وزير دفاع يونان در گفتوگويي با بيان اين که آنکارا با سياستهاي نئوامپرياليستي و نئو عثماني به دنبال احياي امپراتوري عثماني است که بخشهايي از يونان را نيز شامل ميشود، اين رويکرد را در بر دارنده تهديدات امنيتي نهتنها براي يونان، بلکه براي ناتو دانست.
لفاظيهاي توسعهطلبانه سالهاست که نگراني عمدهاي در ناتو و در ميان حمله روسيه به اوکراين بوده است اما به گفته «نيکوس دندياس»، وزير دفاع يونان، اين ائتلاف امنيتي بايد تهديدهاي مشابه داخلي، به ويژه از سوي ترکيه را نيز جدي بگيرد.
شبکه فاکس نيوز با انتشار اين مطلب گزارش داد: چند دهه است که ميان يونان و ترکيه که هر دو از سال 1952 عضو ناتو بودهاند، بر سر کشور جزيرهاي قبرس مناقشهاي وجود دارد که اين ائتلاف را به مدت بيش از پنجاه سال است بهستوه آورده است. درگيريهاي پراکنده ميان دو کشور در دهه 90 ميلادي در آستانه تبديل شدن به جنگي تمامعيار بود.
گمانهزنيها درباره تلاش براي احياي امپراتوري عثماني توسط ترکيه
اگرچه، روابط ميان يونان و ترکيه در سالهاي اخير، کمتر خصومتآميز به نظر رسيده است، تمرکز «رجب طيب اردوغان» رئيسجمهور ترکيه بر منابع طبيعي منطقه، به همراه اقدامات ژئوپولتيکي بحثبرانگيزش در منطقه غرب آسيا و درياي اژه باعث مطرح شدن اين انتقادها شده که او به دنبال احياي امپراتوري عثماني است.
نيکوس دندياس در گفتوگويي با فاکس نيوز ديجيتال در اين باره گفت: برخي از افراد در ترکيه به دوره عثماني بر ميگردند و بر اين باورند که ميتوانند امپراتوري عثماني را احيا کنند که شامل بخشهايي از يونان، بخشهايي از سوريه، بخشهايي از عراق، نيمي از قفقاز و جاهاي ديگر است.
دندياس افزود: اميدوارم اين صرفا، يک خيالپردازي باشد اما اين موضوع مشکلات زيادي در روابط با يونان، همچنين مشکلات زيادي در ناتو ايجاد ميکند.
تقابل آنکارا با نيروهاي دموکراتيک سوريه و پيامدهاي آن براي غرب در زمينه مبارزه با داعش
فاکس نيوز در ادامه نوشت: اردوغان که از سال 2014 رئيسجمهور ترکيه بوده است، نهتنها به دليل رويکرد خصومتآميزش با کشورهاي منطقه از جمله عراق، يمن، ليبي بلکه به سبب رويکردها و اقدامات سرکوبگرانهاش در داخل کشور عليه جوامع غيرسني، از جمله شيعهها و مسيحيها، خبرنگاران، زنان و کردها به شدت مورد انتقاد قرار گرفته است. اين مسئله نهتنها مانع پيوستن ترکيه به اتحاديه اروپا شده، بلکه تا حد زيادي، داراي پيامدهاي ژئوپولتيکي براي آمريکا بوده است.
رزمايش «ميهن آبي» نيروهاي مسلح ترکيه در درياي اژه، درياي سياه و درياي مديترانه، ژانويه 2025
نيروهاي دموکراتيک سوريه که متحد اصلي آمريکا در مبارزه با داعش در سوريه بودهاند، خود را در تيررس آنکارا مييابند، چراکه ترکيه اين نيروهاي وابسته به کردها را مشابه شبکه تروريستي حزب کارگران کردستان (پکک) ميداند.
ترکيه مدام اين گروه را هدف قرار داده و بر نگرانيهاي بينالمللي درباره عملکرد موثر نيروهاي دموکراتيک سوريه در مبارزه با داعش در صورت خارج کردن احتمالي نيروهاي آمريکايي از سوريه توسط «دونالد ترامپ» رئيسجمهور آمريکا افزوده است.
وزير دفاع يونان در اين باره بيان کرد: «صريح و صادقانه بگويم که داعش ضعيف شده اما از ميان برداشته نشده است. ايدئولوژي پشت داعش، ايدئولوژي پشت اخوانالمسلمين هنوز پابرجا، زنده و پويا است.»
