اول مهرماه سالجاري 172 هزار دانش آموز در بيش از سه هزار فضاي آموزشي سال تحصيلي را در استان کهگيلويه و بويراحمد آغاز و شش کميته در ستاد بازگشايي مدارس استان تشکيل شده تا شاهد برگزاري آييني باشکوه براي آينده سازان ايران و اين استان باشند.
32 درصد دانش آموزان در 68 درصد فضاي آموزشي استان کهگيلويه و بويراحمد در روستاها درس ميخوانند و 67 درصد دانش آموزان در 33 درصد فضاي آموزشي در شهرها مشغول به فراگيري علوم خواهند شد.
برخي از والدين در شهرستانهاي 9 گانه اين استان از افزايش سرسام آور اقلام مورد نياز دانش آموزان خود در سال تحصيلي جديد نگرانند و ميگويند: شرايط اقتصادي آنان براي ادامه تحصيلات فرزندانشان اصلا مهيا نبوده و مجبورند فرزندان خود را از ادامه تحصيل بازدارند.
«سيدحسين» کارگر ساختماني ساکن در محدوده بازارچه هتل ارم ياسوج ميگويد: متاسفانه شرايط کار ساختماني در تابستان امسال بدليل گران شدن مصالح و پايين آمدن ساخت و سازها در وضعيت بدي قرار داشت و ما نتوانستيم در اين فصل که فصل کار است، براي مهرماه فرزندانمان پساندازي داشته باشيم تا آنان بتوانند درس بخوانند.
وي با تاکيد براينکه راهي براي ادامه تحصيل فرزند پسر 11 ساله خود نميبيند، ميگويد: در تابستان امسال، پسرم در ميدان استانداري به کار شستوشوي ماشينها مشغول بود اما نتوانست درآمد خوبي داشته باشد.
زن خياطي در ميدان مرکزي شهر دهدشت مرکز شهرستان کهگيلويه هم از نرفتن فرزند دخترش به مدرسه بخاطر نداشتن توان مالي مناسب خبر داد و گفت: در تامين مايحتاج زندگي با مشکلات زيادي دست و پنجه نرم ميکنيم و واقعا توان اينکه اجازه دهيم دخترمان در دبيرستان ادامه تحصيل بدهد را نداريم.
وي ميگويد: دخترم نامزد دارد و بخاطر اينکه نتوانستيم مايحتاج مدرسهاش را تامين کنيم، قصد داريم او را در اين سن پايين، روانه خانه شوهر کنيم اگرچه ميدانم او به درس و مدرسه خيلي علاقمند است.در ادامه يک جامعه شناس هم ميگويد: جامعهاي که گرفتار فشار اقتصادي است همه تلاشش صرف مايحتاج اوليه زندگي ميشود و کالاي فرهنگي آخرين کالايي است که در سبد خانواده قرار ميگيرد.
«امين روانان» گفت: مسئله تحصيل در نهاد آموزش و پرورش بسياري از کشورهاي جهان سوم به صورتي حاد مطرح است و با توجه به اينکه منابع و امکانات اغلب اين کشورها محدود است در امر تحصيل، صرفهجويي، دقت در مصرف، تخصيص اين منابع به بخشهاي مختلف اقتصادي و اجتماعي را الزامي ميسازد.
روانان تاکيد ميکند که برابر بررسيهاي موجود در زمينه بررسي علل دانش آموزان بازمانده از تحصيل، نتايج بيانگر اين است که مسئله کودکان بازمانده از تحصيل از مسائل مهم محلات کم برخوردار است که اين امر ناشي از وجود نابرابريها در سطح محلات از نظر برخورداري از زيرساختهاي آموزشي، رفاهي و فرهنگي و همچنين وجود خُرده فرهنگهاي محلي از قبيل عدم توجه به آموزش بانوان، وجود مشکلات اقتصادي خانوادهها و بالا بودن هزينههاي آموزش است.
معاون سواد آموزي اداره کل آموزش و پرورش استان کهگيلويه و بويراحمد هم فقرمالي و فرهنگي، بدسرپرستي، اشتغال به کار، ازدواج زودهنگام، بيماري صعب العلاج و عقب ماندگي ذهني را از جمله دلايل بازماندگان از تحصيل برشمرد.»سيد حمزه باقري نژاد» گفت: بازگرداندن دانش آموزان بازمانده از تحصيل در واقع گامي براي تحقق عدالت آموزشي است که در استان کهگيلويه وبويراحمد نياز به مشارکت موسسات، نهادها، سَمنها و رسانهها در شناسايي دانشآموزان بازمانده از تحصيل داريم.وي افزود: شناسايي برخي دانش آموزان بازمانده از تحصيل بدليل نداشتن نشاني محل سکونت، شماره تماس و ديگر راههاي ارتباطي با آنها، کار بسيار سختي است.
