اسلامهراسي اصليترين جلوه اين بحران است که در هلند با سرعت بيشتري در قياس با سراسر اروپا، پيش ميرود. اقدام برخي از گروهها، حزبها و جناحهاي سياسي هلند براي پيش بردن و تشديد برنامههاي ضدمهاجرتي و ضدمسلمانان، بحران را پيچيدهتر و قطبش موجود در جامعه را بيشتر کرده است.
تشديد جنايتها و جرمهاي نفرتمحور در هلند سبب بدتر شدن قطبش در جامعه اين کشور شده است.
موج گستردهاي از خشونتهاي نفرتمحور هلند را دربرگرفته است؛ اين در حالي است که راهحلهاي موجود براي مقابله اين نوع خشونتها نهتنها کمک چنداني به بهبود شرايط نميکند، بلکه قطبشها را در جامعه هلند افزايش ميدهد.
اسلامهراسي اصليترين جلوه اين بحران است که در هلند با سرعت بيشتري در قياس با سراسر اروپا، پيش ميرود.
اقدام برخي از گروهها، حزبها و جناحهاي سياسي هلند براي پيش بردن و تشديد برنامههاي ضدمهاجرتي و ضدمسلمانان، بحران را پيچيدهتر و قطبش موجود در جامعه را بيشتر کرده است.
به گزارش lawfaremedia، تعداد حادثههاي اسلامهراسانه در هلند بهصورت دقيق معلوم نيست، زيرا با وجود داشتن نهاد رديابي حادثههاي موسوم به يهودستيزي، مرجعي براي رصد و حتي شمارش حادثههاي اسلامهراسانه ندارد.
برخي از آمارها افزايش اقدامهاي اسلامهراسانه در هلند را نشان دادهاند؛ شمار حادثههاي اسلامهراسانه در هلند از 173 مورد در سال 2022 به 272 مورد در سال 2023 رسيد.
هلند به يکي از کانونهاي اصلي اسلامهراسي در اروپا تبديل شده است، که اين امر به دلايل مختلفي از جمله سياستهاي مهاجرتي سختگيرانه، رشد احزاب راستگراي افراطي، و گفتمانهاي ضداسلامي در رسانهها و سياستهاي عمومي مرتبط است.
کارشناسان و تحليلگران طي مقالاتي متعدد دلايل اسلامهراسي در هلند را عوامل زير عنوان کردهاند:
رشد احزاب راستگراي افراطي
احزابي مانند «حزب آزادي» به رهبري خيرت ويلدرس، بهشدت عليه اسلام موضع گرفتهاند. ويلدرس بارها خواستار ممنوعيت حجاب و بستن مساجد در هلند شده و قرآن را با فاشيسم مقايسه کرده است.
سياستهاي سختگيرانه مهاجرتي
دولت هلند در سالهاي اخير سياستهايي را در پيش گرفته که ورود مهاجران مسلمان را محدود کرده و شرايط پناهندگي را سختتر کرده است. اين سياستها اغلب با ادعاي تهديدهاي فرهنگي و امنيتي توجيه ميشوند.
گفتمان رسانهاي ضداسلامي
بسياري از رسانههاي هلندي تمايل دارند اسلام را بهعنوان يک تهديد فرهنگي و امنيتي معرفي کنند. حملات تروريستي در اروپا نيز اين گفتمان را تقويت کرده و نگرانيهاي عمومي را افزايش داده است.
سياستهاي همگونسازي فرهنگي
دولت هلند از مهاجران مسلمان انتظار دارد که کاملاً در فرهنگ سکولار غربي ادغام شوند، اما اين روند اغلب بهعنوان تلاش براي حذف هويت اسلامي در نظر گرفته ميشود.
تبعيض و نژادپرستي ساختاري
بسياري از مسلمانان هلند در زمينههاي کاري، آموزشي و اجتماعي با تبعيض مواجه هستند. گزارشها نشان ميدهد که نامهاي اسلامي در درخواستهاي شغلي کمتر شانس پذيرش دارند.
