وزير بهداشت، درمان و آموزش پزشکي با تأکيد بر اهميت پيشگيري از سرطانها و حوادث جادهاي، گفت: روند کاهش جمعيت جوان کشور، مسئلهاي جدي و قابل تأمل است. در شرايطي که سرمايهگذاريهاي گستردهاي براي حمايت از جواني جمعيت و درمان زوجهاي نابارور صورت ميگيرد، متأسفانه سالانه با از دست دادن هزاران جوان در حوادث مختلف مواجه هستيم.
دکتر محمدرضا ظفرقندي در بيست و دومين مجمع خيّرين امدادگران عاشورا، ضمن قدرداني از نيکوکاراني که با تمام وجود در خدمت بيماران بودهاند، از حضور و تلاشهاي ارزشمند دکتر فتحيان نيز قدرداني کرد و با اشاره به همزماني اين گردهمايي با ايام مبارک ولادت امام حسين (ع)، گفت: فلسفه وجودي اين مجموعه، برگرفته از روح ايثار و فداکاري است که در اين ايام مبارک بيش از پيش جلوهگر ميشود.
وي گفت: اين مراسم در روزهاي فرخندهاي برگزار ميشود که علاوه بر دوازدهم بهمن، آغاز ماه شعبان و ميلاد ائمه اطهار (ع) را نيز شامل ميشود. به همين مناسبت، با نهايت احترام و ارادت، مقام والاي حضرت وليعصر (عج) را گرامي داشته و اميدواريم که در مسير رضايت و اهداف والاي ايشان گام برداريم.
ظفرقندي همچنين با اشاره به سخنان دکتر فتحيان، خدمات ارائهشده را قابل تحسين دانست و گفت: اين مسير، همان راهي است که در دوران دفاع مقدس پيموده شد.
وي با يادآوري فداکاريهاي کادر درمان در آن دوران، خاطرنشان کرد که امدادگران، بهويژه در خطوط مقدم، نقش بيبديلي در سازماندهي و ارائه خدمات پزشکي ايفا کردند.
ظفرقندي، تلاشهاي بيوقفه و اخلاق والاي دکتر فتحيان را مورد اشاره قرار داد و گفت: ايشان همواره در سختترين شرايط، تيمهاي امدادي را با روحيهاي بالا همراهي ميکردند.
وي با اشاره به نقش حياتي امدادگران در حوادث و بحرانها، يادآور شد که همان نيازهايي که در دوران جنگ تحميلي براي مجروحان وجود داشت، امروز در قالب حمايت از بيماران مبتلا به بيماريهاي سخت و صعبالعلاج ادامه دارد.
وي در اين زمينه، فرمايش گهربار امام حسين (ع) را يادآور شد که ميفرمايند، «حاجات مردم به شما، از نعمتهاي خداوند بر شماست» و تأکيد کرد که اين خدمتگزاري مقدس نبايد مايه خستگي، بلکه بايد موجب افتخار و انگيزه براي ادامه مسير باشد.
ظفرقندي از استمرار و رشد اين مجموعه خيريه در طول بيش از دو دهه فعاليت ابراز خرسندي کرد و آن را درختي تنومند دانست که به ثمر نشسته و ريشههاي مستحکمي يافته است؛ وي همچنين به اين نکته اشاره کرد که دکتر فتحيان، با کنار گذاشتن ساير فعاليتهاي خود، تمام توان خويش را صرف پيشبرد اين رسالت انساندوستانه کردهاند که جاي تقدير و احترام دارد.
دکتر ظفرقندي در ادامه سخنان خود اظهار داشت: در آيات قرآن کريم، معيار حق و باطل به زيبايي ترسيم شده است. خداوند متعال در توصيف اين مفهوم، مثالي بيان ميفرمايد که در هنگام جاري شدن سيلاب، کفي بر سطح آب ظاهر ميشود، يا زماني که فلزي گداخته شده و آب بر آن ريخته ميشود، کفهايي بر سطح آن شکل ميگيرد. اما اين کفها ناپايدارند و با آرام شدن شرايط، از بين ميروند و آنچه باقي ميماند، حقيقتي است که براي مردم سودمند است: «فَأَمَّا الزَّبَدُ فَيَذْهَبُ جُفَاءً وَأَمَّا مَا يَنفَعُ النَّاسَ فَيَمْکُثُ فِي الْأَرْضِ» (رعد، 17).
