اظهار نظر 0

روزنامه به دیدگاه شما نیازمند است،از نظراتتون روی موضوعات پیشوازی خواهیم کرد.

  • برگزیده خوانندگان
  • همه
مرتب کردن بر اساس : قدیمی تر

ازدواج حضرت علي (ع) و حضرت فاطمه (س) چگونه رقم خورد

آخرين ماه از يک سال قمري با بهترين روز خلقت و پيوندي آسماني آغاز مي شود، يکم ذي الحجه يادآور روزي در تاريخ اسلام است که بانوي دو عالم در سن 9 سالگي ولايت علي ابن ابيطالب را بر خود قبول کرده است.

ازدواج حضرت علي (ع) و حضرت فاطمه (س) چگونه رقم خورد

سالگرد ازدواج اين دو نور عالم رخداد عظيمي است که به تعبير امام خميني (ره) اشاعه نور اين خانواده عالم را روشن کرده است. از اين روي اول ذي الحجه مصادف با سالگرد ازدواج حضرت زهرا (س) و حضرت اميرالمونين (ع) روز مبارکي است که بيشترين زوج هاي جوان پيوند خودشان را در اين روز رقم مي زنند.

 

مراسم خواستگاري امام علي (ع) از حضرت زهرا(س)

هنگامي که حضرت علي عليه السلام براي خواستگاري فاطمه عليهاالسلام رفت، حضرت حدود 9 سال داشتند و پيامبر (ص) در خانه ام سلمه بود. امام  علي (ع) وقتي درب خانه را زد پيش از آنکه خودشان را از پشت پرده معرفي کنند، پيامبر اکرم (ص) اذن ورود را به خانه دادند و گفتند: «درب را باز کنيد. کسي پشت درب است که محبوب خدا و رسول محسوب مي شود.»

علي (ع) وارد منزل شدند و سلام کردند و از روي شرم چشمانشان را بر زمين دوختند و شرم از پيامبر (ص) مانع گفتن خواستهاشان شد. پيامبر (ص) که خود حالات رفتاري و روحي امام علي (ع) باخبر بود، سکوت را شکستند و فرمودند: «ميبينم براي حاجتي اينجا آمدهاي. خواستهات را بر زبان آور و آنچه در دل داري بازگو که خواستهات پيش من پذيرفته است».

حضرت علي(ع) که براي خواستگاري دختر پيامبر (ص) به خانه ايشان رفته بود، خواسته خود را اينگونه بيان کرد: «پدر و مادرم فداي شما، وقتي خردسال بودم مرا از عمويتان ابوطالب و فاطمه بنت اسد گرفتيد. با غذاي خود و به اخلاق و منش خود بزرگم کرديد. نيکي و دل سوزي شما درباره من از پدر و مادرم بيشتر و بهتر بود. تربيت و هدايتم به دست شما بوده و شمااي رسول خدا به خدا سوگند ذخيره دنيا و آخرتم ميباشيد.اي رسول خدا! اکنون که بزرگ شدهام، دوست دارم خانه و همسري داشته باشم تا در سايه انس با او، آرامش يابم. آمدهام تا دخترتان فاطمه را از شما خواستگاري کنم. آيا مرا ميپذيريد؟» چهره پيامبر، همانند گل شکفته شد. گويا انتظار اين لحظه را ميکشيد. خوشحال شد، ولي جواب قطعي را برعهده فاطمه (ع) گذاشتند.

پيامبر (ص)  ماجراي خواستگاري امام علي (ع) را براي دخترش بازگو کرد، خانه ناگهان غرق در سکوت شد و حضرت فاطمه (س) از سر حيا ساکت ماند و حرفي نزدند. به ناگاه بانگ تکبير پيامبر (ص) بلند شد: «اللّه اکبر! فاطمه راضي است. سکوت او نشانه رضايت اوست».

 

مهر علي (ع)؛ مهريه زهرا (س)

مشخص کردن ميزان مهريه، از شرايط عقد در اسلام است. حضرت محمد (ص) که نخستين مجري دستورات اسلام بود، در پيوند دخترش با حضرت علي (ع)، از داماد آينده اش پرسيد: آيا براي اين ازدواج اندوختهاي داري؟ علي (ع) پاسخ داد: شما از وضعيت من به خوبي آگاهيد. تمام دارايي من شمشير، زره و شتر آبکشم است. پيامبر فرمود: شمشيرت را براي جهاد در راه خدا نياز داري؛ شتر هم براي انجام کارهاي روزمره و امرار معاش ميخواهي؛ ولي اين زره (پيراهن جنگي) رابفروش و پولش را برايم بياور. علي (ع)  زره را به پانصد درهم فروخت و پول را به عنوان مهريه همسرش نزد پيامبر (ص) آورد تا براي ازدواجشان هزينه کند. بدين ترتيب مهريه برترين بانوي دنيا تعيين شد و پيام مهرآفرين آن براي همه دختران مسلمان باقي ماند. اين مبلغ به عنوان سنت قرار گرفت و هر يک از اهل بيت (ع) ميزان مهريه همسران خود را به همين مقدار مشخص ميکردند.

