همزمان با آبگيري سد پاشدان در افغانستان، جريان رودخانه هريرود به عنوان اصليترين منبع آب شرب استان خراسان رضوي مختل خواهد شد.
هريرود پس از گذر از افغانستان به مرز ايران ميرسد و منبع اصلي تامين آب شرب بيش از 2 ميليون ايراني ساکن استان خراسان رضوي است. حالا هيئت حاکمه افغانستان جايي حوالي هرات بر روي يکي از سرشاخههاي هريرود سدي به نام پاشدان ساخته و آن را آبگيري کرده است.
به گزارش فارس، يک دهه پس از آبگيري سد سلما، اين دومين مانعي است که افغانستان بر روي هريرود بنا کرده و جريان آب به سمت ايران و ترکمنستان را مختل ميکند. يک شرکت آذربايجاني با 18 ساعت کار روزانه ساخت سد پاشدان را با سرعت به مرحله آبگيري در روزهاي گذشته رساند. طالبان ميگويد که پس از آبگيري سد پاشدان، 13 هزار هکتار زمين کشاورزي سيراب ميشود، اما تجربه سدسازي نشان داده که چند صد هزار هکتار اراضي در پايين دست واقع در افغانستان به دليل نرسيدن آب از بين خواهد رفت.
وزارت انرژي و آب افغانستان اعلام کرده که دورخيز براي سدسازي روي هريرود به سلما و پاشدان ختم نميشود و ساخت دو سد تيرپل و گفگان نيز در دستور کار قرار دارد. يک کارشناس ديپلماسي ديگر محمد اميني ميگويد که سد يک ابزار است که موضع افغانستان را بالا ميبرد و ديپلماسي نه پس از آبگيري بلکه پيش از آن بايد به فکر حق ملت ايران باشد.
اما يک کارشناس ديپلماسي آب رسول ميرآييني معتقد است که حقابه ايران از رودخانههاي مشترک تنها با يک برنامه قوي ديپلماسي قابل وصول است، درست است که سد پاشدان آبگيري شده، اما با يک ديپلماسي قوي حق مردم ايران بايد وصول شود.
دانشگاه تربيت مدرس در گزارشي با عنوان اصول مذاکره در ديپلماسي آب، ايجاد بستههاي ديپلماسي براي گفتوگو با افغانستان شامل تجميع مسائل آب، برق، معادن و مهاجران را به عنوان يک الگوي موفق مذاکره بينالمللي پيشنهاد کرده که به کمک آن ميتوان حقابه کشور را زنده کرد.
اظهار نظر 0
روزنامه به دیدگاه شما نیازمند است،از نظراتتون روی موضوعات پیشوازی خواهیم کرد.