مشاهده دقيق در يک گشت و گذار کوتاه در کوچه و خيابانهاي شهر و گفتوگو با افراد مختلف، ازدياد بيحوصلگي و عصبانيتهاي ناگهاني را به چشم بيننده ميآورد.
به گزارش همشهري آنلاين، يکي پس از فروکش کردن عصبانيت لحظهاياش ميگفت: گاهي خودم هم تعجب ميکنم که چرا از کوچکترين حرفها ناراحت ميشوم و انرژي ندارم.
برخي اين وضعيت را صرفا ناشي از معضلات و مشکلات اقتصادي و اجتماعي مانند فشارهاي زندگي و تنشهاي روزمره عنوان ميکنند اما نتايج تحقيات ناشي از چند آزمايش ساده نشان ميدهد بسياري از اين افراد سطح ويتامينهاي B6، B9 و B12 پاييني دارند؛ موضوعي که پزشکان آن را «سکوت خطرناک سه ويتامين کمياب» مينامند.
سکوت خطرناک سه ويتامين کمياب
تحقيقات تازه نشان ميدهد بدن براي تنظيم خلقوخو، ساخت انتقالدهندههاي عصبي مانند سروتونين و کاهش التهابهاي عصبي، به مقدار کافي ويتامينهاي B6، B9 (فولات) و B12 نياز دارد.
کمبود هر يک از اين ويتامينها ميتواند خود را با خستگي مفرط، ريزش مو، بيقراري، کاهش تمرکز، تحريکپذيري و حتي گزگز دست و پا نشان دهد.
در طب سنتي ايران، برخي علائم عصبي و بيحوصلگي ناشي از سردي و خشکي مزاج مغز و اعصاب دانسته ميشود. حکما توصيه ميکنند افرادي که زود عصبي ميشوند يا بيحوصلهاند، غذاهاي گرم و مرطوب مانند مغزها، گوشت سفيد، عسل، خرما و سبزيجات برگ سبز مصرف کنند. اين خوراکيها با تقويت مزاج مغز و حفظ تعادل اعصاب، انرژي و صبر فرد را افزايش ميدهند.
در آيات الهي نيز به اهميت آرامش و کنترل خشم اشاره شده است: «و کساني که صبر پيشه کنند و پرهيزکار باشند، خداوند را خوشنود ميسازند.» (سوره آلعمران، آيه 134) اين آرامش الهي از طريق مراقبت از جسم و روح، از جمله تغذيه سالم، قابل دستيابي است.
کمبود ويتامين B در ايران شايعتر از تصور است
امين محمدي، متخصص تغذيه در گفتوگو با خبرنگار فارس ميگويد: کمبود ويتامينهاي گروه B، بهويژه در ميان گياهخواران، سالمندان و زنان باردار بسيار شايع است. اين ويتامينها نقش مستقيم در سلامت روحي دارند و کاهش آنها ميتواند منجر به افسردگي و نوسانات خلقي شود. بسياري از مراجعهکنندگان ما ماهها با استرس و بيحوصلگي دستوپنجه نرم ميکنند، بدون آنکه بدانند مشکل از يک نقص ساده تغذيهاي است.
او تأکيد ميکند که براي افرادي که رژيم محدود دارند يا گرفتار سبک زندگي پرتنش هستند، آزمايش دورهاي و مصرف مکمل طبق تجويز پزشک ضروري است. در طب سنتي نيز توصيه ميشود هر فرد بر اساس مزاج خود، منابع طبيعي ويتامين B را در برنامه روزانه داشته باشد تا هم ذهن و هم قلب در آرامش باشند.
کدام خوراکيها ذخيره ويتامينهاي B را افزايش ميدهند؟
متخصصان تغذيه بهترين منابع سه ويتامين را گوشت سفيد و قرمز، تخممرغ، لبنيات، حبوبات و غلات کامل، سبزيجات برگ سبز مثل اسفناج و کلم و آجيل و دانهها معرفي ميکنند.
گياهخواران بهويژه بايد توجه بيشتري به مصرف حبوبات، مغز دانهها و مکملهاي B12 داشته باشند، زيرا اين ويتامين به طور طبيعي در منابع گياهي بسيار کم است.
در طب سنتي ايران، ترکيب حبوبات با ادويههاي گرم مانند زردچوبه و مصرف مغزها به همراه عسل براي بهبود خلق و افزايش انرژي توصيه ميشود؛ ترکيبي که هم ذهن را فعال ميکند و هم جسم را تقويت مينمايد.
بيحوصلگي را فقط گردن جامعه نيندازيد
پزشکان تأکيد ميکنند که همه موارد عصبي و خلقي منشأ رواني يا اجتماعي ندارند و کمبود ريزمغذيها گاهي بهاندازه فشارهاي روحي در رفتار و احساسات اثرگذار است. حتي اختلالات خواب، تپش قلب، کاهش انرژي و خشمهاي ناگهاني نيز ميتواند بخشي از پيامدهاي ناديدهگرفتهشدن کمبود اين ويتامينها باشد.
توجه به نيازهاي طبيعي بدن، از جمله تأمين ويتامينها، يکي از مسيرهاي تحقق اين توصيه است. طب سنتي نيز معتقد است مراقبت از مزاج و تغذيه متعادل، بهويژه براي اعصاب و مغز، نهتنها خستگي و بيحوصلگي را کاهش ميدهد، بلکه باعث ميشود فرد در شرايط استرسزا آرامتر و کنترلشدهتر رفتار کند.
کارشناسان توصيه ميکنند مردم با تنوع غذايي بيشتر، پرهيز از رژيمهاي محدودکننده و در صورت نياز، مصرف مکمل زير نظر پزشک، از کمبود اين سه ويتامين جلوگيري کنند. اين اقدام ساده ميتواند نهتنها به بهبود خلقوخو کمک کند، بلکه از خستگيهاي مزمن و مشکلات عصبي نيز پيشگيري نمايد.
در يک نگاه ميداني، افرادي که برنامه غذاييشان متنوع و غني از ويتامينهاي گروه B است، انرژي و صبر بيشتري در مواجهه با مشکلات روزانه دارند و حتي استرسهاي شغلي و خانوادگي کمتر بر آنها تأثير ميگذارد؛ تجربهاي که هم علم و هم طب سنتي آن را تأييد ميکنند.
اظهار نظر 0
روزنامه به دیدگاه شما نیازمند است،از نظراتتون روی موضوعات پیشوازی خواهیم کرد.