شبکه خبري يورونيوز در گزارشي با اشاره به نقش ايران در امنيت تنگه هرمز، اذعان کرد که عبور حدود 20 درصد از نفت و الانجي جهان از اين مسير حياتي نشانهاي از جايگاه راهبردي جمهوري اسلامي در معادلات انرژي خاورميانه است.
در اين گزارش آمده است: ايران بر اين تنگه تسلط دارد و ميتواند با ايجاد اختلال در عبور و مرور انرژي، بسياري از کشورها را با بحران روبهرو سازد. چهار کشور چين، هند، ژاپن و کرهجنوبي، سهچهارم واردات انرژي از طريق اين مسير را به خود اختصاص ميدهند.
وابستگي شرق آسيا به نفت و گاز خاورميانه و گذار نسبتاً کند اين منطقه به انرژي پاک آن را در برابر اختلالات در انتقال از طريق تنگه هرمز آسيبپذير کرده است؛ ضعفي راهبردي که جنگ ميان ايران و اسرائيل آن را برجسته کرده است.
بر پايه تحليل گروه تحقيقاتي «زيرو کربن آناليتيکس»، ژاپن و کره جنوبي با بيشترين خطر مواجه هستند و پس از آنها هند و چين قرار دارند. همه اين کشورها در گسترش استفاده از انرژيهاي تجديدپذير کند عمل کردهاند.
در سال 2023، انرژيهاي تجديدپذير تنها 9 درصد از ترکيب انرژي مورد استفاده کره جنوبي را تشکيل ميداد که بسيار پايينتر از ميانگين 33 درصدي ديگر اعضاي سازمان توسعه و همکاري اقتصادي بود. در همان سال، ژاپن بيش از هر کشور ديگري در گروه هفت به سوختهاي فسيلي متکي بود.
در زمان نگارش اين گزارش، به نظر ميرسد آتشبس در جنگ 12 روزه ايران و اسرائيل برقرار مانده که در حال حاضر احتمال بروز مشکل را کاهش داده است. اما کارشناسان ميگويند تنها راه مقابله با نااطميناني پايدار، کاهش وابستگي به سوختهاي فسيلي وارداتي و شتاببخشيدن به گذار آسيا به منابع انرژي پاک و داخلي است.
چين و هند بزرگترين خريداران بزرگ نفت و الانجيِ عبوري از گلوگاه تنگه هرمز هستند اما ژاپن و کره جنوبي آسيبپذيرترند.
ژاپن براي 87 درصد از کل مصرف انرژي خود به سوختهاي فسيلي وارداتي متکي است و کره جنوبي 81 درصد وارد ميکند. بنا بر گزارش انديشکده جهاني انرژي مستقل «امبر» که از انرژي پاک حمايت ميکند، چين تنها 20 درصد و هند 35 درصد وابستهاند.
روز جمعه، قيمت شاخص بينالمللي نفت خام برنت، با 0.55 درصد افزايش به 68 دلار و 10 سنت در هر بشکه رسيد. در طول ماه، ارزش اين سوخت 6.26 درصد افزايش يافته، هرچند قيمتها از اوج هفته گذشته عقبنشيني کردهاند.
اظهار نظر 0
روزنامه به دیدگاه شما نیازمند است،از نظراتتون روی موضوعات پیشوازی خواهیم کرد.