اظهار نظر 0

روزنامه به دیدگاه شما نیازمند است،از نظراتتون روی موضوعات پیشوازی خواهیم کرد.

  • برگزیده خوانندگان
  • همه
مرتب کردن بر اساس : قدیمی تر

تبريز، بن‌بست سرمايه‌گذاري و قبرستان پروژه‌ها

سرمايه‌گذاري در شهرداري‌ها به عنوان يکي از ارکان توسعه شهري و اقتصادي، نقشي اساسي در بهبود زيرساخت‌ها، ارتقاء کيفيت زندگي شهروندان و رشد اقتصادي ايفا مي‌کند. با توجه به گسترش روزافزون شهرها و افزايش نياز به امکانات عمومي، ايجاد شرايط مطلوب براي جذب سرمايه‌گذاران و سرمايه‌گذاري‌هاي شهري امري ضروري به نظر مي‌رسد.

تبريز، بن‌بست سرمايه‌گذاري و قبرستان پروژه‌ها

يک بام و دو هواي سرمايهگذاري در تبريز

 

حوزه سرمايهگذاري و جذب سرمايههاي داخلي و خارجي، يکي از زيربناهاي توسعه شهري در جوامع پيشرفته است که بخش مهمي از توسعه شهر در حوزههاي مختلف عمراني، خدماتي و رفاهي را برونسپاري و به بخش خصوصي واگذار ميکنند.

در کشور ما جذب سرمايهگذار، ارائه زمين و يا امتيازاتي به سرمايهگذاران و شرکتهاي خارجي و داخلي براي حضور و فعاليت آنها در اين حوزه يک رويه است که کم و بيش شاهد توفيقاتي نيز در اين زمينه بودهايم.

اما در کلانشهر تبريز پس از يک دوره موفق جذب سرمايهگذار در دهههاي گذشته، اين حوزه از توسعه شهري راکد مانده است. بسياري از پروژههاي سرمايهگذاري شهر که جا پاي بخش بزرگي از بافت تاريخي شهر گذاشتهاند، عقيم و راکد ماندهاند. آيسان، هشت بهشت، عتيق و به قول شهردار تبريز 77 پروژه سرمايهگذاري که بلاتکليف مانده و تلي از آهنپارهها در جايجاي اين شهر خودنمايي ميکند.

تيرماه سال 1401 بود که يعقوب هوشيار خبر از برگزاري همايش بينالمللي فرصتهاي سرمايهگذاري در ارديبهشت سال 1402 داد. خبري که با انتشار آن اميدها براي تعيين تکليف پروژههاي سرمايهگذاري افزايش يافت. اما هرچه به زمان برگزاري همايش و وعده داده شده يعقوب هوشيار نزديکتر ميشديم، برگزاري آن غيرممکن ميشد. سرانجام پس از 6 ماه تأخير، تنها بخش علمي آن همايش در دانشگاه تبريز برگزار و بخش اجرايي و عملي آن به ارديبهشت سال 1403 موکول شد.

در اين اثنا شهردار تبريز در سفري سياحتي و تجاري به ترکيه، که با همراهي برخي اعضاي حامي وي در شوراي اسلامي شهر صورت گرفت، پيشهمايشهاي کوچکي در اين کشور برگزار و با سرمايهگذاران ايراني ساکن در ترکيه و ترکهاي سرمايهدار ملاقات کرد. ارديبهشت 1403 رسيد و خبري از همايش بينالمللي فرصتهاي سرمايهگذاري تبريز 2023 نشد. امروز که شاهد حلول سال 2025 ميلادي هستيم، هنوز هيچ تحرکي از سوي شهردار و شوراي اسلامي شهر مبني بر برگزاري اين همايش مشاهده نميشود.

 

بلاتکليف ماندن پروژههاي سرمايهگذاري در نقاط مختلف شهر

 

در همين زمينه، عليرضا نواي باغبان، رئيس کميسيون برنامه و بودجه شهرداري تبريز در جلسه علني شوراي اسلامي شهر با انتقاد از روند جذب سرمايهگذار در تبريز گفته است: پروژههاي سرمايهگذاري در نقاط مختلف شهر که به صورت بلاتکليف بودند، تعيين تکليف شدهاند؛ با اين وجود در حوزه سرمايهگذاري و جذب سرمايهگذار آنچنان که شايسته است، اقدام نکردهايم.