 

سادهترين مراسم خطبه عقد

براي اجراي خطبه عقد، علي (ع) به دستور پيامبر به مسجد رفت. همچنين پيامبر (ص) به بلال دستور داد که مهاجر و انصار را در مسجد گرد آورد. پس از مدت کوتاهي همگي در مسجد جمع شدند. پيامبر (ص) بر منبر مسجد نشست و در حضور شاهدان، خطبه عقد برترين بانوي اسلام را در مسجد مدينه جاري فرمود. سپس براي عروس و داماد دست به دعا برداشت و فرمود: «خداوند براي شما مبارک گرداند و اجتماعتان را پاينده بدارد.»

 

دوره نامزدي حضرت علي (ع) و حضرت زهرا (س) چقدر طول کشيد؟

امام علي (ع) در خاطرهاي زيبا، پايان دوره نامزدي اش را چنين بيان ميکند: يک ماه از اجراي خطبه عقدمان گذشت. در اين يک ماه با رسول خدا (ص) نماز ميخواندم و به خانه ام برمي گشتم و در اين يک ماه درباره ازدواج سخني به ايشان نگفتم. پس از يک ماه، همسران پيامبر (ص) به من گفتند: نميخواهي درباره آوردن فاطمه به خانه خودت با پيامبر (ص) صحبت کنيم؟ گفتم صحبت کنيد. آنها به محضر حضرت رفتند و عرض کردند: علي (ع) دوست دارد همسرش را به خانه ببرد، چشم فاطمه را به ديدار شوهرش روشن کن! پيامبر پرسيد: چرا خود علي (ع) همسرش را از من نميخواهد؟ ماتوقع داشتيم که خودش اقدام کند. من عرض کردم:اي رسول خدا! حيا و شرم مرا از سخن گفتن در اين باره باز ميدارد. پيامبر اسلام (ص) با شنيدن اين سخنان، با برگزاري مراسم ازدواج موافقت کرده، به همسران خود دستور تهيه مقدمات آن را داد.

نمونهاي از همسرداري اسلامي

 

در تمام زندگي مشترک امام علي (ع) و حضرت زهرا (س)، سرشار از مشقهاي نيکوست. مقام معظم رهبري، در تحليلي زيبا، از نقش حضرت زهرا (س) در فعاليتهاي تأثيرگذار همسرش چنين ياد ميکنند: «در طول ده سالي که پيامبر (ص) در مدينه بود، حدود نه سال، جنگهاي کوچک و بزرگي ذکر کرده اند (حدود شصت جنگ اتفاق افتاده)، در اغلب آنها اميرالمؤمنين (ع) هم بوده است. حالا شما ببينيد، او حضرت زهرا (س) [خانمي است که در خانه نشسته و شوهرش مرتب در جبهه است و اگر در جبهه نباشد، جبهه لنگ ميماند... از لحاظ زندگي هم وضع رو به راهي ندارند... در حالي که دخترِ رهبر است، دختر پيامبر است، يک نوع احساس مسئوليت هم ميکند. ببينيد انسان چه روحيه قوياي بايد داشته باشد تا بتواند اين شوهر را تجهيز کند، دل او را از وسوسه اهل و عيال و گرفتاريهاي زندگي خالي کند، به او گرمي بدهد، بچهها را به آن خوبي تربيت کند... فاطمه زهرا (س) اين گونه خانه داري، شوهرداري و کدبانويي کردند و اين طور محور زندگي فاميل ماندگار در تاريخ قرار گرفتند».

 

الگوي تربيتي مناسب فرزندان

 

کوثر بي کران، کاملترين الگويي است که ميتوان در ابعاد گونه گون زندگي، او را مقتداي خويش قرار داد، که يکي از «لايهها و لطافتهاي» زندگي معنوي وي که بستر معنوي خوبي را براي رشد رباني و معنوي فراهم ميسازد، «بستر تربيتي» زندگي او است. در «سيره عملي و علمي» زندگي وي، ظرافتها و دقتها موج ميزند. او مادر است، اما چگونه مادر؟! مادر امامت است و حسنين در دامن مبارک او تربيت يافته اند. مادري است که از راه تکان دادن گهواره، براي هميشه جهان را تکان ميدهد و از طريق «لالايي و تاتاييهاي» حساب شده، جهان و جهانيان را پر از فريادهاي عدالت خواهي ميکند و به سمت عدالت پيش ميراند.

 

سخن رسول خدا(ص) هنگام ازدواج اميرالمومنين(ع)

 

ابن عبّاس در حديث ازدواج حضرت فاطمه و امام علي(ع): پيامبر خدا صلي الله عليه و آله آنها را در آغوش گرفت و فرمود: خدايا! اين دو از من هستند و من از اين دو.خدايا همان گونه که هر گونه پليدي را از من دور کردي و پاکم گرداندي، اين دو را نيز پاک گردان.

اطلاعاتی برای نمایش وجود ندارد.