«نيکول پاشينيان» نخستوزير ارمنستان در شوراي آتلانتيک با اشاره به روابط آنکارا-ايروان گفت که مانعي در گفتوگوها و برقراري روابط ديپلماتيک طرفين وجود ندارد و گفتوگوهاي دوجانبه طرفين به طور مداوم ادامه دارد. او همچنين از جمهوري آذربايجان دعوت کرد تا روابط جديدي را با ارمنستان آغاز کند.
طبق گزارش منتشر شده بر وبگاه دفتر نخست وزير ارمنستان، او گفت: «ميدانيد که 2 مرز از چهار مرز کشور ما کاملا بسته است، من در مورد مرزهاي ما با ترکيه و آذربايجان صحبت ميکنم. ما 2 مرز ديگر با گرجستان و ايران داريم. البته اين 2مرز براي ما بسيار مهم است، ما همکاري ميکنيم و با 2 همسايه خود، يعني گرجستان و ايران روابط خوبي داريم، اما ميخواهيم دوران جديدي را در روابط خود با ترکيه و آذربايجان باز کنيم.»
او افزود: «در سالهاي اخير، ما در روند صلح با آذربايجان پيشرفت چشمگيري داشتهايم. در حال حاضر در حال مذاکره بر سر يک پيشنويس معاهده صلح با آذربايجان هستيم و اکنون بر روي 15 مورد از 17 ماده آن معاهده به توافق کامل رسيدهايم و 2 نکته وجود دارد که هنوز بايد در مورد آنها به توافق نهايي برسيم. اميدواريم هر چه سريعتر اين روند را تکميل کنيم.»
نخستوزير ارمنستان تصريح کرد: «البته ما با آذربايجان در قالب دوجانبه کار مي کنيم، اما بديهي است که توجه و حمايت جامعه جهاني در ايجاد فضاي مناسب براي دستيابي به صلح پايدار بسيار مفيد خواهد بود.»
او همچنين به روابط ايروان و آنکارا پرداخت و تصريح کرد: «ما گفتوگوي نسبتاً فعالي با ترکيه داريم. در سالهاي اخير جلسات متعددي با رئيسجمهور ترکيه داشتهام، در مراسم تحليف رئيسجمهور ترکيه حضور داشتم، اخيراً در نيويورک در حاشيه مجمع عمومي سازمان ملل متحد با يکديگر ديدار کرديم و به يک توافق کاملاً ملموس براي باز کردن مرزهايمان در مرحله اول به روي اتباع کشورهاي ثالث و افرادي که داراي گذرنامه ديپلماتيک هستند رسيدهايم و اميدواريم هر چه سريعتر به اجراي اين توافق برسيم. ما در اين راستا کار مي کنيم.»
در حال تعميق همکاري با شرکاي منطقهاي هستيم
پاشينيان در ادامه سخنان خود، با تأکيد بر ميزان اهميت روابط ايروان با تهران و تفليس، تأکيد کرد: «از سوي ديگر، ما در حال تعميق همکاري با ساير شرکاي منطقهاي خود، يعني گرجستان و ايران هستيم.»
او افزود: «اميدواريم زماني که بتوانيم پيمان صلح با آذربايجان را نهايي و آن را امضا کنيم، به عادي سازي روابط با ترکيه دست يابيم. همچنين اميدوارم تحولي در وضعيت منطقهاي ما حاصل شود که نه تنها وضعيت منطقه را کاملاً تغيير خواهد داد، بلکه به نظر من تأثير بسيار ملموس و قابل توجهي بر وضعيت بين المللي خواهد داشت.»
نخستوزير ارمنستان درباره احتمال عاديسازي روابط کشورش با ترکيه گفت: «ما به گفتوگو ادامه ميدهيم. گمان ميکنم ارمنستان و ترکيه هيچگاه به اندازه الان، چنين گفتوگوي فعالانهاي نداشتهاند که اميدوارم به زودي، نتيجهبخش باشد.»
اظهارات پاشينيان در پي اين مطرح شده است که در حال حاضر، دو طرف هيچ روابط ديپلماتيک رسمي ندارند و مرزهاي دو کشور از سال 1993 توسط آنکارا بسته شده است. تنش بين اين دو کشور بر سر مسائل متعددي از جمله حمايت ترکيه از جمهوري آذربايجان در مورد مسئله قرهباغ بهوجود آمده است.
روابط ايروان و آنکارا بيش از يک قرن است که به دليل موضوع کشتار ارامنه توسط امپراتوري عثماني در دوران جنگ جهاني اول، در وضعيت بحراني قرار دارد. اگرچه، اولين ديدار فرستادگان ويژه طرفين براي عاديسازي روابط ميان ارمنستان و ترکيه در ژانويه 2022 در مسکو انجام شد.
ايروان-باکو؛ صلح در دسترس
نخستوزير ارمنستان در ادامه همچنين گفت پيشنهاد ارمنستان به جمهوري آذربايجان آغاز روابط دوجانبه از يک صفحه جديد، خالي و روشن است.
پاشينيان تأکيد کرد: «پيشنهاد ما پايان دادن به بحثهاي بيشتر در مورد موضوعات متضاد و باز کردن دوره جديدي در روابط دوجانبه است که از صفحه جديد، خالي و روشن شروع ميشود.»
وي گفت که طرفين موفق شدهاند در مورد موضوعات حساس پيشنويس پيمان صلح به توافق برسند.
پاشينيان افزود: «ارمنستان و آذربايجان توافق کردند که تماميت ارضي يکديگر را به رسميت بشناسند، يعني سرزمينهاي آذربايجان شوروي و ارمنستان شوروي در زمان شوروي. ما توافق کرديم که در پيشنويس صلح مادهاي داشته باشيم که ارمنستان و آذربايجان هيچ ادعاي ارضي عليه يکديگر نداشته باشند.»
اظهار نظر 0
روزنامه به دیدگاه شما نیازمند است،از نظراتتون روی موضوعات پیشوازی خواهیم کرد.