مديرعامل شرکت ملي پالايش و پخش فرآوردههاي نفتي ايران گفت: نزديک به 53 درصد ناوگان خودرويي کشور و بالاي 90 درصد موتورسيکلتها فرسوده هستند و اين ناوگان فرسوده تا سه برابر ناوگان جديد سوخت مصرف ميکند.
محمدصادق عظيميفر، مديرعامل شرکت ملي پالايش و پخش فرآوردههاي نفتي ايران گفت: زمستان گذشته به دلايل مختلفي ازجمله کاهش ذخاير و شرايط جوي از سختترين دورهها بود. از همان روزهاي ابتدايي استقرار دولت چهاردهم، پيشبيني کرديم که با توجه به سطح ذخاير و ظرفيت انتقال سوخت به نيروگاهها در آذر با مشکلات جدي مواجه خواهيم شد، چراکه سطح ذخاير نيروگاهي در ابتداي دولت 43 درصد کمتر از مدت مشابه در سال 1402 بود و موضوع تأمين ذخاير نيروگاهي موضوعي است که از ابتداي سال در دستور کار وزارت نفت قرار ميگيرد و پيش از ورود به فصل سرد سال بايد سطح ذخاير نيروگاهي به حد مطلوبي برسد که تا ابتداي استقرار دولت چهاردهم تحقق نيافت و سطح ذخاير نيروگاهي 800 ميليون ليتر کمتر از مدت مشابه پارسال بود.
وي ادامه داد:شرکت ملي پالايش و پخش فرآوردههاي نفتي ايران بهعنوان متولي تأمين، توليد، انتقال و توزيع سوخت به نيروگاهها بهمنظور عبور از زمستان سخت بر چند عامل ازجمله افزايش توليد و سطح ذخاير فرآوردههاي پالايشگاهها متمرکز شد، چراکه اگر افزايش توليد در دستور کار قرار نميگرفت در زمينه تحويل سوخت نيروگاهي با چالشهاي شديدي روبهرو ميشديم.
مديرعامل شرکت ملي پالايش و پخش فرآوردههاي نفتي ايران بيان کرد: توانستيم توليد نفتگاز را از 111 ميليون ليتر ميانگين پنج ماهه ابتداي سال 1403 بهطور ميانگين و پايدار به بالاي 120 ميليون ليتر در روز افزايش دهيم، اما افزايش توليد تنها بخشي از ماجرا بود و چالش ديگر، انتقال اين توليدات به نيروگاهها، بهويژه نيروگاههاي نيمه شمالي کشور بود، ازاينرو با استفاده از زيرساختهاي موجود مانند خطوط لوله، ناوگان حمل فرآوردههاي نفتي و مخزندارهاي ريلي توانستيم اين نيازها را پاسخ دهيم.
عظيمي فر بيان کرد: يکي از اقدامهاي کليدي انجامشده در سال 1403 راهاندازي خط لوله انتقال فرآورده از بندرعباس به رفسنجان با طول حدود 460 کيلومتر در آبان بود، از زمان راهاندازي اين خط لوله تاکنون روزانه حدود 15 ميليون ليتر فرآورده را به شمال کشور منتقل ميکنيم، همچنين در حوزه ناوگان حمل جادهاي و ريلي، بهصورت ضربتي حدود 3 تا 4 هزار ناوگان جديد اضافه کرديم و توانستيم ظرفيت انتقال سوخت را بهصورت قابلتوجهي افزايش دهيم.
وي گفت: موفق شديم تا 40 درصد بيشتر (معادل 6 ميليارد ليتر) از سال 1402، سوخت مايع به نيروگاهها تحويل دهيم بهگونهاي که در سال 1403 بيش از 22 ميليارد ليتر سوخت مايع به نيروگاهها تحويل دادهايم که رکوردي تاريخي براي شرکت ملي پخش فرآوردههاي نفتي بهشمار ميرود. تصور عموم جامعه بر اين است که سوخت مايع بهنحو مطلوب تحويل نشده و ذخاير نيروگاهي خالي است.