آينده اسلامهراسي در هلند
با قدرت گرفتن احزاب راستگراي افراطي در انتخابات اخير، اسلامهراسي در هلند ممکن است تشديد شود. اما از سوي ديگر، جنبشهاي حقوق بشري و فعالان مدني نيز در تلاش براي مقابله با اين روند هستند.
راهکارهاي مقابله با اسلامهراسي
با توجه به رشد اسلامهراسي در هلند، راهکارهاي متعددي ميتوانند به کاهش اين پديده کمک کنند. اين راهکارها در سه سطح فردي، اجتماعي و سياسي قابل اجرا هستند:
افزايش آگاهي و تعامل با جامعه هلندي
مسلمانان مقيم هلند ميتوانند با حضور فعال در جامعه، به رفع تصورات غلط درباره اسلام کمک کنند.
برقراري گفتوگو و تعامل با غيرمسلمانان در محل کار، دانشگاهها و محلهها ميتواند شناخت و درک متقابل را افزايش دهد.
بهبود تصوير اسلام در رسانهها
استفاده از رسانههاي اجتماعي براي ارائه تصويري واقعي از مسلمانان، بهجاي کليشههاي منفي.
مسلمانان ميتوانند با فعاليت در روزنامهنگاري، نويسندگي و توليد محتوا، روايتهاي ضداسلامي را به چالش بکشند.
تقويت نقش مساجد و سازمانهاي اسلامي
مساجد ميتوانند نقش پررنگتري در آموزش عمومي ايفا کنند و بهعنوان مراکز فرهنگي براي گفتوگو و تعامل ميان مسلمانان و غيرمسلمانان عمل کنند.
سازمانهاي اسلامي بايد همکاري بيشتري با گروههاي حقوق بشري و فعالان اجتماعي براي مقابله با تبعيض داشته باشند.
آموزش و آگاهيبخشي در مدارس و دانشگاهها
گنجاندن برنامههاي آموزشي درباره اسلام و فرهنگهاي مختلف در مدارس هلند ميتواند به کاهش پيشداوريها کمک کند.
برگزاري همايشها و برنامههاي فرهنگي که ارزشهاي مشترک ميان مسلمانان و غيرمسلمانان را برجسته کند.
مبارزه با تبعيض در بازار کار و زندگي اجتماعي
حمايت از قوانين ضدتبعيض و گزارش موارد نژادپرستي و تبعيض عليه مسلمانان.
ايجاد نهادهايي براي نظارت بر تبعيض در استخدام، مسکن و ساير حوزهها.
مشارکت فعال در سياست
حضور مسلمانان در احزاب سياسي و انتخابات ميتواند به نمايندگي بهتر آنان در تصميمگيريهاي دولتي کمک کند.
حمايت از احزاب و سياستمداراني که با اسلامهراسي مخالفت ميکنند.
فشار بر دولت براي اجراي قوانين ضدنژادپرستي
گروههاي حقوق بشري و سازمانهاي اسلامي ميتوانند از طريق شکايتهاي حقوقي و فشار بر نهادهاي قانوني، از دولت بخواهند که قوانين ضداسلامهراسي را جديتر اجرا کند.
سازماندهي اعتراضات مدني و فعاليتهاي حقوق بشري براي افزايش آگاهي عمومي.
مقابله با افراطگرايي از هر دو سو
اسلامهراسي و افراطگرايي دو روي يک سکه هستند. مقابله با افراطگرايي در ميان جوانان مسلمان از طريق آموزش صحيح اسلامي ميتواند به کاهش بهانههاي گروههاي راستگرا براي ترويج نفرت کمک کند.
تقويت گفتمان ميانهرو در جامعه اسلامي براي جلوگيري از جذب جوانان به گروههاي افراطي.
جنبش تِنک (DENK)
يکي از موفقترين نمونههاي مقابله با اسلامهراسي در سياست هلند، تأسيس حزب «دِنک» (DENK) در سال 2015 بود. اين حزب که توسط دو سياستمدار هلندي-ترکيهاي تأسيس شد، بر مقابله با نژادپرستي، تبعيض و اسلامهراسي تمرکز دارد. در انتخابات پارلماني، دِنک موفق شد کرسيهايي در پارلمان به دست آورد و صداي مسلمانان و اقليتها را به سياست رسمي هلند وارد کند.
