يک از رهبران گروههاي مسلح در عراق گفتوگوهاي دولت اين کشور با ايالات متحده در خصوص پايان دادن به مأموريتهاي نيروهاي «ائتلاف بينالمللي» در عراق در سايه رياستجمهوري دونالد ترامپ را بيفايده دانست.
وي در گفتوگو با روزنامه لبناني «الاخبار» فاش کرد که واشنگتن با ادعاي مبارزه با تروريسم و محافظت از آسمان عراق در مقابل تجاورهاي خارجي بر بغداد فشار ميآورد تا نيروهاي موسوم به «ائتلاف بينالمللي» را ابقا کند. در همين راستا نيز دولت عراق اين مسئله را با ارائه درخواست رسمي براي تمديد مدت اقامت اين نيروها، حل کرد. اما دولت عراق اين امر را رد و اعلام ميکند که هيچ توافق جديدي در اين خصوص صورت نگرفته است.
اما در پي سقوط نظام اسد در سوريه در دسامبر 2024، منابع غيررسمي گزارش دادند که عراق درخواستي رسمي براي تمديد حضور نيروهاي «ائتلاف» به عنوان اقدامي پيشگيرانه در برابر حملات خارجي و نفوذ به مناطقي در شمال و غرب عراق ارائه کرده است.
اين منبع در ادامه تصريح کرد که آمريکا ميخواهد گروههاي مقاومت عراق را خلع سلاح کند و آنها را در نيروهاي الحشد الشعبي ادغام کند تا به نقشهاش که در در درجه نخست پايان دادن به نفوذ شيعيان است، دست يابد و منطقهاي را که مقاومت در آن مانعي در برابر توسعهطلبي و جاهطلبي واشنگتن و دستيابي به نفت و ساير منابع عراق است، کنترل کند.
وي افزود که معتقد است که بهانه داعش در اين ميانه، دروغين است و اين گروه ديگر، خطري براي عراق محسوب نميشود. بلکه آمريکا ميخواهد با آن، حکومت را تهديد کند و ترسهايي خيالي را در مورد خطر زندانها و بازداشتگاههاي سوريه ايجاد کرد تا نفوذ خود را گسترش دهد و عراق و ساير کشورها را از نظر مالي و اقتصادي تخليه کند. «لذا تمامي زندانيان داعش در اردوگاه الهول و بقيه زندانها کارت آمريکا براي بي ثبات کردن منطقه هستند».
اما «باسم العوادي» سخنگوي دولت عراق ميگويد که کليه تاريخهاي توافق شده بين عراق و نيروهاي «ائتلاف بين المللي» که از سوي کميته عالي نظامي صادر شده است، همچنان پابرجاست و تاکنون تغييري در آن حاصل نشده است. عراق به توافقات پيشين پايبند است و هيچ توافق جديدي در مورد نيروهاي ائتلاف بين المللي وجود ندارد.
علي البنداوي از اعضاي کميته امنيتي و دفاعي پارلمان نيز بر اين باور است که «دولت در حال اجراي توافق خروج نيروهاي ائتلاف بين المللي بر اساس جدول زماني است که قبلاً توافق شده است».
وي در گفتوگو با الاخبار تصريح کرد: «اين کميته کاملاً از آينده حضور نيروهاي ائتلاف بين المللي آگاه است و کليه نيروهاي امنيتي عراق با تمام تشکيلات خود کاملاً آماده و مجهز هستند و ما نيازي به هيچ نيروي خارجي نداريم».
سپتامبر گذشته، بغداد و واشنگتن به توافقي دست يافتند که به مأموريت نيروهاي ائتلاف تا پايان سال 2026 پايان ميدهد تا دو طرف به سمت روابط امنيتي دوجانبه حرکت کنند. امري که حمايت از نيروهاي عراقي را افزايش مي دهد و ادامه فشار بر سازمان تروريستي داعش را تضمين مي کند.
اما به گفته علي سباهي مسئول مرکز «الرافد» وابسته به جنبش النجباء، گروهها و جناحهاي عراقي در اجراي اين توافق ترديد دارند، بويژه با سقوط نظام سوريه و ظهور داعش در برخي مناطق، بهانه لازم را به آمريکا براي ابقاي حضور نيروهايش در خاک عراق را ميداد. .
وي افزود که همه مقامات آمريکايي که با رهبران فراکسيونها و دولتمردان ملاقات ميکنند نسبت به خطر داعش هشدار ميدهند در حالي که از اين سازمان تنها هستههايي خفته باقي مانده است.
سباهي پيشبيني کرد که «آمريکا به توافق پايبند نخواهد ماند و در عراق باقي خواهد ماند. اگر از در خارج شود، براي تامين منافع خود و رسيدن به اهداف خود در خاورميانه از پنجره وارد خواهد شد. شايد بهانه ترامپ براي اين ابقاي نيروهايش در عراق، حضور جناحهاي مسلحي باشد که امنيت متحدانش در منطقه را تهديد ميکند.
اظهار نظر 0
روزنامه به دیدگاه شما نیازمند است،از نظراتتون روی موضوعات پیشوازی خواهیم کرد.