آمار چاقي در ايران رو به افزايش است و وزارت بهداشت ميگويد اين عارضه، علت حدود 10 تا 12 درصد مرگوميرهاي سالانه در کشور است. طبق اين آمار، 410 هزار تا 420 هزار نفر ايراني هر سال جان خود را از دست ميدهند که سهم ميزان مرگهاي منتسب به چاقي از ميزان مرگوميرهاي سالانه حدود 65 هزار نفر است که عدد کمي نيست.
طبق آمارهاي مرکز مديريت بيماريهاي غيرواگير وزارت بهداشت، چاقي از 20 درصد جمعيت کشور در 40 سال گذشته، به 70 درصد جمعيت در حال حاضر افزايش يافته است؛ يعني افزايشي تقريبا 6 برابري. بر اساس آمارهاي رسمي، حدود 65 درصد از جمعيت بزرگسال کشور دچار چاقي يا اضافهوزن هستند.
پديده چاقي در بين کودکان هم افزايش چشمگيري پيدا کرده است. به طوري که از 16 ميليون دانشآموز کشور، حدود يکسوم آنها درگير اضافه وزن يا چاقي هستند. موضوعي که ميتواند باعث بلوغ زودرس، بروز بيماريهاي مختلف ازجمله ديابت، بيماريهاي قلبي و عروقي مثل فشارخون بالا و سکته در بزرگسالي شود.
چاقي کودکان تا حدي در کشور شايع شده که برخي از بيماريها که مخصوص دوره بزرگسالي و سالمندي است، به سني کودکي و نوجواني رسيده است. دکتر مريم مظاهريون، دکتراي تخصصي تغذيه در اين زمينه ميگويد: چاقي کودکان تا حدي در کشور شايع شده که برخي از بيماريها که مخصوص دوره بزرگسالي و سالمندي است، به سني کودکي و نوجواني رسيده است. بيماريهايي مثل کبد چرب، چربي خون بالا، افزايش مقاومت به انسولين و ابتلا به ديابت از جمله اين بيماريها هستند که به سنين کودکي رسيدهاند.
چاقي علاوه بر افزايش احتمال ابتلا به ديابت، بيماريهاي قلبي و عروقي، بيماريهاي کبدي و ساير بيماريهاي غيرواگير عامل ابتلا به 40 درصد از سرطانها شناخته شده است. تحقيقات نشان داده که 13 نوع سرطان مستقيما با چاقي مرتبط هستند و درواقع چاقي، يکي از ريسکفاکتورها براي ابتلا به اين سرطانها است. سرطانهايي مثل سرطان پستان به خصوص بعد از يائسگي، سرطانهاي دستگاه گوارش مثل سرطان روده بزرگ و سرطان معده، سرطان رحم، سرطان کبد، سرطان تيروئيد، سرطان لوزالمعده، سرطان کليه و سرطان تخمدان. همچنين چاقي ميتواند پيري مغز را تسريع کند و به زوال شناختي منجر شود.
متخصصان علاوه بر ژنتيک، عوامل محيطي مثل سبک نادرست زندگي، تغذيه نامناسب، بيتحرکي و استرس را مهمترين دلايل افزايش آمار چاقي در کشور ميدانند. دکتر منوچهر قاروني، متخصص قلب و عروق به همشهريآنلاين ميگويد: زمينه ارثي و خانوادگي، تغذيه نامناسب، نداشتن فعاليت بدني، چاقي، استرس و عوامل ديگر دست به دست هم ميدهند و موجب ميشوند که فرد در جواني سکته قلبي کند يا دچار مرگ زودرس شود. او ميگويد: کودکان اين سالها نسبت به کودکان 50 سال پيش 10 کيلو چاقتر شدهاند؛ عاملي که ميتواند باعث ابتلا به بيماريهاي قلبي شود.
پزشکان تاکيد دارند که براي داشتن سلامت نسبي و دور ماندن از بيماريهاي مختلف که ميتوانند کيفيت زندگي انسان را کاهش دهند و او را وابسته به داروها کنند، بايد سبک زندگي را تا حد لازم تغيير داد. داشتن رژيم غذايي مناسب شامل پروتئينها، چربيهاي سالم، عدم زيادهروي در مصرف فستفودها و شيرينيها، انجام فعاليت بدني منظم شامل حداقل 30 دقيقه پيادهروي روزانه، کنترل وزن، نوشيدن آب کافي در طول روز، انجام منظم چکاپهاي دورهايِ ضروري، داشتن خواب کافي و باکيفيت و مديريت استرسهاي روزانه مجموعهاي هستند که ما را به سبک زندگي سالم ميرسانند و کمک ميکنند تا از بيماريهاي غيرواگير پرخطر و نيز از مرگ هاي ناگهاني يا مرگ زودرس دور بمانيم.
اظهار نظر 0
روزنامه به دیدگاه شما نیازمند است،از نظراتتون روی موضوعات پیشوازی خواهیم کرد.