وي تأکيد کرد: بسياري از هياهوها و سر و صداهاي زودگذر همچون همان کفهاي روي آب، موقتياند و با گذشت زمان از ميان ميروند، اما آنچه ماندگار است، اعمالي است که براي منفعت مردم انجام ميشود. اميد آن داريم که آنگونه که خداوند فرمان داده است، هر يک از ما به آنچه براي آينده خود ذخيره ميکنيم، بينديشيم: «وَلْتَنظُرْ نَفْسٌ مَّا قَدَّمَتْ لِغَدٍ» (حشر، 18). بنابراين، ضروري است که به گذشته خود بنگريم و ببينيم تا چه اندازه نيتهاي ما در انجام امور، خالصانه و در جهت خير و صلاح مردم بوده است.
دکتر ظفرقندي با اشاره به اهميت حوزه سلامت، افزود: بيترديد، تأمين سلامت مردم از بنياديترين نيازهاي جامعه است. مردم حاضرند از بسياري از ضروريات زندگي خود چشمپوشي کنند، اما هرگز نميتوانند نسبت به سلامت فرزندان و خانواده خود بيتفاوت باشند.
وزير بهداشت تاکيد کرد: هيچ خدمتي ارزشمندتر و هيچ نيازي حياتيتر از تلاش در جهت حفظ و بهبود سلامت جامعه نيست. ازاينرو، بهعنوان عضو کوچکي از حوزه بهداشت و درمان، بر خود وظيفه ميدانم که از تمامي خيرين امدادگران عاشورايي و ديگر نيکوکاران عرصه سلامت صميمانه قدرداني نمايم.
وي، ضمن تقدير از تلاشهاي مسئولان و فعالان اين حوزه، از جمله اساتيد و مديران دانشگاهي که در دوران دفاع مقدس نيز نقش مؤثري در ارائه خدمات درماني ايفا کردهاند، خاطرنشان کرد: تلاشهاي ارزشمند اين بزرگان، از جمله دکتر پيرصالحي در حوزه دارو و دکتر رئيس کرمي در عرصه دانشگاهي، گواه آن است که اين مسير همچنان بايد با همان روحيه جهادي و ايثار ادامه يابد و اميد است که همگان در اين راه مقدس، با همت و تلاش خالصانه، در جهت تأمين سلامت جامعه گام بردارند.
وزير بهداشت در ادامه سخنان خود با تأکيد بر نقش کليدي پيشگيري و آموزش در حوزه سلامت اظهار کرد: مقوله پيشگيري و آموزش در کاهش ابتلا به بيماريهاي صعبالعلاج، بهويژه سرطانها، از اهميت ويژهاي برخوردار است. اگر بتوانيم به سطحي از تشخيص زودهنگام و بهنگام دست يابيم، امکان درمان بسياري از بيماران فراهم خواهد شد.
وي افزود: در ميان بانوان، سرطان پستان (Breast Cancer) و در ميان آقايان، سرطان پروستات، شايعترين انواع سرطان محسوب ميشوند. نکته حائز اهميت اين است که هر دوي اين بيماريها در صورت تشخيص زودرس، قابل درمان قطعي هستند.
دکتر ظفرقندي تصريح کرد: بيتوجهي به اين امر، منجر به تبديل يک بيماري ساده و قابلدرمان به بيمارياي صعبالعلاج خواهد شد که علاوه بر افزايش رنج بيمار، هزينههاي درماني را نيز بهمراتب بيشتر ميکند.
وي ياد آور شد: در بسياري از موارد، درمانهايي همچون شيميدرماني و راديوتراپي، بهرغم هزينههاي بالا و سختيهايي که براي بيمار به همراه دارد، به نتيجه مطلوب نميرسد. ازاينرو، انجام اقدامات سازمانيافته در اين حوزه، يک ضرورت اجتنابناپذير است.
وزير بهداشت با اشاره به اقدامات انجامشده در اين زمينه، خاطرنشان کرد: حدود بيست سال پيش، بررسيهاي انجامشده در کشور نشان داد که بيش از 70 درصد موارد سرطان پستان در بانوان، در مراحل سوم و چهارم (استيج 3 و 4) تشخيص داده ميشود. اين مراحل به معناي گسترش بيماري، متاستاز و در بسياري از موارد، غيرقابلدرمان بودن آن است.
