اظهار نظر 0

روزنامه به دیدگاه شما نیازمند است،از نظراتتون روی موضوعات پیشوازی خواهیم کرد.

  • برگزیده خوانندگان
  • همه
مرتب کردن بر اساس : قدیمی تر

معاون پرستاري وزارت بهداشت خبر داد:

تربيت سالانه 16000 پرستار در کشور

معاون پرستاري وزارت بهداشت گفت: ايران با تربيت سالانه حدود 15 هزار پرستار در مقطع کارشناسي و هزار پرستار در مقطع کارشناسي ارشد، به يکي از قطب‌هاي آموزش پرستاري در منطقه تبديل شده است.

تربيت سالانه 16000 پرستار در کشور

به گزارش تسنيم، عباس عبادي در هشتاد و سومين اجلاس مديران پرستاري دانشکدهها و دانشگاههاي علوم پزشکي که در تالار رازي دانشگاه علوم پزشکي ايران برگزار شد، گفت: خوشبختانه پس از انقلاب اسلامي، شاهد رشد چشمگير کمي و کيفي در حوزه پرستاري بودهايم. با اين حال، ارتقاي کيفيت خدمات ارائه شده به مردم همچنان در اولويت است.

عبادي خطاب به مديران پرستاري، ضمن تشکر از تلاشهاي آنها، به دستاوردهاي قابل توجه ايران در تربيت پرستاران اشاره کرد و گفت: ايران با تربيت سالانه حدود 15 هزار پرستار در مقطع کارشناسي و هزار پرستار در مقطع کارشناسي ارشد، به يکي از قطبهاي آموزش پرستاري در منطقه تبديل شده است.

معاون پرستاري وزارت بهداشت همچنين به اهميت توسعه تحصيلات تکميلي در رشته پرستاري اشاره کرد و افزود: در مقطع دکترا، وزارت بهداشت بزرگترين پذيرنده دانشجو در حوزه علوم پايه پرستاري است. همچنين، برنامههايي براي توسعه دکتراي باليني پرستاري در دست اجراست تا بتوانيم از ظرفيت پرستاران در ارائه خدمات باکيفيتتر و پرهزينهتر بهرهمند شويم.

عبادي با تأکيد بر اهميت هماهنگي برنامههاي راهبردي دانشکدهها با اهداف کلان نظام سلامت، از مديران پرستاري خواست تا با توجه به اهداف 14گانه ابلاغي، برنامههاي خود را تدوين کنند.

معاون پرستاري وزارت بهداشت گفت: از مديران پرستاري انتظار ميرود که در مسير تدوين کريکولومهاي آموزشي و نوسازي برنامههاي درسي حتماً به اين اهداف 14گانه توجه و عنايت کافي داشته باشند.

وي، هوشمندسازي نظام سلامت و تحول ديجيتال را نخستين هدف کلي از اهداف 14 گانه ابلاغي از سوي وزير بهداشت در دولت چهاردهم عنوان کرد و گفت: هوشمندسازي نظام سلامت از ارکان مهم به شمار ميرود که استارت آن بيش از يک دهه قبل آغاز شده و حتي در سه سال گذشته مطالعاتي به صورت پايلوت در سه بيمارستان انجام شده است. استفاده از ظرفيتهاي هوش مصنوعي و استفاده از اين ظرفيت در عرصه پرستاري يکي از فعاليتها و اهدافي است که تلاش داريم آن را به صورت يک اولويت مبناي کار خود قرار دهيم.

عبادي همچنين به استقرار کامل پزشکي خانواده و نظام ارجاع مبتني بر تقويت نظام شبکه به عنوان دومين راهبرد و هدف کلي 14گانه در عرصه پرستاري اشاره کرد و گفت: اين موضوع مورد توجه و تاکيد دکتر پزشکيان است و رئيسجمهور معتقد هستند استقرار کامل پزشک خانواده و تقويت اين شبکه ميتواند بر بسياري از مشکلات غلبه کند.

معاون پرستاري وزارت بهداشت به ارتقاي مستمر کيفيت مراقبتها، خدمات و سواد سلامت به عنوان سومين هدف 14گانه اشاره کرد و گفت: افزايش بهرهمندي عادلانه مردم از خدمات پايه سلامت و همچنين ارتقاي سلامت باروري و بارداري با تاکيد بر ارتقاي جواني جمعيت را بايد مبناي فعاليت و کارهاي خود قرار دهيم و به دليل اين اهميت، اين موضوعات مورد ابلاغ وزير بهداشت قرار گرفت.

عبادي همچنين حفاظت مالي مردم در برابر هزينههاي سلامت و نيز تأمين منابع مالي پايدار بخش سلامت را از ديگر اهداف 14گانه نظام پرستاري کشور که به تازگي از سوي وزير بهداشت به دانشگاههاي علوم پزشکي ابلاغ شده است، اشاره کرد و گفت: تأمين پايدار ذخاير راهبردي دارو و تجهيزات و تقويت توان توليد داخل و نيز توسعه کمي و کيفي نظام آموزش علوم پزشکي از ديگر راهبردهاي 14گانه نظام پرستاري در کشور است.