باغبان پيش از اين نيز در جلسه کميسيون سرمايهگذاري شوراي شهر گفته بود که بايد از خير برگزاري همايش سرمايهگذاري بگذريم، چرا که پيشزمينه و پيشنياز اين کار وجود ندارد.

 

شهرداري بايد به سراغ سرمايهگذاران برود، نه اينکه فراخوان بدهد

 

همچنين پيشتر، حجتالاسلام سيدکاظم زعفرانچيلر، که سکان کميسيون سرمايهگذاري شوراي شهر را در دست دارد، از نحوه انتشار فراخوان جذب سرمايهگذار انتقاد کرده و گفته بود: شهرداري بايد به سراغ سرمايهگذاران برود، نه اينکه فراخوان بدهد، چون سرمايهگذار به فراخوان توجهي نميکند.

 

پروژههاي سرمايهگذاري شهردار تبريز در حد اخبار!

 

متاسفانه اقدامات يعقوب هوشيار و اعضاي شوراي اسلامي شهر، تنها در حد اخبار وسيعالانتشار باقي ميماند و رنگ اجرا به خود نميبيند. مثلا شهردار تبريز در خبري گفته بود که اجراي 15 پروژه سرمايهگذاري با 100 همت آغاز شده است، ولي دقيقا توضيح نميدهد اين حجم از سرمايهگذاري در کدام نقطه شهر اتفاق افتاده است، چه ميزان پيشرفت کاري دارد و چه زماني به بهرهبرداري ميرسد.

 

70 پروژه راکد سرمايهگذاري

 

يا نميگويد 70 پروژه راکد سرمايهگذاري که قبلاً احصا و تعيين تکليف کرده بود، اکنون در چه وضعيتي هستند. آنچه که شهروندان تبريز مشاهده ميکنند، آهنپارههايي است که سالها بدون کوچکترين تغييري، زيبايي بصري شهر را نشانه رفتهاند.

البته گفتههاي هوشيار باز جاي شکر دارد، چرا که مديرعامل منصوب وي ميگويد 97 پروژه راکد تعيين تکليف شده و علاوه بر آن 113 پروژه سرمايهگذاري نيز معرفي شده است. حالا به کي؟ بماند.

 

مديريت شهري ماند و حوض سرمايهگذاري در تبريز!

 

دوره فعلي مديريت شهري تبريز رو به اتمام است و حال به قول معروف علي ماند و حوضش؛ يعقوب هوشيار ماند و همايشي که به گفته وي براي نيمقرن آينده تبريز مؤثر بود. در اين ميان، البته نبايد از انفعال شوراي شهر به سادگي گذشت. نه نظارتي، نه برنامهاي، نه بازخواستي؛ بيخاصيت در برابر توسعه شهر و جذب سرمايهگذار.

حال بايد ديد نقش 13 عضو شوراي شهر در حوزه سرمايهگذاري فقط حضور در کنار هوشيار و سفرهاي سياحتي با وي است يا چوبي است که لاي چرخ فعاليت شهردار گذاشتهاند.

مديران مديريت شهري بايد بدانند که سرمايهگذاري صرفاً با همايش، دعوت، خواهش و تمنا اتفاق نميافتد. سرمايهگذار نياز به امنيت، تضمين برگشت سرمايه و حمايت ويژه در سطوح مختلف مديريت کشور دارد که البته بخش مهمي از آن برميگردد به دولت؛ که بايد ديد دولت مسعود پزشکيان در اين زمينه چه تدبيري خواهد کرد.

سرمايهگذاري در شهرداريها و جذب سرمايهگذار نهتنها به بهبود زيرساختها و کيفيت زندگي شهروندان کمک ميکند، بلکه ميتواند به رونق اقتصادي، ايجاد اشتغال و تحقق اهداف توسعه پايدار منجر شود. با اين حال، براي دستيابي به اين اهداف، شهرداريها بايد موانع موجود را شناسايي کرده و با اتخاذ سياستهاي مناسب، محيطي مناسب براي جذب سرمايهگذاران فراهم کنند.

منبع: خبرگزاري فارس

اطلاعاتی برای نمایش وجود ندارد.