مدير گروه بيماريهاي عفوني دانشگاه علوم پزشکي تهران درباره وضعيت عفونتهاي تنفسي گفت که سه ويروس آنفلوآنزا، رينوويروس و کوويد عامل اصلي بسياري از مراجعات به مراکز درماني هستند.
حميد عمادي کوچک، متخصص بيماريهاي عفوني و فلوشيپ HIV، استاد دانشگاه علوم پزشکي تهران و مدير گروه بيماريهاي عفوني دانشگاه علوم پزشکي تهران اظهار داشت: در دوران همهگيري کرونا، به دليل رعايتهاي بهداشتي مانند استفاده از ماسک، قرنطينه و کاهش تماسهاي اجتماعي، بسياري از ويروسهاي تنفسي فرصت انتشار نداشتند.
وي افزود: در سالهاي ابتدايي شيوع کرونا، ويروسهاي تنفسي مانند آنفلوآنزا و سرماخوردگي تقريباً وجود نداشتند. اما از پاييز 1401، با بازگشايي مدارس و افزايش تعاملات اجتماعي، موج گستردهاي از اين ويروسها ظاهر شد.
شيوع گسترده ويروسها در ميان کودکان
عمادي توضيح داد که کودکان، به دليل محدوديت در ابتلا طي دو سال گذشته، بهطور ناگهاني با حجم زيادي از عفونتهاي تنفسي مواجه شدند.
وي در همين باره تصريح کرد: بهطور طبيعي کودکان، سالانه 6 تا 12 بار به عفونتهاي تنفسي مبتلا ميشوند، اما در دوران کرونا اين روند متوقف شد و در سالهاي اخير، بسياري از اين عفونتها به يکباره ظاهر شدهاند.
شيوع مداوم و متنوع بيماريهاي تنفسي
به گفته عمادي، در سال گذشته شاهد شيوع بيوقفه برخي بيماريها مانند آبلهمرغان بوديم که معمولا در فصول خاصي ظاهر ميشود.
او افزود: سال گذشته و امسال، آبلهمرغان بهطور غيرمعمول در تمام فصول سال مشاهده شد، حتي در تابستان. اين نشاندهنده تغييرات در الگوي شيوع ويروسها است.
وضعيت فعلي آنفلوآنزا
عمادي درباره شيوع آنفلوآنزا اظهار داشت: از اوايل آذرماه، موارد ابتلا به آنفلوآنزا افزايش يافت. ويروسهاي شايع شامل گونههاي H1N1، H3N2 و آنفلوآنزاي B هستند. اين بيماري معمولا در ماههاي آذر، دي و بهمن به اوج ميرسد و هر پيک آن حدود هشت هفته طول ميکشد.
وي همچنين تأکيد کرد که اپيدمي آنفلوآنزا همچنان رو به افزايش است و احتمالا تا اواخر ديماه ادامه خواهد داشت.
ويژگيهاي بارز آنفلوآنزا
عمادي توضيح داد که آنفلوآنزا معمولاً بهطور ناگهاني شروع ميشود و مبتلايان زمان دقيق شروع علائم را بهخاطر دارند. بيماران معمولاً ميگويند حالشان خوب بوده و ناگهان دچار تب و علائم شدهاند. اين ويژگي باليني از نشانههاي بارز آنفلوآنزاست.
عمادي با تأکيد بر لزوم مراقبت بيشتر در اين دوره، از عموم مردم خواست تا رعايت بهداشت، استفاده از ماسک در محيطهاي شلوغ و در صورت امکان تزريق واکسن آنفلوآنزا را جدي بگيرند.
اهميت پيشگيري و واکسيناسيون در برابر آنفلوآنزا
اين متخصص بيماريهاي عفوني و استاد دانشگاه علوم پزشکي تهران، در ادامه به ويژگيهاي بيماري آنفلوآنزا و اهميت پيشگيري از آن اشاره کرد.
به گفته دکتر عمادي، آنفلوآنزا معمولاً بهطور ناگهاني آغاز ميشود و با علائمي مانند خستگي شديد، کوفتگي، درد مفاصل، بدندرد شديد، آبريزش بيني، گلودرد، عطسه و گاهي تهوع، استفراغ يا اسهال همراه است. سرفه معمولاً در مراحل بعدي بيماري شروع ميشود و شدت علائم ممکن است بسته به وضعيت سيستم ايمني فرد متفاوت باشد.
تأثير واکسن آنفلوآنزا
عمادي تأکيد کرد که تزريق واکسن آنفلوآنزا نقش مهمي در پيشگيري از ابتلا يا کاهش شدت بيماري دارد.
وي افزود: افرادي که واکسن زدهاند، حتي در صورت ابتلا به آنفلوآنزا، بيماري خفيفتري را تجربه ميکنند. اما اکنون که در اوج اپيدمي هستيم، براي تزريق واکسن کمي دير شده است.
توصيههاي پيشگيرانه
عمادي بر اهميت رعايت بهداشت تنفسي براي پيشگيري از ابتلا به آنفلوآنزا تأکيد کرد و گفت: تجربه دوران کرونا به ما آموخت که استفاده از ماسک، شستن دستها و رعايت فاصلهگذاري اجتماعي ميتواند به کاهش انتقال بيماري کمک کند. اين اقدامات بهويژه براي افراد داراي بيماريهاي مزمن، ضعف سيستم ايمني و زنان باردار حياتي است.
خطر بيشتر براي گروههاي پرخطر
بنابر اعلام وزارت بهداشت، وي هشدار داد که افراد با ضعف سيستم ايمني، بيماريهاي زمينهاي يا خانمهاي باردار در معرض خطر بيشتري قرار دارند و در صورت ابتلا به آنفلوآنزا، ممکن است بيماري شديدتري را تجربه کنند.
عمادي در پايان، خواستار توجه جديتر مردم به رعايت اصول بهداشتي شد و افزود: هماکنون مهمترين اقدام، پيشگيري از طريق رعايت بهداشت تنفسي و محافظت از گروههاي پرخطر است.
اظهار نظر 0
روزنامه به دیدگاه شما نیازمند است،از نظراتتون روی موضوعات پیشوازی خواهیم کرد.