عضو کميسيون مشترک بررسي طرح صيانت اعلام کرد تمامي طرح ها و لوايح که مجلس بررسي آن را شروع نکرده يا بررسي آن نيمه تمام باقي مانده باشد، به دوره بعدي منتقل نميشود و منتفي است. برهمين اساس پرونده طرح صيانت هم در اين مجلس بسته شد.
22 ارديبهشت ماه بود که اعلام شد طرح «صيانت از حقوق کاربران فضاي مجازي و ساماندهي پيام رسانهاي اجتماعي» موسوم به طرح صيانت در دستور کار مجلس قرار گرفت. اين موضوع درحالي بود که نمايندگان مردادماه 1400 تصميم گرفتند تا اين طرح براساس اصل 85 قانون اساسي و در يک کميسيون مشترک به جاي صحن علني بررسي شود.
با اينکه به نظر ميرسيد اين طرح از دستور کار مجلس خارج شده است؛ اما در آخرين روزهاي فعاليت مجلس يازدهم طرح صيانت در دستور کار قرار گرفت و وحتي روز سهشنبه اول خردادماه در آخرين روز کاري مجلس يازدهم نيز در دستور کاري مجلس قرائت شد، اما مجالي براي بررسي آن باقي نماند.
حالا اين سوال ايجاد ميشود که با پايان فعاليت مجلس، سرنوشت اين طرح چه ميشود؟
غلامرضا قزلجه نوري، عضو کميسيون مشترک بررسي طرح صيانت به ايسنا گفت: «تمامي طرحها و لوايح که مجلس بررسي آن را شروع نکرده يا بررسي آن نيمه تمام باقي مانده باشد، به دوره بعدي منتقل نميشود و منتفي است.»
به گفته نوري براين اساس پرونده طرح صيانت از فضاي مجازي در اين مجلس بسته شد و تکليف آن مشخص نشد.
طرح صيانت نخستين بار در مجلس دهم مطرح شد که با واکنش گسترده کارشناسان و مردم از دستور کار خارج شد.
نمايندگان مجلس يازدهم موافق ايجاد محدوديت براي شبکههاي اجتماعي تصميم گرفتند اين طرح در دستور کار مجلس قرار بگيرد.
انتقادها به بررسي اين طرح در مجلس همچنان پابرجا بود که موضوع ديگري در دستور کار مجلس قرار گرفت؛ «بررسي طرح صيانت طبق اصل 85 قانون اساسي»
طبق اصل 85 قانون اساسي، «سمت نمايندگي قائم به شخص است و قابل واگذاري به ديگري نيست. مجلس نميتواند اختيار قانونگذاري را به شخص يا هيئتي واگذار کند ولي در موارد ضروري ميتواند اختيار وضع بعضي از قوانين را با رعايت اصل هفتاد و دوم به کميسيونهاي داخلي خود تفويض کند، در اين صورت اين قوانين در مدتي که مجلس تعيين مينمايد به صورت آزمايشي اجرا ميشود و تصويب نهايي آنها با مجلس خواهد بود.»
اين موضوع بررسي طرح صيانت را وارد فاز جديدي کرد. کارشناسان براين باور بودند که بررسي طرح در کميسيون مشترک به نوعي پنهانکاري است و به دور از چشم مردم طرحي تصويب ميشود که امکان دارد به ضرر آنها باشد.
اين موضوع با انتقاد گسترده کاربران و کارشناسان قرارگرفت، اما اين انتقادها به نتيجه نرسيد و مردادماه 1400 بررسي طرح براساس اصل 85 در صحن تصويب شد و مهرماه 1400 هم اولين جلسه کميسيون مشترک برگزار شد.
انتقادها و اعتراضها نسبت به بررسي اين طرح در کميسيون مشترک بسيار بود و به همين خاطر شهريورماه 1401 نمايندگان اعلام کردند اين طرح به شوراي عالي فضاي مجازي سپرده شد.
در اين مورد حتي محمدصالح جوکار، نماينده يزد هم در گفتوگو با رسانههايي که پيگير اين طرح بودند، اعلام کرد: «طرح ديگر در دستور کار مجلس نيست! برويد از شوراي عالي فضاي مجازي سوال بپرسيد.
در سالهاي اخير هم بخشي از بندهاي اين طرح در شوراي عالي فضاي مجازي تصويب شد.
ديگر صحبتي از طرح صيانت نبود و با شروع اعتراضات 1401 اختلالات و فيلترينگ جديد روي شبکههاي اجتماعي و اينترنت اعمال شد. به صورتيکه نمايندگان مخالف طرح صيانت اظهار کردند همين الان هم اين طرح در حال اجرايي شدن است.
با اينحال در اواخر روزهاي فعاليت مجلس يازدهم زمزمههايي درمورد اينکه طرح صيانت در دستور کار قرار ميگيرد، شنيده ميشد. در اين مورد جلال رشيدي کوچي و غلامرضا نوري قزلجه بارها اعلام کردند که اين طرح از دستور کار مجلس خارج شده و اينکه دوباره در دستور کار قرار گرفته، غيرقانوني است.
جلال رشيدي کوچي دراين مورد به رسانهها گفته بود: «طرح صيانت علنا از دستور کار مجلس خارج شد ولي زمزمههايي شنيده ميشود مبني بر اينکه برخي در تلاش هستند هفته آخر مجلس اين طرح مورد بررسي قرار گيرد. اميدوارم چنين اتفاقي رخ ندهد زيرا سر منافع مردم معامله کردن با جرياني خاص قطعا به ضرر آن اشخاص خواهد بود.»
اظهار نظر 0
روزنامه به دیدگاه شما نیازمند است،از نظراتتون روی موضوعات پیشوازی خواهیم کرد.