عضو هيات علمي دانشکده طب ايراني گفت: از ديدگاه طب سنتي ايران، نان سالم بايد ويژگيهاي خاصي داشته باشد تا به حفظ تندرستي کمک کند.
محدثه کمالي، با بيان اينکه نان به عنوان يکي از اصليترين منابع غذايي در فرهنگ ايراني با اهميت ويژهاي است، خاطرنشان کرد: بهتر است نان از آرد کامل و سبوسدار تهيه شود. سبوس گندم، لايه بيروني و سخت دانه گندم است و نان بايد از آرد کامل تهيه شود که شامل تمام اجزاي دانه گندم باشد و اين نوع آرد سرشار از فيبر، ويتامينها و مواد معدني است.
وي، نان گندم کامل را سرشار از فيبر دانست و افزود: وجود فيبر در نان به بهبود هضم و احساس سيري کمک ميکند، در حالي که نان سفيد، فيبر کمتري دارد و ممکن است منجر به يبوست شود. نان گندم کامل داراي شاخص گليسمي پايينتري است که به کنترل قند خون کمک ميکند، در حالي که نان سفيد ممکن است باعث افزايش سريع قند خون شود.
اين متخصص طب ايراني تصريح کرد: نان گندم کامل داراي ويتامينها و مواد معدني بيشتري است مانند کلسيم و منيزيم که به حفظ سلامت استخوانها کمک ميکنند، در حالي که نان سفيد بيشتر نشاسته است. از سوي ديگر فيبر موجود در نان گندم کامل به سلامت دستگاه گوارش کمک کرده و ميتواند جذب مواد مغذي را بهبود بخشد، اين ترکيبات مغذي به تقويت استخوانها و پيشگيري از بيماريهايي مانند پوکي استخوان کمک ميکنند.
به گفته کمالي، سبوس موجود در آرد کامل به بهبود عملکرد دستگاه گوارش کمک کرده، يبوست را رفع ميکند و احساس سيري را افزايش ميدهد و ميتواند به کنترل وزن کمک کند.
عضو هيأت علمي دانشکده طب ايراني دانشگاه علوم پزشکي کرمان در خصوص مصرف منظم آرد کامل گفت: مصرف منظم آرد کامل ميتواند خطر ابتلاء به بيماريهاي قلبي، سرطان روده بزرگ و ديابت و پوکي استخوان را کاهش دهد.
وي يادآور شد: بهتر است نان تازه باشد، نان تازه بهترين گزينه براي مصرف است، زيرا ارزش غذايي بالاتري دارد و حاوي رطوبت کافي است. همچنين روش پخت نان بر سلامت آن اثر دارد و نانهايي که در تنورهاي سنتي پخته ميشوند، معمولاً طعم و عطر بسيار بهتري نسبت به نانهاي صنعتي دارند.
کمالي از نان سنگگ به عنوان يکي از بهترين انواع نان ياد کرد و گفت: اين نان حاوي فيبر، پروتئين و آهن زيادي است و به دليل پخت بر روي سنگ داغ، طعم خوبي نيز دارد. اگر چه نان لواش نيز محبوب است، اما بايد با احتياط مصرف شود زيرا ممکن است هضم آن براي برخي افراد دشوار باشد.
وي توصيه کرد: افرادي که مشکلات گوارشي دارند يا به فيبر بيشتري نياز دارند، بهتر است نان لواش را با احتياط مصرف کرده و آن را با ديگر منابع غذايي غني از فيبر ترکيب کنند. اين افراد بهتر است نان را به قطعات کوچک تقسيم کرده و به خوبي بجوند تا هضم آن آسانتر شود.
عضو هيأت علمي دانشگاه علوم پزشکي کرمان در پايان يادآور شد: افراد براي حفظ سلامتي خود، از نانهاي سبوس دار و تازه استفاده و از مصرف نانهاي سفيد و سوخته خودداري کنند. با اين رويکرد نه تنها تغذيهاي سالم خواهند داشت بلکه به حفظ تندرستي خود نيز کمک ميکنند.
اظهار نظر 0
روزنامه به دیدگاه شما نیازمند است،از نظراتتون روی موضوعات پیشوازی خواهیم کرد.