مديرعامل شرکت ملي پالايش و پخش فرآوردههاي نفتي ايران افزود: بايد تأکيد کنم که حجم ذخيره مفيد قابل بهرهبرداري مخازن نيروگاهها حدود 3.3 ميليارد ليتر است و سال 1403 بهصورت تقريبي چهار بار مخازن نيروگاهها پر و دوباره تخليه شدند و اينگونه نبود که سوخت مايع به نيروگاهها تحويل نشده باشد، ازاينرو عامل اصلي ذخاير خالي نيروگاهي، مصرف بيش از اندازه نفتگاز بوده است که سبب شده با توجه به افزايش تحويل سوخت نيروگاهي، سطح ذخاير در وضع مطلوبي قرار نگيرد.
عظيمي فر افزود: سال 1403 توانستيم بهطور پايدار ميانگين توليد بنزين را از 97 ميليون ليتر در روز به 105 ميليون ليتر افزايش دهيم که اين افزايش حدود 8 ميليون ليتري توليد بنزين از طريق انتقال نفتاي مازاد به واحدهاي بنزينسازي پالايشگاهها حاصل شد، همچنين با انجام اصلاحات فرآيندي در پالايشگاه ستاره خليجفارس توانستيم به افزايش 3 تا 4 ميليون ليتري توليد بنزين دستيابيم. در عين حال با استفاده از اقدامهاي ديگر مانند افزايش 100 هزار بشکهاي خوراک پالايشگاهها در روز نيز توانستيم توليد فرآوردههاي اصلي را افزايش دهيم.
او بيان کرد: مقدار توليد بنزين يورو 4 و يورو 5 و نفتگاز يورو 4 و يورو 5 نيز در 6 ماهه دوم 1403 نسبت به مدت مشابه سالهاي گذشته افزايشي بوده است، همچنين يکي از دستاوردهاي مهم صنعت پالايش در سال 1403 بهرهبرداري از واحد هيدروکراکر پالايشگاه آبادان در آبان بود. اين واحد پيش از اين افتتاح شده بود، اما راهاندازي نشده بود، ازاينرو با بهرهبرداري از اين واحد توانستيم 4 ميليون ليتر نفتگاز يورو 5 از آن توليد کنيم.
معاون وزير نفت افزود: نزديک به 53 درصد ناوگان خودرويي کشور و بالاي 90 درصد موتورسيکلتها فرسوده هستند و اين ناوگان فرسوده تا سه برابر ناوگان جديد سوخت مصرف ميکنند. بر اساس تکليف قانون برنامه هفتم توسعه، 500 هزار ناوگان فرسوده بايد اسقاط شوند، از اين رو همافزايي بسيار مناسبي بين شرکت ملي پالايش و پخش فرآوردههاي نفتي و وزارت صمت صورت گرفته و بهدنبال تدوين طرحي بزرگ براي نوسازي اين ناوگان هستيم که بخش عمدهاي از منابع مالي آن از محل صرفهجويي مصرف بنزين تأمين و جزئيات اين طرح بهزودي رونمايي ميشود.
عظيمي فر تصريح کرد: ناترازي در مصرف بنزين و نفتگاز يکي از چالشهاي اصلي است. قانون برنامه هفتم پيشرفت، مصرف روزانه 129 ميليون ليتر براي بنزين و 130 ميليون ليتر براي نفتگاز را هدفگذاري کرده است. براي مديريت اين ناترازي، بايد سه رويکرد حفظ مسير افزايش توليد و تکميل طرحهاي توسعهاي، کاهش رشد مصرف از طريق بهينهسازي و مديريت مصرف و اولويتبندي طرحها با توجه به منابع مالي محدود را بهطور همزمان به پيش ببريم. از ابتداي دولت چهاردهم، 24 طرح اصلي و اولويتدار را که در بخشهاي توليد و انتقال پيشرفت بالايي داشتند شناسايي کردهايم.
وي ادامه داد: مصرف نفتگاز کشور حدود 120 ميليون ليتر در روز است که 60 ميليون ليتر آن در بخش حملونقل و مابقي نيز در بخش نيروگاهها، صنايع و کشاورزي مصرف ميشود. هدفگذاري که براي همکاران در سال جديد مقرر کردهايم اين است که مصرف بخش غيرنيروگاهي را از ميانگين روزانه 90 ميليون ليتر سال 1403 به ميانگين روزانه 85 ميليون ليتر در سال 1404 کاهش دهيم. اين کاهش 5 ميليون ليتري نفتگاز حدود 1.1 ميليارد دلار صرفهجويي براي کشور بهدنبال خواهد داشت.
اظهار نظر 0
روزنامه به دیدگاه شما نیازمند است،از نظراتتون روی موضوعات پیشوازی خواهیم کرد.