اظهار نظر 0

روزنامه به دیدگاه شما نیازمند است،از نظراتتون روی موضوعات پیشوازی خواهیم کرد.

  • برگزیده خوانندگان
  • همه
مرتب کردن بر اساس : قدیمی تر

خطر پنهان سرطان در سي‌تي‌اسکن تائيد شد

نتايج يک مطالعه جديد نشان مي‌دهد که سي‌تي‌اسکن، يکي از ابزارهاي حياتي در تصويربرداري پزشکي مدرن، ممکن است به طور قابل توجهي خطر ابتلا به سرطان را در آينده افزايش دهد. محققان تخمين مي‌زنند که از 61.5 ميليون نفري که در سال 2023 سي‌تي‌اسکن انجام داده‌اند، حدود 103 هزار نفر در آينده به سرطان ناشي از اشعه اين اسکن‌ها مبتلا شوند.

14:37
خطر پنهان سرطان در سي‌تي‌اسکن تائيد شد

بر اساس اين گزارش، اگر روندهاي فعلي تصويربرداري ادامه يابد، اشعه سيتياسکن ميتواند در نهايت مسئول 5 درصد از کل تشخيصهاي جديد سرطان در سال باشد. اين آمار، خطر سرطان ناشي از سيتياسکن را در کنار عوامل خطري شناختهشده مانند مصرف الکل (بيش از 5درصد موارد سرطان) و اضافه وزن (حدود 8درصد موارد سرطان) قرار ميدهد.

دکتر ربکا اسميت-بيندمن، راديولوژيست و استاد اپيدميولوژي در دانشگاه کاليفرنيا سانفرانسيسکو و محقق ارشد اين مطالعه، ميگويد: «سيتياسکن ميتواند جان انسانها را نجات دهد، اما آسيبهاي بالقوه آن، به ويژه خطر سرطان ناشي از دوز تابش، اغلب ناديده گرفته ميشود.» وي افزود: «کاهش تعداد اسکنهاي غيرضروري و کاهش دوز اشعه در هر اسکن، ميتواند جان انسانها را نجات دهد.»

سيتياسکن با چرخاندن لوله اشعه ايکس به دور بدن بيمار و ثبت تصاوير مقطعي، نمايي سهبعدي از داخل بدن ارائه ميدهد. با اين حال، اين فرآيند فرد را در معرض دوز تابش بسيار بالاتري نسبت به راديوگرافي معمولي قرار ميدهد (حدود 10 ميليسيورت در سيتياسکن در مقابل 0.1 ميليسيورت در راديوگرافي ساده قفسه سينه).

اين مطالعه پيشبيني ميکند که بيشترين موارد سرطان ناشي از سيتياسکن مربوط به اسکنهاي ناحيه شکم و لگن در بزرگسالان (حدود 37500 مورد) و اسکن قفسه سينه (حدود 21500 مورد) باشد. اگرچه کودکان و نوجوانان نسبت به اشعه حساستر هستند، اما 90درصد موارد پيشبينيشده سرطان در بزرگسالان رخ ميدهد، زيرا آنها به مراتب بيشتر تحت سيتياسکن قرار ميگيرند.

سرطان ريه با 22400 مورد پيشبينيشده، شايعترين سرطان مرتبط با اشعه سيتياسکن خواهد بود و پس از آن سرطان روده بزرگ (8700 مورد)، لوسمي (7900 مورد) و سرطان مثانه (7100 مورد) قرار دارند. در زنان، سرطان سينه با 5700 مورد، دومين سرطان شايع مرتبط با سيتياسکن است.

محققان تأکيد کردند که اين تخمينهاي جديد 3 تا 4 برابر بيشتر از برآوردهاي قبلي است. اين افزايش تا حدي به دليل استفاده 30 درصد بيشتر از سيتياسکن نسبت به سال 2007 (ناشي از افزايش استفاده غيرضروري و پيري جمعيت) و همچنين در نظر گرفتن دوز تابش بالاتر در اسکنهاي چند فازي (که در بيش از 28درصد اسکنها انجام ميشود) است.

اين يافتهها با توجه به نقش محوري سيتياسکن در پزشکي مدرن، نيازمند توجه جدي و بازنگري در پروتکلهاي تصويربرداري پزشکي براي به حداقل رساندن مواجهه با اشعه و کاهش خطر سرطان در بيماران است.

 

اطلاعاتی برای نمایش وجود ندارد.