«بچههايي که الان به دنيا ميآيند، آيندهشان خيلي طلايي است. چون شرايط در 20 سال آينده خيلي مهياست، اما اگر به خلأ جمعيت جوان بخوريم، دچار بحران امنيتي، اقتصادي، نظام سلامت و... خواهيم شد.» اين را رئيس کميسيون جواني جمعيت مجلس اميرحسين بانکيپور ميگويد.
با اين وجود اما، معاون پايش و نظارت ستاد ملي جمعيت انسيه کتابچي 6 آذر گفت که تقريبا 30 درصد زوجين يعني «4 ميليون نفر در سن باروري تنها يک فرزند دارند.»
آنطور که آمار نشان ميدهد، کشور به سرعت در حال رفتن به سمت چاله جمعيتي است و به گفته رئيس مرکز جواني جمعيت وزارت بهداشت صابر جباري فاروقي «متوسط تولد اولين فرزند پس از ازدواج در ايران بالاي 4 سال است». يعني در اين جوانها، فرزندآوري در سالهاي اول رخ نميدهد.
جمعيتشناسان معتقدند پايبندي به الگوي تکفرزندي، علاوه بر اينکه کاهش جمعيت و چالش پيري جمعيت را براي جامعه به همراه دارد، باعث بروز فرزندسالاري، عدم تجربه شکست در فرزند، اختلالات رفتاري، عدم پذيرش مسئوليت در زندگي، احساس تنهايي و انزواي فرزند، ضعيف بودن در حس رقابت، ضعف در معاشرت با همسالان، ضعف در رابطه زناشويي، تنهايي زودهنگام والدين يا همان سندروم آشيانه خالي و بسياري از مشکلات ديگر ميشود.
دادههاي پيمايش زندگي خانوادگي در ايران ميگويد که 50درصد زنان متاهل ايراني يا فرزندي ندارند يا فقط يک فرزند دارند، البته بدون احتساب 3.5 ميليون زوج ناباروري که در کشور داريم و طالب فرزندآوري هستند.
استاد دانشگاه و جامعهشناس تقي آزاد ارمکي معتقد است که مسئله مهم و اساسي، مسئله اقتصادي است. «ما در زمانهاي زندگي ميکنيم و از فرزندآوري صحبت ميکنيم که در تنگناي اقتصادي قرار داريم». خانواده و دختر و پسري که در طبقه متوسط قرار دارند و اتفاقا دغدغه فرزندآوري دارند را ميتوان با بهبود مسائل اقتصادي راضي به فرزندآوري کرد.
اما در مقابل کارشناس جمعيت ناصر چاووشي معتقد است که «اگر نگرشهاي فرهنگي حاکم بر فرزندآوري خانوادهها اصلاح نشود، بهبود شرايط اقتصادي جامعه هم ما را از خطر پيري جمعيت نجات نميدهد.» وقتي فردگرايي بر فرهنگ جامعه غالب باشد، رفاه فرد بر حفظ بنيان خانواده و جامعه ارجحيت پيدا ميکند و اشخاص در موضوعات مختلف فقط به منافع مادي و شخصي خود ميانديشد.
دکتر حجيه بيبي رازقي نصرآباد، دانشيار جمعيتشناسي موسسه تحقيقات جمعيت کشور، ميگويد ضمن اينکه بايد شرايطي فراهم شود تا زوجهاي جوان بتوانند ايدهآلهاي باروري خود را در زمان مناسب عملي کنند، حمايت از حقوق سلامت باروري افراد، «تکريم مادري و حمايت از زنان و خانواده و بازنگري در سياستهاي فرهنگي و آموزشي» از قبيل محتواي کتابهاي درسي و ساير محصولات فرهنگي از جمله موارد ديگر هستند که ميتواند در اين زمينه موثر باشند.
منبع: خبرگزاري فارس
اظهار نظر 0
روزنامه به دیدگاه شما نیازمند است،از نظراتتون روی موضوعات پیشوازی خواهیم کرد.