مجلس سناي آمريکا با حذف نام سوريه از فهرست کشورهاي موسوم به «ياغي»، گامي تازه در مسير عاديسازي روابط با «دولت شورشيان سوريه» برداشت؛ حکومتي که به رهبري احمد جولاني، متحد ترکيه و مورد حمايت تلآويو، پس از سقوط دولت بشار اسد بر سر کار آمده است.
بر پايه بيانيه کاخ سفيد، مجلس سنا تصويب کرده است که نام سوريه از فهرستي که شامل کشورهايي چون ايران، روسيه، کره شمالي، کوبا و ونزوئلا بود، حذف شود؛ فهرستي که شامل کشورهايي ميشود که بر اساس طبقهبندي آمريکا، همکاري هستهاي غيرنظامي با آنها ممنوع است. اين تصميم در حالي اتخاذ شده که دولت آمريکا از سال 1979، سوريه را بهعنوان «کشور حامي تروريسم» معرفي ميکرد و اين عنوان موجب اعمال تحريمهاي گسترده از جمله منع صادرات نظامي، محدوديت کمکهاي خارجي و کنترل مبادلات مالي شده بود.
اما اکنون، حکومت جولاني که بدون هيچگونه انتخاباتي و با حمايت مستقيم نظامي و سياسي آمريکا و ترکيه قدرت را در دمشق بهدست گرفته، با سياستهاي سازشکارانه و رويکردي منفعلانه در برابر تجاوزات مکرر اسرائيل، ظاهراً موفق شده است پاداش خود را از کنگره آمريکا دريافت کند.
توماس باراک، نماينده ويژه آمريکا در امور سوريه، با تمجيد از مواضع دونالد ترامپ و مارکو روبيو، وزير خارجه آمريکا، اعلام کرده است که چشمانداز واشنگتن درباره سوريه «نهتنها اميدوارکننده بلکه قابل تحقق» است.
او همچنين خبر داد که ديداري با ترامپ و روبيو در کاخ سفيد داشته و درباره «تحولات سوريه و ترکيه» گفتوگو کردهاند؛ موضوعي که بيش از پيش بر نقشآفريني مستقيم آمريکا در روندهاي پشتپرده سوريه صحه ميگذارد.
دولت ترامپ پيشتر در سيزدهم مه از رياض، لغو رسمي تحريمهاي اقتصادي عليه حکومت جولاني را اعلام کرده بود. در پي آن، وزير خزانهداري آمريکا اسکات بيسنت نيز در بيانيهاي اعلام کرد که هدف از اين تصميم «کمک به تبديل سوريه به کشوري باثبات و صلحآميز» است.
از سوي ديگر، وزير خارجه آمريکا با صدور معافيتي 180 روزه از تحريمهاي «قانون سزار»، مسير را براي بازگشت شرکتهاي غربي به پروژههاي اقتصادي در سوريه هموار کرده است.
آسوشيتدپرس گزارش داده که اين معافيت، نخستين گام از مجموعهاي از اقدامات است که در نهايت به رفع کامل تحريمها عليه حکومت جولاني خواهد انجاميد.
بسياري از ناظران معتقدند اين تغيير موضع آمريکا نه نتيجه دگرگوني مثبت در وضعيت سوريه، بلکه نتيجه معاملهاي آشکار ميان واشنگتن و دولت شورشيان سوريه است؛ معاملهاي که از يکسو به سکوت دمشق در برابر تجاوزات رژيم صهيونيستي منتهي شده و از سوي ديگر در قالب معافيتهاي اقتصادي و مشروعيت سياسي، از سوي آمريکا پاداش داده ميشود.
در همين راستا، وزير خزانهداري آمريکا صراحتاً اعلام کرد که دولت ترامپ طبق وعده پيشين، مأموريتهاي خود را براي «تشويق به سرمايهگذاري جديد در سوريه» آغاز کرده است؛ موضعي که حکايت از بازگشت کامل آمريکا به ميدان اقتصاد و سياست سوريه دارد.
اظهار نظر 0
روزنامه به دیدگاه شما نیازمند است،از نظراتتون روی موضوعات پیشوازی خواهیم کرد.