معاون سوادآموزي اداره کل آموزش و پرورش کهگيلويه و بويراحمد گفت: يک هزار و 120 نفر، بازمانده از تحصيل در سطح استان وجود دارد که 50 درصد از آنها شناسايي شده است.باقري نژاد با اشاره به اينکه بازمانده از تحصيل به گروه سني 6 تا 17 سال گفته ميشود که در چرخه آموزشي قرار ندارند، يادآور شد: تاکنون در استان کهگيلويه وبويراحمد 470 نفر از کودکان بازمانده از تحصيل، شناسايي و جذب شدهاند.
معاون آموزشي اداره کل آموزش و پرورش استان کهگيلويه و بويراحمد هم گفت: آموزش در دوران کرونا به صورت مجازي بود و بسياري از خانوادهها به دليل فقر مالي در استان کهگيلويه و بويراحمد امکان خريد گوشي همراه يا تبلت را نداشتند و براي آنان مقدور نبود که اين امکانات را براي فرزندان خود فراهم کنند و به همين دليل، برخي از دانش آموزان از چرخه آموزش بازماندند.
«محمد جمالي آرند» تاکيد کرد که با هزينههاي کم آموزش و پرورش، به جايي نخواهيم رسيد.معاون برنامه و توسعه منابع اداره کل آموزش و پرورش استان کهگيلويه و بويراحمد هم گفت: ما بايد واقعيتها را بگوييم که بتوانيم بر اساس آنها اقدام بهتري داشته باشيم و اکنون به لحاظ تجهيزات، مدارس ما در وضعيت بحراني قرار دارد و بايد به وضعيت تجهيزات مدارس رسيدگي شود.
وضعيت فضاي آموزشي سرآبتاوه بحراني است
« ايمان سبحانينژاد « با بيان اينکه وجود آسيبهاي اجتماعي و تربيت نيروي انساني در تراز انقلاب اسلامي بايد اولويت آموزش و پرورش باشد، افزود: وضعيت فضاي آموزشي سرآبتاوه بسيار بحراني است. چرا که 180 دانش آموز در يک خانه استيجاري با يک سرويس بهداشتي تحصيل ميکنند. ميز و صندلي دانش آموز از پايين ترين کيفيت برخوردارند و در اين مدرسه کمبود معلم داريم و با بحران آموزشي روبرو هستيم. و اين در حاليست که جانمايي مدارس عادلانه نبوده و مدرسه سه طبقه خالي از سکنه هم در استان داريم.
مديرکل آموزش و پرورش استان کهگيلويه و بويراحمد هم ترک تحصيل در بين دانش آموزان اين استان را نگران کننده و رو به افزايشي خواند و اظهار داشت: ترک تحصيل دانش آموزان در اين استان بيشتر بدليل فقر مالي است و در آينده نزديک، آمار و وضعيت دانش آموزان استان در اين خصوص را جمع بندي و در اختيار استاندار قرار خواهيم داد.
«حسنعلي عزتخواه « گفت: تاکنون 152 هزار و 772 دانش آموز در سطح استان کهگيلويه و بويراحمد ثبت نام کردهاند که از اين تعداد فقط 149 هزار دانش آموز کتاب درخواست دادهاند و اين اختلاف آمار به اين معناست که 3700 دانشآموز هنوز در اين استان کتاب درسي نخريدهاند چراکه خانوادههاي آنها توان خريد کتاب درسي براي فرزندان خود را ندارند.
وي ادامه داد: سرويس اياب و ذهاب دانش آموزان معلول و مدارس استثنايي طبق قانون بايد رايگان باشد که در اين زمينه انتظار همکاري بخصوص از شهرداريها داريم.مديرکل آموزش و پرورش استان کهگيلويه و بويراحمد گفت: 700 کلاس درس زيرِ نُرم حضور دانش آموز و 25 مدرسه تک نفري داريم.
عزتخواه با تاکيد براينکه بدليل مشکلات اقتصادي برخي از والدين احتمالاً به سامانه خريد کتاب مراجعه نکردهاند چراکه توان مالي براي خريد کتاب ندارند، يادآور شد: ما به مديران مدارس اعلام کردهايم که کتاب اين دانش آموزان را تهيه کنند.
استاندار کهگيلويه و بويراحمد هم به حجم بالاي تراکم دانشآموزي در ياسوج مرکز استان و شهرستان بويراحمد و کمبود فضاي آموزشي در همين منطقه اشاره و اظهار داشت: در اين شهرستان با مشکل جدي کمبود فضاي آموزشي مواجه هستيم.
