اظهار نظر 0

روزنامه به دیدگاه شما نیازمند است،از نظراتتون روی موضوعات پیشوازی خواهیم کرد.

  • برگزیده خوانندگان
  • همه
مرتب کردن بر اساس : قدیمی تر

ترکيه و معماي دفاعي؛ خريد جنگنده يا توليد و صادرات؟

اردوغان به تازگي اعلام کرد که قرار است 48 فروند هواپيماي جنگنده توليد ترکيه را به اندونزي بفروشد. ولي در سفر به لاهه، يک بار ديگر، هم براي خريد اف 35 و هم براي خريد يوروفايتر وارد مذاکره شد.

ترکيه و معماي دفاعي؛ خريد جنگنده يا توليد و صادرات؟

به گزارش خبرگزاري تسنيم، يکي از اخبار مهمي که در هفتههاي اخير، در سايه نبرد مقتدرانه ايران در برابر آمريکا و رژيم صهيونيستي به اندازه کافي مورد توجه قرار نگرفت، موضوع قرارداد نظامي بين ترکيه و اندونزي بود. اما حالا ميتوان با توجه به برگزاري نشست سران ناتو در لاهه و پديدار شدن برخي از ابعاد متناقض اظهارات مقامات آنکارا، به اين موضوع بيشتر توجه
کرد.

ماجرا از اين قرار است که رسانهها و روزنامههاي نزديک به حزب عدالت و توسعه، با آب و تاب اعلام کردند که بر اساس يک قرارداد جديد، 48 فروند هواپيماي جنگنده ملي توليد ترکيه به نام «قاآن» (KAAN) به اندونزي فروخته خواهد شد.

اين رسانهها همچنين اعلام کردند که ترکيه قرار است در آيندهاي نزديک، به چند کشور اروپايي و عربي نيز هواپيماي جنگنده بفروشد. اين در حالي است که خود اردوغان در سفر به لاهه براي حضور در جمع سران کشورهاي عضو ناتو، براي خريد جنگنده اف 35 دست به دامن ترامپ شد و با صدراعظم آلمان نيز بر سر اين موضوع مذاکره کرد که اگر برلين مجوز فروش جنگنده اروپايي يوروفايتر به ترکيه را امضا کند، تحول مثبت و سازندهاي در روابط برلين - آنکارا صورت خواهد گرفت.

حالا سوال اينجاست: چگونه ممکن است يک کشور، توليد کننده هواپيماي جنگنده ملي و خودکفاي نسل پنج و فوق مدرن باشد و 48 فروند از اين جنگنده را به پرجمعيتترين کشور جهان اسلام بفروشد؛ اما خود در داخل، براي تامين جنگندههاي مورد نياز نيروي هوايي با مشکل روبرو شود؟

درباره موضوع توليد بومي هواپيماي جنگنده، ميتوان به طرح پرسشهاي مهمتري دست زد.

از جمله ميتوان پرسيد: در شرايطي که ترکيه به خاطر شکايت ايتاليا در مورد توليد موتور بالگردهاي به اصطلاح ملي آنکارا از ترکيه شکايت کرد و مانع از صادرات 10 فروند بالگرد مزبور به پاکستان شد، تيم دفاعي اردوغان توانسته در مدت زماني کوتاه، فن آوري فوق پيشرفته توليد موتور جنگنده را با موفقيت بدست آورد؟

در شرايطي که ترکيه، حتي براي تامين قطعات حساس و فني پهپادهاي خود در بخشهاي اوپتيک، موتور و سنسور، از کانادا، انگليس، اوکراين و آمريکا کمک ميگيرد، آيا توانسته براي توليد قطعات به مراتب پيچيدهتر جنگنده، خودکفا شود؟

 

اردوغان و قدرت نظامي

 

شواهد ساليان گذشته نشان داده که اردوغان، در سياست خارجي ترکيه عملاً استفاده از قدرت نرم را کنار نهاده و غالباً به دنبال برجستهسازي قدرت سخت، استفاده از تسليحات و توليد ادبيات حماسي و حزبي براي تقويت نيروهاي نظامي است.

