اظهار نظر 0

روزنامه به دیدگاه شما نیازمند است،از نظراتتون روی موضوعات پیشوازی خواهیم کرد.

  • برگزیده خوانندگان
  • همه
مرتب کردن بر اساس : قدیمی تر

همه چيز درباره احتکار و انواع آن در اسلام و قانون

ذخيره و نگهداري کالاي کمياب و مورد نياز مردم در بازار به انتظار گران شدن بهاي آن را احتکار مي گويند. برخي حبس کالا را به‌صورت مطلق و به دست آمده از هر راهي چون زراعت و تجارت را احتکار مي‌دانند.ذخيره کردن مواد غذايي براي خود يا خانواده يا امري ديگر احتکار محسوب نمي‌شود. به کسي که احتکار مي‌کند، مُحْتَکِر مي‌گويند.

همه چيز درباره احتکار و انواع آن در اسلام و قانون

نواع احتکار

احتکار انواع متعددي دارد، با توجه به حکم احتکار ميتوان آن را به انواع زير تقسيم بندي نمود که عبارتند از:

    احتکار عمده

    احتکار توسط اشخاص حقوقي

    احتکار کالاهاي غير ضروري

    احتکار به قصد ضربه زدن به نظام

    احتکار به قصد سودجويي

    احتکار به قصد ايجاد بازار سياه

    احتکار به دليل عدم آگاهي از قوانين و مقررات

 

نکته:احتکار را مي توان بر اساس نوع کالاي احتکار شده مانند احتکار مواد غذايي، خودرو، يا ساير نيازهاي اساسي مردم نيز دستهبندي کرد.

 

احتکار چه چيزهايي را در بر ميگيرد؟

در روايات، از احتکار گندم، جو، خرما، کشمش و روغن سخن به ميان آمده و برخي نمک را نيز به آنها افزدوهاند. احتکار طعام در برخي روايات بهطور کلي ممنوع شده است. برخي ديگر نيز آن را به همه نيازمنديهاي عمومي مانند خوراک، پوشاک و مسکن تعميم دادهاند.

 

تفاوت احتکار با انبارداري

انبارداري با احتکار بسيار متفاوت است. انبارداري به فرآيند نگهداري ايمن و بهداشتي مواد غذايي در شرايط مناسب به منظور مقابله با نوسانات فصلي و تأمين مواد غذايي در طول سال، جلوگيري از فساد، آلودگي و کاهش کيفيت آنها گفته ميشود. در زمان فراواني عرضه بيرويه کالا چه بسا موجب تضييع و اتلاف مي شود اما عدم عرضه کالاي اساسي را در زمان قحطي ، جنگ و... به انتظار گران شدن را احتکار مي گويند.

 

گناه احتکار

برخي با استناد به نامه امام علي به مالک اشتر، مجازات احتکارکننده را تعزير دانستهاند که مقدار و کيفيت آن را حاکم شرع مشخص ميکند.(محقق داماد، «احتکار»، ص643-644.)

در قانون اساسي جمهوري اسلامي ايران براي محتکر مجازاتهايي همچون محروميت از خدمات دولتي ذکر شده است.

احتکار اگر به قصد اضرار به مسلمانان و يا موجب اختلال در نظام زندگي اجتماعي آنان شود حرام است.(نجفي، محمدحسن، جواهر الکلام، ج22، ص480.)

 

اطلاعاتی برای نمایش وجود ندارد.