معاون پرستاري وزارت بهداشت اظهار کرد: ارتقاي کارايي و اثربخشي تحقيقات و پژوهش با تاکيد بر دستيابي به مرجعيت علمي و فناوري در منطقه و دسترسي مردم به غذاي سالم و ايمن و همچنين افزايش هدفمند ضريب نفوذ و فراگيري فعاليتهاي فرهنگي و رفاهي دانشگاهيان از ديگر اهداف کلي 14گانه در حوزه نظام پرستاري است.

وي بر لزوم استفاده حداکثري از ظرفيت نخبگاني و مشارکتهاي اجتماعي در بخش سلامت تاکيد کرد و گفت: بهرهمندي از ظرفيت نخبگان و استفاده از آنها در عرصه مشارکت اجتماعي و در عرصه سلامت ميتواند ما را به موفقيتهاي بزرگي برساند.

عبادي بر ضرورت تشکيل جامعه علمي پرستاري و همچنين تجميع انجمنهاي علمي پرستاري در کشور تاکيد کرد و گفت: در حال پيگيري اين موضوعات هستيم و حتي مصوبه اوليهاي در دوره قبل در معاونت آموزشي داشتيم و اميدواريم اين هدف به زودي محقق شود. همچنين يکي از مشکلات ما در نظام سلامت هدررفت منابع است و تلاش داريم در مسير اصلاح اين مسئله نيز با برنامهريزيهاي دقيق، بر مشکلات غلبه کنيم.

 

کمبود نيرو چالش اصلي نظام سلامت است

 

احمد نجاتيان، رئيس سازمان نظام پرستاري نيز در ادامه اين مراسم گفت: سه ضلع مهم علم پرستاري، حکمراني پرستاري و حوزه حرفهاي پرستاري از ارکان اصلي به شمار ميروند و از دستاندرکاران تشکيل اين جلسه، بهخصوص معاون پرستاري وزير بهداشت، تشکر ميکنم که با دعوت از مديران پرستاري و تشکيل پنلهاي تخصصي در ارتقاي سطح دانش مديران گروههاي پرستاري تلاش ميکنند.

وي خاطرنشان کرد: خوشبختانه فرصتي که دولت چهاردهم ايجاد کرده است و با ديد وسيعي که دکتر ظفرقندي وزير بهداشت نسبت به عرصه سلامت دارند و همچنين ديد سياستگذاري ايشان در وزارت بهداشت، قطعا ميتوانيم به اهداف مطلوبي دست يابيم.

به اعتقاد نجاتيان با تعامل و همگرايي بيشتر نهادهاي پرستاري ميتوان در مسير ارتقاي کيفيت مراقبتهاي پرستاري و در نهايت رضايتمندي مردم گامهاي مضاعفي برداشت.

رئيس سازمان نظام پرستاري ياد آور شد: از 8 هدف اصلي تشکيل سازمان نظام پرستاري که در قانون آمده است، تنها در يک بند به حفظ و تامين حقوق مادي و معنوي پرستاران اشاره شده است و 7 هدف ديگر که از اهميت زيادي برخوردار است به کيفيت مراقبتها و رضايتمندي مردم، امور آموزش، پژوهش و امور فرهنگي اشاره شده است.

نجاتيان افزود: سازمان نظام پرستاري يکي از ابعاد هشتگانهاش، موضوع حفظ حقوق مادي و معنوي پرستاران است که در چند سال اخير به دليل اهميت مطالبات پرستاران، اين بعدش از اهميت زيادي برخوردار است.

وي با بيان اينکه بدون حل ريشهاي و عميق مسائل پرستاري پيشبرد اهداف نظام سلامت و اجراي درست برنامهها و سياستها مانند سياستهاي کلي سلامت و برنامه هفتم امکانپذير نيست»، به اقدامات صورت گرفته از سوي دولت چهاردهم براي رسيدگي به مشکلات پرستاران اشاره کرد و گفت: در اين مدت براي حل مشکلات جامعه پرستاري همه پاي کار آمدند و تاکيد کردند که خواستههاي پرستاران بر حق است.

نجاتيان خاطرنشان کرد: سازمان نظام پرستاري بهعنوان نماينده قانوني پرستاران در حدود 5 ماه گذشته بيش از 60 مکاتبه با نهادهاي مختلف و بيش از 25 جلسه در سطوح ملي براي پيگيري مطالبات پرستاران داشته است.

رئيسکل سازمان نظام پرستاري با بيان اينکه بزرگترين مسئله و چالش نظام سلامت کمبود نيروي انساني است، گفت: تامين نيروي انساني بايد همواره يکي از اولويتهاي وزارت بهداشت باشد و خوشبختانه وزير بهداشت نگاه وسيعي به اين موضوع دارند. همچنين علاوه بر کمبود نيروي انساني، ميل به مهاجرت نيز بسيار زياد است. با توجه به کمبود نيروي انساني بايد گفت تربيت نيروي پرستار حداقل چهار سال و تربيت يک پزشک متخصص حداقل 12 سال زمان ميبرد.