«سيدعلي احمدزاده» با اشاره به نزديک شدن به ماه مهر تأکيد کرد: از مديرکل آموزش و پرورش، نوسازي مدارس و ساير مديران مرتبط با موضوع تعليم و تربيت ميخواهم طوري برنامهريزي کنند که در آغاز سال تحصيلي مشکلات مدارس را به حداقل برسانيم.
وي با بيان اينکه برخي کارها نيازمند مديريت است، يادآور شد: اينکه فکر کنيم بدون اعتبار نميتوانيم تحول ايجاد کنيم امر معقولي است اما مبناي تحولات هميشه اعتبار و اقتصادي نبوده بلکه تفکر و هنر خوب است و اگر بتوانيم اين مهم را حاکم کنيم بسياري از برنامهها را ميتوانيم بدون اعتبارات سنگين انجام دهيم و موفق شويم.
رئيس شوراي آموزش و پرورش استان کهگيلويه و بويراحمد گفت: بسياري از مشکلاتي که در جامعه با آن دست به گريبان هستيم بدليل نبود انسجام در کارهاست، آموزش و پرورش دستگاهي مهم، زيربنايي، تحول آفرين و گسترده است. اگر انسجام و بهرهوري به خوبي در اين اداره شکل بگيرد علاوه بر اينکه راندمان کار افزايش مييابد جلوي هدر رفتها را هم ميتوان گرفت.
احمدزاده تأکيد کرد: آموزش و پرورش بر روي بهرهوري حساب باز کند و از اعتباراتي که در اختيار دارد نهايت استفاده را ببرد، ضمن اينکه از آموزش و پرورش حمايت ميکنيم اما انتظار داريم با همين اعتبارات اوليهاي که در اختيار دارد ميداني و عملياتي پاي کار و در صحنه باشند.
استاندار کهگيلويه و بويراحمد گفت: تيم آموزش و پرورش پاي کار باشد و از مدارس مناطق مختلف سرکشي کنند تا آنچه مورد نياز مدارس است را تهيه و در اختيارشان قرار دهيم.احمدزاده با تأکيد بر اينکه همه دستگاهها آماده بازگشايي مدارس، دانشگاهها و حوزههاي علميه شوند، تأکيد کرد: از اول مهر ماه همه مسئولان در کنار دانشآموزان، دانشجويان و طلاب باشند، و همه امکانات استان براي بازگشايي باشکوه مدارس و نظام تعليم و تربيت بسيج شود.
وي در رابطه با توزيع بستههاي آموزشي و نوشتافزار براي دانشآموزان نيازمند در سطح استان هم يادآورشد: دستگاهها و نهادهايي که قصد توزيع بستههاي آموزشي و نوشتافزار در سطح استان بين دانشآموزان نيازمند دارند طوري عمل کنند که همپوشاني و موازي کاري نشود و با محوريت آموزش و پرورش اين مهم انجام شود.
از هر 16 دانش آموز در ايران يک بازمانده از تحصيل داريم
بنابر دادههاي گزارش مرکز پژوهشهاي مجلس، در سال تحصيلي 1401-1400 بيش از 911 هزار کودک در مقاطع تحصيلي سهگانه از تحصيل جا ماندهاند. اين در حاليست که بر اساس اعلام مسئولان آموزش و پرورش جمعيت کل دانشآموزان در اين سال تحصيلي حدودا 15 ميليون و 376 هزار نفر عنوان شده است. با اين حساب نسبت جمعيت بازماندگان تحصيل به جمعيت دانشآموز حدود يک به 16 محاسبه ميشود. اين نسبت در سالهاي تحصيلي گذشته نيز برقرار بوده است.
دادههاي اين گزارش نشان ميدهد که حدود 60 درصد کودکان بازمانده از تحصيل (حدود 536 هزار کودک) هماکنون بايد در دوره متوسطه دوم مشغول تحصيل ميبودند. سهم دوره متوسطه اول و دوره ابتدايي تقريبا مساوي است و جمعيت کودکان بازمانده از تحصيل در دوره ابتدايي و متوسطه اول به ترتيب 186 هزار و 190 هزار کودک است.
استان کهگيلويه و بويراحمد با 726 هزار نفر جمعيت، هشت شهرستان و 17 بخش و يک هزار و 670 روستاي داراي سکنه و حدود 172 هزار دانش آموز و بزرگسال و در بيش از سه هزار و 18 باب آموزشگاه زير نظر 14 هزار نفر معلم تحصيل ميکنند که از اين تعداد دانش آموز، 12 هزار نفر در پيش دبستانيها و مهدکودکهاي اين استان حضور دارند.از مجموع دانش آموزان استان، 49 درصد از آنها را دختران و 51 درصد را پسران تشکيل ميدهند.
منبع: ايلنا
اظهار نظر 0
روزنامه به دیدگاه شما نیازمند است،از نظراتتون روی موضوعات پیشوازی خواهیم کرد.