يک مقام مسئول گفت: در هفت ماهه اول سال جاري، صادرات ايران به منطقه اوراسيا با رشد 16 درصدي، به يک ميليارد و 261 ميليون دلار رسيد.
به گزارش خبرگزاري مهر، بر اساس اعلام سازمان توسعه تجارت ايران، الهام حاجيکريمي اظهار کرد: بيشترين رشد صادرات مربوط به کشور بلاروس با 50 درصد و ارمنستان با 35 درصد بود. اين در حالي است که صادرات ايران به ساير کشورهاي جهان در اين مدت رشد نداشت و اين نشاندهنده تأثير مثبت موافقتنامه در حفظ روند صادرات است.
حاجيکريمي با اشاره به اينکه در بخش واردات نيز تفکيک آمار بر اساس «کشور طرف معامله» و «مبدا کالا» است، تصريح کرد: بر اساس کشور طرف معامله، واردات حدود 19 درصد کاهش يافته و به 885 ميليون دلار رسيده است. اما بر اساس «مبدا کالا»، واردات از حوزه اوراسيا 27 درصد رشد داشته که عمدتاً شامل اقلام اساسي مانند روغن آفتابگردان، گندم و ذرت دامي است که حتي در ايام جنگ دوازده روزه نيز تأمين شد.
سرپرست دبيرخانه موافقتنامه تجارت آزاد ايران با اتحاديه اقتصادي اوراسيا، با مقايسه ترکيب کالاهاي صادراتي قبل و بعد از موافقتنامههاي موقت و دائم، ادامه داد: پيش از موافقتنامههاي موقت (از سال 98)، ده قلم عمده صادراتي ما به اوراسيا همگي کشاورزي بود، اما اکنون کالاهاي صنعتي مانند کانتينر، سيمان سفيد، ميلههاي آهني، نفت، قير و الياف سنتتيک نيز به فهرست ده کالاي عمده صادراتي اضافه شدهاند.
حاجي کريمي افزود: ما پتانسيل تجاري بسيار بالايي در حوزه اوراسيا داريم. به طور خاص در گروههاي کالايي خودرو و قطعات، منسوجات و پوشاک، دارو و تجهيزات پزشکي و صنايع غذايي، اوراسيا واردات زيادي از جهان دارد و ايران توانايي صادرات به اين بازار مناسب را داراست.
وي به تشکيل کارگروههاي تخصصي پيشبيني شده در موافقتنامه اشاره و تصريح کرد: کارگروههاي تخصصي در حوزههاي گمرک، استاندارد، قواعد مبدا و حمل و نقل در شهريور و مهرماه به صورت ويدئو کنفرانس بين دو طرف برگزار شد و نتايج آن در «کارگروه مشترک» که نهاد اصلي رصد موافقتنامه است، ارائه شد.
سرپرست دبيرخانه موافقتنامه تجارت آزاد ايران با اتحاديه اقتصادي اوراسيا، افزود: در جلسه کارگروه مشترک در دوم مهرماه 1404 که با حضور وزير صمت و وزير تجارت اوراسيا برگزار شد، گزارش اين کارگروهها ارائه و چالشهاي اجرايي مورد بررسي قرار گرفت.
همچنين «نقشه راه همکاري اقتصادي و تجاري براي سه سال آينده» بين دو وزير امضا شد که برنامه عمل آينده در چارچوب موافقتنامه است و وظايف دستگاههاي اجرايي دو طرف در آن تعيين شده است.
وي با اشاره به جزئيات نمايشگاه اوراسيا گفت: هيأتهاي تجاري از کشورهاي آسيا و منطقه در اين نمايشگاه شرکت خواهند کرد و يک «نشست عاليمقامات» نيز با حضور وزرا و مقامات عاليرتبه برگزار ميشود تا موضوعات کلان همکاريهاي تجاري و اقتصادي مانند عملکرد موافقتنامه تجارت آزاد از زمان اجرايي شدن آن (25 ارديبهشت)، زمينههاي همکاري آينده، پروژههاي سرمايهگذاري مشترک و حوزههاي نوظهوري مانند تجارت الکترونيک مورد بحث قرار گيرد.
حاجيکريمي با اشاره به پنلهاي تخصصي سال گذشته در حوزههاي استاندارد، گمرک، حمل و نقل و خود موافقتنامه، تصريح کرد: اين پنلها با حضور کارشناسان و مقامات اوراسيايي و نمايندگان دستگاههاي داخلي برگزار شد و ارايههاي طرف اوراسيايي، کاربردي و مورد توجه بخش خصوصي بود.
سرپرست دبيرخانه موافقتنامه تجارت آزاد ايران با اتحاديه اقتصادي اوراسيا افزود: امسال نيز پيشبيني شده اين پنلهاي تخصصي بهصورت ويژه و با اضافه شدن موضوعات جديد برگزار شود و انتظار داريم با حضور نمايندگان کشورهاي منطقه، نمايشگاه پرشورتر از سال گذشته باشد.
گفتني است، در راستاي اجراي توافقنامه تجارت آزاد ايران با اوراسيا، چهارمين دوره نمايشگاه بينالمللي اوراسيا از 12 تا 15 بهمن ماه در تهران برگزار خواهد شد. اين رويداد فرصت مناسبي براي فعالان اقتصادي، تجار و توليدکنندگان ايراني و کشورهاي عضو اتحاديه اوراسيا فراهم ميآورد تا ضمن آشنايي با ظرفيتهاي موجود، زمينه تعميق همکاريهاي تجاري و سرمايهگذاري مشترک را بيش از پيش فراهم کنند.
اظهار نظر 0
روزنامه به دیدگاه شما نیازمند است،از نظراتتون روی موضوعات پیشوازی خواهیم کرد.