ورود مسلمانان به احزاب بزرگتر
علاوه بر حزب دِنک، مسلمانان در احزاب سنتي مانند حزب کارگر (PvdA) و سبزها (GroenLinks) نيز فعاليت کردهاند و توانستهاند تأثيرگذار باشند. برخي از سياستمداران مسلمان مانند خديجه عريب (رئيس سابق مجلس نمايندگان هلند) نمونههايي از موفقيت در اين مسير هستند.
پروژه «ملاقات با يک مسلمان»
اين پروژه در هلند راهاندازي شد تا غيرمسلمانان بتوانند با مسلمانان واقعي گفتگو کنند و تصورات نادرست خود را اصلاح کنند. در اين برنامه، داوطلبان مسلمان به مدارس، شرکتها و سازمانهاي اجتماعي ميروند تا با غيرمسلمانان گفتگو کنند و درباره اسلام توضيح دهند.
برگزاري «هفته آشنايي با اسلام»
در برخي شهرهاي هلند مانند آمستردام و روتردام، مساجد و مراکز اسلامي درهاي خود را به روي عموم مردم باز ميکنند تا درباره اسلام بيشتر بدانند. اين برنامه به کاهش سوءتفاهمها و ايجاد ارتباطات مثبت ميان مسلمانان و غيرمسلمانان کمک کرده است.
سازمان «مدافعان عدالت» (CCL)
اين سازمان حقوقي به قربانيان اسلامهراسي و نژادپرستي کمک ميکند تا شکايت خود را به مراجع قانوني ارائه دهند. همچنين، اين گروه بر دولت فشار ميآورد تا سياستهاي ضدتبعيض را تقويت کند.
رسانههاي مستقل که به مقابله با اسلامهراسي کمک ميکنند
پلتفرم ما جديد (Nieuw Wij)
اين رسانه مستقل بر همزيستي اديان و فرهنگها تمرکز دارد و به ارائه روايتهاي مثبت از مسلمانان و اقليتهاي ديني ميپردازد. مقالات اين رسانه اغلب توسط مسلمانان، مسيحيان، يهوديان و ديگر گروههاي مذهبي نوشته ميشود تا ديدگاههاي مختلف درباره چندفرهنگيگرايي را تقويت کند.
راديو سياه (Omroep Zwart)
اين رسانه در سال 2020 تأسيس شد و به موضوعات عدالت اجتماعي، تبعيض و نژادپرستي ميپردازد. بسياري از برنامههاي آن روي مسائل مربوط به مسلمانان و نحوه مقابله با کليشههاي نادرست درباره اسلام تمرکز دارد.
مجله «Moslima.nl»
يک پلتفرم آنلاين که زنان مسلمان هلندي را توانمند ميکند و به نقد گفتمانهاي ضداسلامي در رسانههاي جريان اصلي ميپردازد. اين وبسايت داستانهاي موفقيت زنان مسلمان را پوشش ميدهد و فضايي براي گفتگو درباره اسلام، فمينيسم و هويت فراهم ميکند.
نتيجهگيري
حضور رسانههاي مستقل و روزنامهنگاران مسلمان در هلند به تغيير گفتمان عمومي درباره اسلام کمک کرده است. آنها با انتشار مقالات، برگزاري برنامههاي تلويزيوني و توليد محتوا در شبکههاي اجتماعي، تصويري واقعيتر از مسلمانان ارائه دادهاند و با کليشههاي اسلامهراسانه مقابله کردهاند. با اين حال، هنوز چالشهاي زيادي در اين مسير وجود دارد و ادامه اين تلاشها براي دستيابي به عدالت اجتماعي ضروري است.
اظهار نظر 0
روزنامه به دیدگاه شما نیازمند است،از نظراتتون روی موضوعات پیشوازی خواهیم کرد.