريدور زنگزور را به نحوي که در حاکميت جمهوري آذربايجان باشد و اتصال نخجوان را به خاک اصلي آن تأمين کند، در قبال کريدور لاچين مطرح ميکرد که در اختيار ارمنستان بود و قره باغ را به خاک ارمنستان متصل ميساخت. اينکه مساله قره باغ حل و طبعاً کريدور لاچين بلااثر شده است، ديگر توجيهي براي درخواست چنين کريدور متقابلي وجود ندارد.

خرازي افزود: البته، کشورها ميتوانند در قالب همکاري ترانزيتي راههاي ارتباطي خود را در اختيار همسايگان خود قرار دهند و چنين همکاري بين جمهوري آذربايجان و ارمنستان هم قابل دفاع است، ولي لازمه برقراري چنين ارتباطي تهديد و اشغال نيست. جمهوري اسلامي ايران از آنجا که
بر اهميت اتصال نخجوان به خاک جمهوري آذربايجان واقف است، حتي در صدد است چنين اتصالي را از خاک ايران براي جمهوري آذربايجان فراهم سازد و لذا با باکو براي ساخت جاده و راه آهني به طول 55 کيلومتر از روستاي آق بند در منطقه زنگيلان در جنوب کشور آذربايجان و در مجاورت مرز ايران و ارمنستان، تا شهر اردوباد در نخجوان، به توافق رسيده است که در دست پيگيري است.

اطلاعاتی برای نمایش وجود ندارد.