او افزود: بايد بگويم بدترين کار در زندگي اين است که متحدانتان و کساني را فراموش کنيد که وقتي به آنها نياز داشتيد، کنارتان جنگيدند و به آنها پشت کنيد. درباره کردهايي صحبت ميکنم که سالها با داعش جنگيدند. غرب نبايد آنها را فراموش کند.
همراهي ترامپ با سياستهاي منطقهاي اردوغان در هالهاي از ابهام
اين رسانه آمريکايي در ادامه نوشت: سقوط دولت «بشار اسد» در سوريه نگرانيها درباره ثبات منطقهاي و روابط نزديک ميان ترامپ و اردوغان را افزايش داده و سوالات بيشتري را درباره بلندپروازيهاي منطقهاي اردوغان برانگيخته است.
دندياس معتقد است روابط نزديکي که گفته ميشود ميان اردوغان و ترامپ وجود دارد، لزوما، منجر به جسورتر شدن اردوغان نخواهد شد و ممکن است اين بار، باعث شود ترامپ در گوش رئيسجمهور ترکيه زمزمه کرده و به او بگويد که «قوانين بينالمللي و قوانين بينالمللي دريا، يک شيوه زندگي در دنياي مدرن است.»
وزير دفاع يونان بيان کرد: به گمانم، با در نظر داشتن آنچه در غرب آسيا رخ ميدهد و آنچه ميان روسيه و اوکراين ميگذرد، ايده خوبي براي ناتو و آمريکا نخواهد بود که ترکيه را به ايجاد مشکل جديدي در جبهه شرقي ناتو ترغيب کنند.
يونان رويکرد «نئوامپرياليستي و نئوعثماني» ترکيه را تهديدي عليه خود ميداند
فاکس نيوز نوشت: اخيرا در ماه جاري، ترکيه رزمايش «ميهن آبي» را در درياي سياه، مديترانه و اژه انجام داد که يونان آن را قدرتنمايي دانسته و مناقشات دريايي ديرينه را دوباره مطرح کرده است.
دندياس افزود: اين رويکرد نئو امپرياليستي و نئو عثماني ترکيه است که حدودا، در اولين دهه از قرن 21 بروز يافت و اين ادعا را مطرح ميکند که نيمي از جزاير يونان در درياي اژه متعلق به ترکيه است. گاهي پا فراتر گذاشته و مدعي ميشوند که جزيره کرت که براي حضور ناتو و يک پايگاه آمريکايي بسيار مهم است نيز بايد متعلق به ترکيه باشد.
دندياس گفت که روابط متشنج ميان يونان با ترکيه موضع دفاعي آن در ناتو را منحصربهفرد ساخته چراکه آتن را وادار به صرف بيشترين هزينههاي دفاعي کرده و اين موضوع با توجه به اصرار ترامپ به اين که تمامي کشورهاي عضو بايد به جاي 2 درصد از ميزان توليد ناخالص داخلي خود، 5 درصد از آن را به کمک به ناتو اختصاص دهند، به يکي از بحثهاي اصلي اين ائتلاف تبديل شده است.
آخرين آمار هزينههاي ناتو که در ژوئن 2024 منتشر شد، نشان ميدهد که يونان پنچمين کشور از نظر هزينههاي دفاعي بوده و بيش از 3 درصد ميزان توليد ناخالص داخلي خود را هزينه کرده است، در حالي که رتبه ترکيه هجدهم بوده و تنها بيش از 2 درصد از توليد ناخالص داخلي خود را صرف هزينههاي دفاعي کرده است.
دندياس گفت که کشورهاي اروپايي بايد به طور جمعي، در مورد چگونگي نگاهشان به سطوح تهديد امنيتي و اهميت هزينههاي دفاعي به توافق برسند.
او افزود: فارغ از موضع ترامپ درباره 5 درصد، اين يک مسئله داخلي است و بايد حل شود.
وزير دفاع يونان بيان کرد: بزرگترين تهديد، کشورهايي هستند که از قوانين بينالمللي و قوانين بينالمللي دريا تبعيت نميکنند. کشورهاي که معتقدند مرزها چيزي هستند که ميتوان آن را ناديده گرفت و معاهدات و پيمانهاي بينالمللي فقط در صورتي بايد کارساز باشند که به نفعتان باشند. اين بزرگترين تهديد نهتنها عليه يونان، بلکه عليه جهان است.
اظهار نظر 0
روزنامه به دیدگاه شما نیازمند است،از نظراتتون روی موضوعات پیشوازی خواهیم کرد.