اظهار نظر 0

روزنامه به دیدگاه شما نیازمند است،از نظراتتون روی موضوعات پیشوازی خواهیم کرد.

  • برگزیده خوانندگان
  • همه
مرتب کردن بر اساس : قدیمی تر

چه ميزان از نقدينگي 9,392,000,000,000,000 توماني، در جيب مردم است؟

با افزايش حجم نقدينگي به مرز 9 هزار همتي، سوالات زيادي پيرامون تأثيرات اين تغييرات بر اقتصاد کشور مطرح شده است. به ويژه اينکه چه ميزان از اين نقدينگي به صورت اسکناس و مسکوک در اختيار مردم قرار دارد؟ آيا حجم بالاي نقدينگي به راحتي در دسترس مردم قرار دارد يا در واقع پول در سيستم بانکي قفل شده و بيشتر در بخش شبه‌پول مدفون است؟

چه ميزان از نقدينگي 9,392,000,000,000,000 توماني، در جيب مردم است؟

به گزارش تابناک؛ طبق جديدترين آمار منتشر شده در آبان 1403، حجم نقدينگي در اقتصاد ايران به رقم 9 هزار و 392 هزار ميليارد تومان رسيده است. اين عدد نشاندهنده رشد 28.1 درصدي نسبت به سال گذشته است.

نقدينگي به دو بخش اصلي پول و شبهپول تقسيم ميشود. بر اساس اين آمار، در آبان امسال حجم پول به بيش از 2 هزار و 250 هزار ميليارد تومان رسيد که تنها 24 درصد از نقدينگي کشور را تشکيل ميدهد. اين در حالي است که 76 درصد از نقدينگي، يعني 7 هزار و 141 هزار ميليارد تومان، در بخش شبهپول متمرکز است.

 

اسکناس و مسکوک؛ 1.6 درصد از نقدينگي کل کشور

اسکناس و مسکوک در دست مردم، به عنوان تنها بخش قابل لمس از نقدينگي، در آبان امسال به 148 هزار ميليارد تومان رسيده است. اين عدد معادل تنها 1.6 درصد از کل نقدينگي کشور است. اين مقدار در مقايسه با شب عيد، کاهش اندکي در حدود 0.3 واحد درصد داشته است.

اما نکته مهم اين است که نسبت به آبان سال گذشته، اسکناس و مسکوک در دست مردم رشد 17.6 درصدي را تجربه کرده است. با دلار 68400 توماني مرکز مبادله، اين رقم معادل حدود 2 ميليارد و 163 ميليون دلار ميشود. به نظر ميرسد اين افزايش، نشاندهنده روند رشد تقاضا براي نقدينگي قابل لمس است.

 

سهم سپردههاي ديداري در شبکه بانکي

سپردههاي ديداري، که بيشتر به عنوان ابزار مالي سريع و بدون بهره شناخته ميشوند، 22.4 درصد از نقدينگي کشور را تشکيل ميدهند. در آبان امسال، رقم سپردههاي ديداري به بيش از 2 هزار و 102 هزار ميليارد تومان رسيد که نسبت به سال گذشته افزايش 28.4 درصدي داشته است. اين بخش از نقدينگي به دليل دسترسي آسان مردم به آن در هر زمان و بدون هيچ محدوديتي، نقش بسيار مهمي در اقتصاد کشور دارد و نشاندهنده تمايل بيشتر مردم به نگهداري منابع مالي خود در حسابهاي بانکي به جاي اسکناس است.

شبهپول، که شامل سپردههاي قرضالحسنه، کوتاهمدت و يکساله است، بخش عمدهاي از نقدينگي کشور را در بر ميگيرد. در آبان 1403، حجم شبهپول به 7 هزار و 141 هزار ميليارد تومان رسيد. اين بخش از نقدينگي، که به صورت غيرقابل دسترس براي مردم است، نقش زيادي در فشارهاي تورمي و کاهش ارزش پول ملي ايفا ميکند.

به گزارش تابناک؛ آمار و ارقام نشان ميدهد که نقدينگي بالا و حجم عظيم شبهپول، چالشي براي اقتصاد کشور و تصميم گيران دولتي است. تنها 24 درصد از نقدينگي به صورت پول نقد و سپردههاي ديداري است که در دسترس مردم قرار دارد و بقيه آن در قالب شبهپول، که قابليت تبديل فوري به پول نقد را ندارد، باقي مانده است و ضرورت دارد که در مسير تامين مالي پروژههايي به کار گرفته شود که تاثير مثبتي در رشد اقتصادي داشته باشد.

 

اطلاعاتی برای نمایش وجود ندارد.