اظهار نظر 0

روزنامه به دیدگاه شما نیازمند است،از نظراتتون روی موضوعات پیشوازی خواهیم کرد.

  • برگزیده خوانندگان
  • همه
مرتب کردن بر اساس : قدیمی تر

بحران ناترازي انرژي و تهديد امنيت غذايي

محدوديت‌ برق کشاورزي از نيمه فروردين‌ و پيش از شروع فصل گرما آغاز شده است. قطعي روزانه دو تا چهار ساعته برق موتور پمپ‌ها در بسياري از مناطق کشور، روند آبياري مزارع و باغ‌ها را مختل کرده است. اين شرايط باعث شده خسارت‌هاي سنگيني به بخش توليد و تجهيزات کشاورزي وارد شود.

بحران ناترازي انرژي و تهديد امنيت غذايي

فعالان بخش خصوصي نسبت به تکرار تجربه تلخ سال گذشته هشدار ميدهند؛ سالي که تنها در بخش توليد پسته بيش از 40 درصد محصول به دليل کمبود برق و ناترازي انرژي از بين رفت. با اين حال، هنوز هيچ برنامه مشخصي براي جبران خسارت کشاورزان يا مديريت مؤثر مصرف برق در اين بخش ارائه نشده است.

 

قطعي 2 تا 4 ساعته برق کشاورزي از نيمه اول فروردين آغاز شد

 

سيدمحمدرضا ترابي موسوي، نايبرئيس کميسيون کشاورزي اتاق بازرگاني ايران، درباره وضعيت محدوديت برق کشاورزي، توضيح داد: محدوديت برق کشاورزي، از 15 فروردين سال جاري در بسياري از مناطق آغاز شده و با توجه به هر متطقه، به طور متوسط روزانه دو تا چهار ساعت برق موتور پمپها قطع ميشود.

وي ادامه داد: يکي از مشکلات موجود اين است که در حال حاضر بعضي از اين موتور پمپها به دليل بزرگتر شدن وسعت روستاها و شهرها، نزديک به مناطق مسکوني قرار گرفتهاند. به همين دليل، برق موتور پمپهايي که در اين مناطق قرار دارند، يک بار براي مديريت مصرف کشاورزي و يکبار براي مديريت مصارف خانگي قطع ميشود. بنابراين، برق اين موتور پمپها روزانه دو بار قطع ميشود.

 

آسيب ديدن تجهيزات کشاورزي عامل اصلي ناترازي انرژي

 

نايبرئيس کميسيون کشاورزي اتاق بازرگاني ايران درباره خسارتهاي واردشده به کشاورزان تصريح کرد: به دليل شرايط جوي، ناترازي اترژي و ... خسارتهاي زيادي به کشاورزان وارد شده است. به طور مثال، سال گذشته 40 درصد محصول پسته به دليل همين شرايط از بين رفت.او افزود: علاوه بر محصولات کشاورزي، تجهيزات مورد استفاده در بخش کشاورزي هم آسيب ديدهاند که ازجمله اين تجهيزات ميتوان به موتور پمپها، تابلوهاي برق، شناورها و ... اشاره کرد.

 

غرامتي به کشاورزان پرداخت نشده است

 

موسوي در پاسخ به اين پرسش که آيا به دليل محدوديت برق کشاورزي خسارتي به کشاورزان پرداخت شده است؟ عنوان کرد: با وجود اينکه کشاورزان ضرر زيادي متحمل شدهاند، اما خسارتي به آنها پرداخت نشده است.او اضافه کرد: از طرفي، اکثر موتور پمپها بر پايه مدار شش دانگ اداره ميشوند. زماني که يک‌‌ششم اين موتور پمپها خاموش باشند، به همان ميزان حقآبه کشاورز هم حذف ميشود. به همين دليل، يکششم محصول کشاورز هم از بين ميرود.به گفته اين فعال بخش خصوصي، هيچ وعدهاي مبني بر پرداخت خسارت به کشاورزان از سوي مسئولان ارائه نشده است.

 

کشت گلخانهاي به دليل محدوديتهاي برق کشاورزي به خطر افتاد

 

موسوي درباره تأثير محدوديت برق بر کشت گلخانهاي تصريح کرد: محدوديت برق بر کشت گلخانهاي هم ناثيرگذار بوده است. به دليل قطعي برق، هواي داخل گلخانه بسيار گرم ميشود. به همين دليل، محصولات گلخانه‌‌اي هم آسيب ميبينند.او ادامه داد: به دليل شرايطي که براي کشت گلخانهاي وجود دارد، وزارت نيرو از کشاورزان خواسته تا در زمانهاي قطعي برق از ژنراتور استفاده کنند. از آنجايي که ژنراتور به سوخت نياز دارد، کشاورزان بايد به شرکت نفت مراجعه کنند که اين کار هم سلسلهمراتب خاص خود را دارد.اين فعال بخش خصوصي اضافه کرد که اين شرايط به عاملي براي کاهش انگيزه کشاورزان تبديل شده است.

 

انرژي خورشيدي کليد حل محدوديتهاي برق بخش کشاورزي

 

موسوي براي بهبود وضعيت محدوديتهاي برق کشاورزي پيشنهاد داد: بهترين راهکار اين است که مديريت مصرف برق از بخش کشاورزي برداشته شود. همچنين کشاورزان ميتوانند به سمت استفاده از انرژي خورشيدي حرکت کنند که در حال حاضر دولت هم از اين طرح حمايت ميکند.براساس اين گزارش، با وجود خسارتهاي گسترده ناشي از قطعي برق، نه وزارت کشاورزي تاکنون راهکاري جدي براي کاهش آسيبها ارائه کرده و نه دولت توجهي درخور به اين بحران نشان داده است.

در حالي که تمرکز اصلي بر تأمين برق صنايع است، بخش کشاورزي بهرغم نقش حياتياش در امنيت غذايي کشور، به حاشيه رانده شده و بدون حمايت، در برابر بحران ناترازي انرژي تنها مانده است. اگر اين روند ادامه يابد، پيامدهاي آن فقط دامن کشاورزان را نميگيرد، بلکه امنيت غذايي جامعه را هم تهديد
مي
کند.

 

اطلاعاتی برای نمایش وجود ندارد.