مناطق شيعه نشين در افغانستان در طول تاريخ اين کشور با تبعيض سيستماتيک و هدفمند مواجه بوده اند و به همين دليل، شيعيان در محروميت و فقر شديدي زندگي ميکنند.
بايد گفت که به ويژه از زمان تسلط طالبان بر افغانستان در سال 2021 ميلادي، وضعيت شيعيان در اين کشور سختتر شده است و فقر و بيکاري بر آنها فشار بيشتري وارد کرده است.
گزارشهاي سازمان ملل نشان ميدهد که مناطق شيعهنشين افغانستان از جمله مناطقي هستند که به شدت تحت تأثير بحران انساني در سراسر کشور قرار گرفتهاند و ار طرفي ديگر نيز خشکسالي مداوم، اقتصاد مبتني بر کشاورزي اين کشور را ويران کرده است.
علاوه بر اين، سياستهاي تبعيضآميز اعمالشده توسط طالبان مانع از رسيدن حتي کمکهاي بشردوستانه بينالمللي به اين مردم ميشود.
سازمان ملل متحد بارها از دخالت طالبان در توزيع کمک هاي بشردوستانه گزارش داده است و گزارش هاي متعددي از ممانعت طالبان از رساندن کمکها به مناطق شيعه نشين و تغيير مسير آنها به ساير نقاط افغانستان منتشر شده است.
با توجه به اين واقعيت تلخ، کارگران شيعيان هزاره که مسئوليت حمايت از خانوادههاي خود را بر عهده دارند، چارهاي جز اشتغال به کارها و حرفههاي خطرناک در معادن يا مهاجرت و کار در ساختمانسازي بدون رعايت مقررات تأمين اجتماعي و ايمني ندارند.
مرگ در معادن زغال سنگ
در بحبوحه فقر و بيکاري گسترده در مناطق شيعهنشين، بسياري از کارگران شيعه مجبور به کار در معادن زغال سنگ در شرايط بسيار خطرناک و دشوار هستند.
برخي از اين کارگران در معادن داخل افغانستان کار ميکنند، در حالي که برخي ديگر در خارج از کشور مشغول کار هستند.
با اين حال، کار در معادن هميشه با اتفاقات دردناکي همراه بود که منجر به مرگ تعدادي از آنها شد.
در آخرين مورد، هشت کارگر شيعه هزاره اهل ولايت دايکندي در انفجار گاز در يک معدن زغال سنگ در ولايت سغد تاجيکستان کشته شدند.
کار در معادن زغال سنگ در افغانستان جان کارگران شيعه را نيز گرفته است. براي مثال، يک مرد 60 ساله در اثر ريزش معدن در دره صوف، ولايت سمنگان، جان باخت.
کوتاهي کارفرمايان در فراهم کردن الزامات ايمني و امنيتي و عدم نظارت طالبان منجر به مرگ اين کارگران ميشود.
سقوط از ساختمانها
بسياري از کارگران شيعه به دليل فقدان فرصتهاي لازم براي کسب مهارتهاي حرفهاي، مجبور به ترک افغانستان و کار در کشورهاي همسايه در مشاغل دشوار ميشوند. بنابراين آنها بيشتر در ساخت و ساز، برش سنگ و سنگبري و کارخانههاي آجرپزي مشغول به کار هستند.
با اين حال، کار در مشاغل دشوار و طاقت فرسا براي امرار معاش و حمايت از خانواده، گاهي منجر به مرگ اين کارگران مي شود. گزارشهاي متعددي از سقوط کارگران افغان از ساختمانها و مرگ آنها منتشر شده است.
بسياري از کارگران افغان که از ساختمانها سقوط کردند و جان باختند، مردان جوان و تحصيلکردهاي بودند که براي فرار از وحشيگري طالبان مجبور به ترک افغانستان شده بودند.
متأسفانه سازمانهاي بينالمللي، کشورهاي همسايه و جهان به وضعيت دشواري که شيعيان در افغانستان با آن مواجه هستند، توجهي ندارند. در حالي که جامعه جهاني هيچ اقدامي عليه جلوگيري طالبان از کمک هاي بشردوستانه به مناطق شيعه نشين افغانستان انجام نداده است.
اظهار نظر 0
روزنامه به دیدگاه شما نیازمند است،از نظراتتون روی موضوعات پیشوازی خواهیم کرد.