وي افزود: در راستاي کاهش اين آمار نگرانکننده، برنامهاي جامع مبتني بر آموزش و غربالگري طراحي و اجرا شد. در ابتدا، آموزشهاي لازم به گروههاي دانشجويي و کارآموزان پزشکي ارائه شد و سپس، اين آموزشها به گروههاي مختلف اجتماعي، ازجمله معلمان و کارکنان آموزش و پرورش و ساير نهادهاي مرتبط، گسترش يافت. هدف اين بود که افراد با روشهاي خودآزمايي و تشخيص زودهنگام آشنا شوند. اجراي اين برنامه، تأثيرات چشمگيري در کاهش موارد پيشرفته اين بيماري داشت.
نگراني از حوادث جاده اي ايام نوروز
وي در بخش ديگري از سخنان خود، به موضوع حوادث جادهاي در ايام تعطيلات نوروز اشاره کرد و اظهار کرد: يکي از نگرانيهاي جدي در حوزه سلامت، ميزان بالاي مرگ و مير و آسيبهاي ناشي از تصادفات جادهاي است. متأسفانه، بر اساس آمار، در سال 1402 بيش از 20 هزار و 400 نفر در جادههاي کشور جان خود را از دست دادند و بيش از 300 هزار نفر مجروح شدند که متأسفانه، حدود 10 درصد از اين مجروحان نيز جان باختند.
وي در اين زمينه خاطرنشان کرد: بخشي از اين معضل، ناشي از ناايمن بودن خودروهاست، اما در کنار آن، نقش فرهنگ رانندگي و آموزشهاي مرتبط با ايمني جادهاي نيز غيرقابل انکار است.
دکتر ظفرقندي گفت: امسال، دو راهکار اساسي براي کاهش اين آمار در دستور کار قرار گرفته است که در آينده نزديک، نتايج آن مشخص خواهد شد. نخست، افزايش نظارت و برخوردهاي جديتر از سوي پليس راهور، چراکه يک راننده متخلف، تنها جان خود را به خطر نمياندازد، بلکه ممکن است جان چندين نفر ديگر را نيز قرباني کند. دوم، تمرکز بر آموزشهاي مستمر در حوزه فرهنگ رانندگي و رعايت اصول ايمني، زيرا اين امر نيازمند هشدارهاي جدي و تکرار مداوم است.
وزير بهداشت با تأکيد بر رسالت خطير حوزه بهداشت و درمان، عنوان کرد: يکي از دغدغههاي اصلي مسئولان کشور، پيشگيري از حوادث ناگوار و غيرقابل جبران است. توجه به مقوله پيشگيري، نهتنها موجب کاهش ميزان ابتلا به بيماريها و حوادث خواهد شد، بلکه هزينههاي درماني و اجتماعي را نيز کاهش داده و سلامت عمومي را ارتقا خواهد بخشيد.
وي تصريح کرد: روند کاهش جمعيت جوان کشور، مسئلهاي جدي و قابل تأمل است. در شرايطي که سرمايهگذاريهاي گستردهاي براي حمايت از جواني جمعيت و درمان زوجهاي نابارور صورت ميگيرد، متأسفانه سالانه با از دست دادن هزاران جوان در حوادث مختلف مواجه هستيم. بهعنوان نمونه، اگرچه با تلاشهاي بسيار، ميزان تولدهاي سالانه ما به 2,000 مورد ميرسد، اما همزمان، تنها در يک سال، 20,000 جوان را از دست ميدهيم. اين آمار نشاندهنده ضرورت بازنگري در رويکردها و سياستهاي کلان سلامت و ايمني جامعه است.
وي افزود: اين موضوع تنها به حوادث جادهاي محدود نميشود، بلکه در حوزههاي ديگري همچون بيماريهاي صعبالعلاج و سرطانها نيز صادق است.
در اين مسير، لازم است نگاه ما به مسائل تغيير کند. همانگونه که گفتهاند؛ چشمها را بايد شست، جور ديگر بايد ديد. ما بايد با ديدگاهي نو، راهکارهاي مؤثرتري براي حفظ سلامت جامعه اتخاذ کنيم.
اظهار نظر 0
روزنامه به دیدگاه شما نیازمند است،از نظراتتون روی موضوعات پیشوازی خواهیم کرد.