اظهار نظر 0

روزنامه به دیدگاه شما نیازمند است،از نظراتتون روی موضوعات پیشوازی خواهیم کرد.

  • برگزیده خوانندگان
  • همه
مرتب کردن بر اساس : قدیمی تر

رد پاي 5 کشور در تنش آبي با طالبان

زياده‌خواهي اکولوژيک طالبان از ايران تمامي ندارد و تنش‌ها بر سر حوضه‌هاي آبي مشترک روزبه‌روز بحراني‌تر مي‌شود. افغانستان پيش از اين با احداث بند کمالخاني بر رودخانه هيرمند و حبس حقابه ايران، روند خشکيدن تالاب هامون را تسريع و معيشت و سلامت بخشي از جمعيت سيستان و بلوچستان را مختل کرد.

رد پاي 5 کشور در تنش آبي با طالبان

حالا با آبگيري سد بزرگ ديگري به نام «پاشدان» در بالادست رودخانه هريرود در افغانستان، منبع اصلي تأمين آب شرب 2ميليون شهروند ايراني در شهر مشهد را با مشکل مواجه ميکند. سد پاشدان، آخرين سد ساخته شده از سوي هيأت حاکمه افغانستان براي فشار آبي به ايران نيست و قرار است 5سد ديگر نيز بر رودخانه هريرود ساخته شود تا علاوه بر 7سد ديگري که بر رودخانه هيرمند در افغانستان احداث ميشود، روند ورود آب به 3 استان ايران از افغانستان محدود يا مسدود شود. ساخت سد پاشدان و حبس بخش ديگري از آب رودخانه مرزي هريرود در بالادست چه به روز حوضه آبريز پايين دست در ايران ميآورد و چه آسيبهايي متوجه محيطزيست ايران ميکند؟

آسيب «پاشدان» بر تنوع زيستي ايران

 

محمد درويش، فعال محيطزيست در اين باره ميگويد:« افغانستان در حوضه رودخانه مرزي هريرود که به دشت مشهد و خراسان منتهي ميشود 7سد احداث ميکند. علاوه بر اين در حوضه آبريز هيرمند که به استان سيستان و بلوچستان و شهرستان زابل منتهي ميشود، 7سد ديگر در حال ساخت است. ساخت سد پاشدان توسط افغانستان بر يکي از سرشاخههاي هريرود، مشکلات متعددي براي تأمين آب آشاميدني مردم خراسان رضوي ايجاد ميکند. کاهش تنوع زيستي و تأثير بر کشاورزي درمناطق پايين دست نيز از آسيبهاي آبگيري سد پاشدان است. زماني که هنديها سد «سلما»، نخستين سد احداث شده بر رودخانه هريرود در افغانستان را ساختند، بحران آب براي ايران ايجاد شد و رگه کوچک ورود جريان آب به ايران و ترکمنستان با آبگيري سد «پاشدان» در افغانستان بهطور کامل از بين خواهد رفت.»

 

آماده يافتن راهحل مشترک هستيم

 

عيسي بزرگزاده، سخنگوي صنعت آب اما در واکنش به خبر آبگيري سد پاشدان در افغانستان اعلام کرد:«ساخت و آبگيري سد پاشدان در حوضه مرزي و مشترک هريرود باعث کاهش جريان طبيعي اين رودخانه مرزي و بروز خسارتهاي اجتماعي و زيستمحيطي در مناطق پاييندست بهويژه ايراد آسيب جدي در تامين آب شرب شهر مقدس مشهد ميشود. باورمان بر اين است همه مردماني که در يک حوضه آبريز زندگي ميکنند داراي سرنوشت يکساني هستند و اعمال هرگونه سختگيري و فشار به بخشي از مردمان حوضه آبريز، ناگزير همه ساکنان حوضه را تحتتأثير قرار ميدهد. وزارت نيرو در کنار وزارت امور خارجه خواهان مذاکره فوري در اين زمينه است و براي همکاري با طرف افغان در يافتن راهحلهاي مشترک و قابلقبول براي کاهش اثرات فرامرزي سدهاي «پاشدان» و «سلما» اعلام آمادگي ميکند.»

اطلاعاتی برای نمایش وجود ندارد.