نجاتيان با اشاره به برگزاري دورههاي کوتاهمدت آموزشي و تربيت نيروهاي حد واسط در نظام سلامت گفت: تربيت نيروهاي حد واسط نيز که با هدف برطرف شدن کمبود پزشک در مناطق محروم انجام ميشود به مناطق محروم بيشترين لطمه را وارد ميکند.

وي گفت: از دولت چهاردهم انتظار ميرود با همگرايي و تعامل بيشتر از سوي وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکي و همچنين معاونت پرستاري و سازمان نظام پرستاري در مسير رسيدن به اهداف مطلوب تلاش بيشتري شود.

نجاتيان به کمبود پرستار در کشور اشاره کرد و گفت: در مسير رفع مشکل کمبود پرستار بايد با برنامهريزي وارد عمل شويم. چون قانون برنامه هفتم توسعه به افزايش آموزش پرستاران تاکيد فراواني کرده است، از اين رو ميبايست در مسير رفع کمبود پرستار تلاش کنيم.

وي با اشاره به صحبتهايي که در مورد استفاده از نيروهاي بهيار براي کمبود پرستاران مي شود، اظهار کرد: به نظر ميرسد اين موضوع ما را از خطمشي کيفيت خدمات و جايگاه پرستاري ايران در سطح بينالمللي دور ميسازد. ما کشوري هستيم داراي نيروهاي تحصيلکرده فراوان در عرصه پرستاري در مقاطع کارشناسي، کارشناسي ارشد و دکتري و جزو رتبههاي برتر منطقه هستيم و از اين رو بايد در جايگاه اصلي باقي بمانيم.

وي گفت: پشنهاد من معاونت پرستاري اين است که در مسير بررسي کمبود پرستار، يک بار براساس آمايش سرزميني، بررسيهاي لازم را انجام دهيم که بدانيم ريشه کمبود پرستاران چيست، آيا تعداد آموزشهاي ما و دانشکدههاي پرستاري ما در کشور کم است يا در جذب نيروهاي پرستار مشکل داريم و يا مشکل در زيرساختهاي رفاهي است که ميتوان با تکميل و احداث پانسيونها، اين نقايص را مرتفع کنيم.

وي تصريح کرد: يايد ريشه اين کمبودها را شناسايي کرد و سازمان نظام پرستاري اين آمادگي را دارد با تعامل وزارت بهداشت در مسير رشد و پيشرفت، حرکتهاي خوبي انجام دهد. توسعه دانشکدههاي پرستاري، افزايش ميزان جذب يا ايجاد رشتههاي بينرشتهاي که بتوان در تربيت پرستاران، نقش سازندهاي ايفا کرد ميتواند جزئي از راه حلها براي رفع اين مشکل باشد.

رييس کل سازمان نظام پرستاري در بخش ديگري از سخنان خود گفت: درخواست ديگري از وزارت بهداشت دارم و اينکه کمک شود تا برنامه پزشک خانواده که جزو اولويتهاي وزارت بهداشت و شخص رئيس جمهور است محقق شود. به هر حال نقش مراقبتهاي پرستاري از اهميت خاصي برخوردار است و امروزه مراقبت در منزل به عنوان يک حلقه مهم ارائه خدمات در نظام چرخه ارجاع بايد به جايگاه واقعي خود را پيدا کند.

رئيس سازمان نظام پرستاري گفت: در صورت آمادگي وزارت بهداشت و معاونت بهداشت، آمادگي داريم از نقش پرستاران در نظام ارجاع در قالب پرستار مراقب در منزل يا پرستار، بهرهمندي بيشتري شود و نيز پرستاران متخصص را در شهرهايي که نياز به نظام ارجاع و خط اوليه مراقبت دارد، معرفي و اعزام کنيم تا به نظام سلامت کشور کمک کنيم.

نجاتيان گفت: همچنين ما در سازمان نظام پرستاري اين ظرفيت را در مجلس داريم که اگر مواردي در حوزه پرستاري وجود دارد که دولت محدوديتهايي در حوزه استخدام و ديگر موارد دارد را با تعامل و همگرايي مرتفع کنيم.

وي گفت: پرستاران و پزشکان بايد ديدگاه نوآورانه و خلاقانهاي به مسائل حوزه سلامت داشته باشند و از سوي ديگر بايد به آموزشهاي بين رشتهاي توجه شود و افراد به صورت تکبعدي آموزش نبينند.

رئيس کل سازمان نظام پرستاري در پايان در تشريح اهداف اين سازمان گفت: همکاري در تدوين برنامه و استانداردهاي آموزشي پرستاران، تعيين تعداد و نحوه پذيرش دانشجويان پرستاري، تلاش به منظور ارتقاي کيفي مهارتها، کمک به گسترش زمينههاي پژوهش در حوزه پرستاري و همکاري در راه تبادل علمي، تحقيقاتي و حرفهاي با نهادهاي ملي و بينالمللي به منظور ارتقاي کيفيت آموزش خدمات از اهداف تشکيل سازمان نظام پرستاري است.

اطلاعاتی برای نمایش وجود ندارد.