او در بازگشت از لاهه و در جمع خبرنگاران با اين سوالات روبرو شد: «جنگ ايران و اسرائيل نشان داد که تسلط هوايي عامل بسيار تعيينکننده و مهمي است. آيا در ديدار شما با رئيس جمهور آمريکا، ترامپ، موضوع خريد جنگنده پيشرفته اف-35 مطرح شد؟ آيا اس-400 خريداري شده از روسيه هنوز هم مشکل ساز است؟ آيا فکر ميکنيد در حال حاضر زمان لغو محدوديتهاي بين متحدان فرا رسيده است؟»

اردوغان در پاسخ اعلام کرد: «تحولات اخير به مردم ما نشان داد که ايجاد يک سيستم دفاعي چندلايه ضروري است. بسيار مهم است که موشکها در ارتفاعات مختلف باشند و مانند اعضاي يک بدن با هماهنگي کار کنند. ما کشورمان را به نقطه درخشاني رساندهايم، اما به اين سطح راضي نيستيم. بايد قابليتهاي موشکي خود را افزايش دهيم. ما در حال ساخت سيستمها، يعني گنبد فولادي خود هستيم. ما سيستمهاي دفاع هوايي، حسگرها و سيستمهاي جنگ الکترونيک را در ارتفاعات مختلف گرد هم ميآوريم و سيستم محافظ سيستمها را به مرحله اجرا ميگذاريم. در حال حاضر، ما بسياري از سيستمهاي تسليحاتي برجسته را داريم که با ابزارهاي داخلي و ملي توسعه دادهايم. ما پهپاد خودمان و همچنين هواپيماي جنگي ملي KAAN را توليد کرديم. وقتي توليد قاآن را شروع کرديم، برخي سعي کردند با ناميدن آن به عنوان رادياتور بخاري آن را کوچک جلوه دهند. ولي اين جنگنده ما امروز در آسمان است. ملت من به خوبي کساني را که فعاليتهاي ستون پنجم را براي جلوگيري از هر پروژهاي انجام ميدهند، ميشناسد. ما از خريد جنگنده نسل پنجم F-35 نيز دست نکشيدهايم. ما در حال بحث در مورد قصد خود براي بازگشت به اين پروژه با طرفهاي مذاکره خود هستيم. برنامه F-35 به همان اندازه که فني است، يک فرآيند سياسي نيز هست.

ترکيه به طور ناعادلانه از اين برنامه کنار گذاشته شده است. ما هميشه از اين گام که با روح اتحاد ناسازگار است، انتقاد کردهايم. در جلسات خود با آقاي ترامپ در مورد اين موضوع بحث کرديم و مذاکرات در سطح فني آغاز شده است. به خواست خدا، پيشرفت خواهيم کرد.»

روزنامه سوزجو چاپ آنکارا نيز از اين موضوع خبر داده که اردوغان در حاشيه نشست سران ناتو در لاهه، با صدراعظم آلمان نيز ديدار کرده و از او خواسته در مورد صدور مجوز فروش جنگنده يوروفايتر به ترکيه، سختگيري نکند.

اين در حالي است که سه شريک اروپايي ديگر عضو کنسرسيوم توليد جنگنده يوروفايتر يعني انگليس، ايتاليا و اسپانيا، رضايت نيم بند خود را براي صادرات اين هواپيما به ترکيه اعلام کردهاند. اما آلمان، در پاسخ به درخواست مکرر يونان و قبرس که از احتمال تهديدات نظامي ترکيه ابراز نگراني کردهاند، از امضاي اين قرارداد سر باز زده است.

 

چالشهاي مهم قاآن

 

علاوه بر چالشهاي فني و تکنولوژيکي مهم از جمله در بخش موتور و هايتک، ترکيه براي توليد جنگنده ملي مشکلات ديگري نيز دارد که يکي از آنها، تنگناهاي مالي است. به همين دليل، دولت اردوغان در چند سال گذشته، تلاش کرد يک يا چند حامي مالي اروپايي و عربي براي اين پروژه پيدا کند. اما هيچکدام از آنان راضي به همکاري نشدند.

حزب حاکم ترکيه قبلاً و به منظور جذب آراي مردم در انتخابات رياست جمهوري سال 2023 ميلادي، اعلام کرده بود که جنگنده ملي قاآن، تمام پروازهاي آزمايشي خود را تا اواسط سال 2023 به پايان خواهد رساند، اما اين هدف محقق نشد.

از ديگر سو، روند تامين مالي نيز با مشکل روبرو شد و در نتيجه ترکيه نوميد از اروپا، کشورهاي عربي و همچنين مالزي، اين بار سراغ اندونزي رفت. در نتيجه خبر صحيح درباره صادرات جنگنده از ترکيه به اندونزي، اين است که اندونزياييها در واقع با تامين مالي، در صدر ليست خريداران احتمالي قرار گرفتهاند.

نکتهاي که اين پيشبيني را تقويت ميکند، اين است که شرکت توليدکننده قاآن، وعده داده که تا اواخر سال 2026 ميلادي، اين جنگنده را در اختيار نيروي هوايي ترکيه بگذارد. بنابراين، منطقي نيست جنگندهاي که هنوز حتي در ارتش کشور توليدکننده خود نيز به کار گرفته نشده، به عنوان محصول ملي و صادراتي تبليغ شود.

اطلاعاتی برای نمایش وجود ندارد.