مديرکل دفتر بهبود تغذيه جامعه معاونت بهداشت وزارت بهداشت گفت: سالانه حدود 400 تا 420 هزار مرگ در کشور رخ ميدهد که حدود 35 درصد آن يعني نزديک به 120 تا 130 هزار مورد، مرتبط با تغذيه است.
به گزارش وزارت بهداشت، دکتر احمد اسماعيلزاده در «همايش روز جهاني مقابله با کاهش ضايعات غذايي و بزرگداشت روز جهاني غذا» اظهار کرد: بخش قابل توجهي از مرگهاي منتسب به تغذيه به دليل چاقي، اضافه وزن، کمبود مصرف غلات کامل، فيبر، و اسيدهاي چرب امگا 3 رخ ميدهد.
وي با اشاره به آمارهاي جهاني گفت: در حال حاضر 150 ميليون کودک زير پنج سال در جهان از کوتاهقدي ناشي از سوءتغذيه رنج ميبرند و 673 ميليون نفر در دنيا انواع مختلف سوءتغذيه دارند. در کشور ما شاخص کوتاهقدي کودکان زير پنج سال حدود پنج درصد و لاغري حدود 5 تا 6 درصد است. با اين حال، وضعيت در برخي استانهاي کم برخوردار همچنان نيازمند توجه جدي است.
مديرکل دفتر بهبود تغذيه جامعه وزارت بهداشت افزود: در حال حاضر از هر پنج کودک و نوجوان ايراني، يک نفر دچار اضافه وزن يا چاقي است و در گروه بزرگسالان نيز از هر سه نفر، دو نفر اضافه وزن دارند. همچنين حدود 30 درصد از مادران باردار در دوران بارداري وزنگيري نامطلوبي دارند که اين مساله ميتواند زمينهساز بيماري در نوزادان شود. از سوي ديگر، حدود 8 درصد سالمندان کشور با لاغري و کموزني مواجهاند.
دکتر اسماعيلزاده با بيان اينکه نيمي از مردم کشور در دريافت چهار گروه اصلي غذايي دچار کمبود هستند، ادامه داد: مصرف لبنيات و گوشت در کشور بسيار کمتر از ميزان توصيهشده است. در حاليکه ميزان مطلوب مصرف گوشت روزانه حدود 90 گرم است، مردم ما بهطور ميانگين تنها 50 گرم مصرف ميکنند. افزايش قيمتها و فشارهاي معيشتي از عوامل اصلي کاهش مصرف مواد غذايي سالم هستند.
وي با تأکيد بر اينکه تغذيه و معيشت بهصورت مستقيم به هم پيوستهاند، گفت: وزارت بهداشت متولي سلامت مردم است و بايد مطالبات تغذيهاي را از دستگاههاي ديگر مانند وزارت صمت، سازمان حمايت و وزارت رفاه پيگيري کند. نميتوان از مردم انتظار داشت با وجود گراني لبنيات، ماهي يا گوشت، تغذيه سالم داشته باشند. بنابراين همه دستگاهها بايد براي بهبود وضعيت تغذيه مردم پاي کار بيايند.
مديرکل دفتر بهبود تغذيه جامعه وزارت بهداشت به وضعيت کمبود ريزمغذيها اشاره کرد و گفت: با وجود اجراي برنامههاي مکملياري و غنيسازي آرد، هنوز حدود 20 درصد زنان کشور دچار کمخوني و بيش از 70 درصد مردم دچار کمبود ويتامين D هستند. بررسيها نشان ميدهد بخشي از اين مشکلات ناشي از نرسيدن مکملها به هدف و بخشي ديگر به دليل گراني و محدوديت اعتبارات است.
وي همچنين به خطر کمبود يد و رواج نمکهاي غيرمجاز و غيراستاندارد اشاره کرد و افزود: ادامه اين روند ميتواند در سالهاي آينده هوش نسل آينده کشور را تحت تأثير قرار دهد. از مجلس و دستگاههاي نظارتي انتظار داريم با جديت با اين تخلفات برخورد کنند و مانع ترويج باورهاي غلط در جامعه شوند.
دکتر اسماعيلزاده از اجراي برنامههاي حمايتي ويژه براي کودکان مبتلا به سوءتغذيه خبر داد و گفت: در حال حاضر سه هزار ميليارد تومان اعتبار براي اجراي برنامه حمايتي کودکان در نظر گرفته شده است که با همکاري وزارت رفاه و کميته امداد، شاخصهاي سوءتغذيه در استانهاي هدف بهبود يافته است.
وي با اشاره به اقدامات جديد در حوزه تغذيه افزود: بازنگري در برنامه غنيسازي آرد با آهن و اسيدفوليک، تدوين راهنماي غذايي جديد براي کودکان و بزرگسالان، آغاز طرح شير مدرسه در هفتههاي آينده، اجراي پايگاه تغذيه سالم در مدارس، و بررسي وضعيت تغذيه عشاير در چند استان کشور از جمله برنامههاي جاري دفتر بهبود تغذيه جامعه است.
مديرکل دفتر بهبود تغذيه جامعه وزارت بهداشت با تأکيد بر ضرورت کاهش ضايعات غذايي در کشور، اظهار داشت: حدود 32 درصد غذاي توليدي در دنيا و بيش از 30 درصد غذاي توليدي در ايران هدر ميرود. در مرحله مصرف، بهويژه در منازل، رستورانها، خوابگاهها و دانشگاهها، سهم بالايي از اين ضايعات شکل ميگيرد.
وي ادامه داد: براي نخستينبار روز جهاني مقابله با ضايعات غذايي در وزارت بهداشت بهصورت ويژه برگزار شد تا دستگاههاي مختلف نسبت به وظايف خود حساس شوند. جزوه آموزشي کاهش ضايعات غذايي نيز به دانشگاههاي علوم پزشکي کشور ابلاغ شده و از امسال آموزش در اين زمينه آغاز شده است.
دکتر اسماعيلزاده با تأکيد بر لزوم همکاري همه دستگاهها در بهبود وضعيت تغذيه و کاهش ضايعات غذايي گفت: وزارت بهداشت بهتنهايي قادر به حل اين مسئله نيست. وزارت رفاه، صمت، جهاد کشاورزي، آموزش و پرورش و مجلس بايد براي تأمين امنيت غذايي و حفظ سلامت نسل آينده در کنار وزارت بهداشت قرار گيرند.
اظهار نظر 0
روزنامه به دیدگاه شما نیازمند است،از نظراتتون روی موضوعات پیشوازی خواهیم کرد.