نشست وزراي کشاورزي کشورهاي عضو بريکس در سال 2025، به ميزباني برزيل در حال برگزاري است. در اين نشست، موضوعات مهمي از جمله امنيت غذايي، توسعه پايدار کشاورزي، تجارت محصولات کشاورزي و همکاريهاي فني مورد بررسي قرار گرفت.
در اين نشست، کشورهاي عضو بريکس بر تهيه و تصويب برنامهاي جديد براي همکاري در زمينه کشاورزي در دوره 2025 تا 2029 تأکيد کردند. اين برنامه با هدف تقويت امنيت غذايي و توسعه پايدار کشاورزي در چارچوب استراتژي بريکس تدوين خواهد شد.
همچنين، در حاشيه اين نشست، برزيل و روسيه توافق کردند تا همکاريهاي تجاري و فني در زمينه کشاورزي را گسترش دهند. اين همکاريها شامل توسعه گواهينامههاي الکترونيکي براي محصولات دامي و بررسي مجدد مقررات صادراتي است.
ايران نيز به عنوان يکي از کشورهاي علاقهمند به همکاري با بريکس، پيشنهاد داد تا به عنوان کريدور تبادلات کشاورزي بين کشورهاي عضو عمل کند. اين پيشنهاد با استقبال مواجه شد و مقرر شد در نشستهاي آينده مورد بررسي قرار گيرد.
در مجموع، نشست وزراي کشاورزي بريکس در برزيل، گامي مهم در جهت تقويت همکاريهاي کشاورزي بين کشورهاي عضو و ارتقاي امنيت غذايي جهاني بود.
در جريان پانزدهمين اجلاس وزيران کشاورزي کشورهاي عضو بريکس که در برزيليا (پايتخت برزيل) برگزار ميشود، اطلاعات مفصلي در خصوص برنامه، شرکتکنندگان، موضوعات اصلي و گفتوگوها منتشر شده است. در ادامه به جزئيات اين نشست ميپردازيم:
1. زمان برگزاري و کشورهاي شرکتکننده
نشستهاي مربوط به حوزه کشاورزي در چند مرحله برگزار ميشود. جلسات کارگروههاي تخصصي بهصورت حضوري در تاريخ سهشنبه 26 فروردين 1404 برگزار شد تا بيانيه و اسناد پيوست جهت تصويب در اجلاس اصلي تنظيم شود؛ سپس در همان هفته، اجلاس اصلي وزيران کشاورزي در برزيليا برگزار خواهد شد.کشورهاي شرکتکننده:علاوه بر پنج عضو بنيانگذار بريکس - برزيل، روسيه، هند، چين و آفريقاي جنوبي - از ژانويه 2024 کشورهاي جديدي مانند مصر، اتيوپي، ايران و امارات متحده عربي نيز به عنوان اعضاي رسمي به اين گروه پيوستهاند. اين امر زمينه تبادل تجربيات و ايجاد شبکههاي تجاري و فني گسترده در حوزه کشاورزي را فراهم ساخته است.
2. محورهاي اصلي و رويکرد نشست
اجلاس وزراي کشاورزي بر مبناي سه محور کليدي برنامهريزي شده است:• امنيت غذايي و تغذيه: با هدف تضمين عرضه کافي مواد غذايي و ايجاد استحکام در سبد غذايي جهاني.• پايداري، نوآوري و تأمين مالي کشاورزي: که شامل ترويج فناوريهاي نوين، افزايش بهرهوري و ايجاد سازوکارهاي مالي جديد براي حمايت از توليد در سطح بينالمللي ميشود.• تجارت بينالملل کشاورزي: جهت گسترش بازارهاي صادراتي و بهبود روابط تجاري ميان کشورهاي عضو.
رويکرد کلي نشست:
اين اجلاس با رويکردي چندبعدي در نظر گرفته شده است؛ هدف از آن ايجاد يک بستر مشترک براي تبادل دانش، فناوري و تجربيات، تقويت همکاريهاي مالي و تجاري و بهبود استانداردهاي توليد و صادرات محصولات کشاورزي است. تصميمات اتخاذ شده در اين نشست قرار است زمينهساز افزايش امنيت غذايي و توسعه پايدار در ميان کشورهاي عضو بريکس گردد.
3. موضوعات مطرح در نشست و حاشيه نشست
در نشست اصلي:• تصويب برنامه عمل همکاريهاي کشاورزي براي دوره 2025 تا 2028، که دستور کار آن شامل راهکارهاي افزايش بهرهوري، انتقال فناوريهاي نوين و ايجاد سازوکارهاي مالي به منظور حمايت از صادرات محصولات کشاورزي ميباشد.• بررسي راهکارهايي براي تقويت امنيت غذايي، از جمله ارتقاي سيستمهاي زنجيره تأمين و مديريت منابع آب.
مباحث حاشيه نشست:
• گفتگوهاي دوجانبه و گروهي در خصوص توسعه همکاريهاي فني و تجاري؛ به عنوان مثال، توافقهاي اوليه بين برزيل و روسيه درباره توسعه گواهينامههاي الکترونيکي محصولات دامي و تجديد نظر در مقررات صادراتي.
• تأکيد بر ديجيتالي شدن فرآيندهاي کشاورزي و استفاده از فناوريهاي نوين براي بهبود کيفيت و شفافيت در تجارت محصولات کشاورزي.اين مباحث در کنار هم نمايانگر تمايل کشورها به ايجاد يک چارچوب عملي و مشترک براي مقابله با چالشهاي موجود در زمينه تغذيه و کشاورزي در سطح جهاني است.
4. اظهارنظر وزير و مسئولان ايراني
وزير جهاد کشاورزي جمهوري اسلامي ايران، غلامرضا نوري قزلجه، در اين نشست تأکيد کرد که:
• ايران آماده بهرهبرداري از ظرفيتهاي موجود در بخش کشاورزي و دامداري خود بوده و ميتواند به عنوان يک کريدور مهم در انتقال و مبادله محصولات کشاورزي ميان کشورهاي عضو نقش بسزايي داشته باشد.
• با توجه به جايگاه ويژه صنعت دامداري در ايران که در ميان پنج کشور برتر جهاني قرار دارد، تاکيد شد که انتقال فناوريهاي نوين و تقويت همکاريهاي فني و تجاري ميتواند به افزايش بهرهوري و امنيت غذايي منطقه کمک کند.
مسئولان ايراني همچنين بر اين نکته تأکيد داشتند که حضور ايران در چارچوب بريکس فرصتي ارزشمند براي تبادل تجربيات، جذب سرمايههاي فني و مالي و ايجاد هماهنگيهاي استراتژيک در سطح بينالمللي است.
5. مهمترين تصميمات نشست
در نتيجه نشست و جلسات کارگروه، تصميمات کليدي زير اتخاذ گرديده است:
• تصويب برنامه عمل همکاريهاي کشاورزي 2025-2028: اين برنامه شامل راهبردهايي براي افزايش بهرهوري، انتقال فناوريهاي نوين و ايجاد سازوکارهاي مالي حمايتي براي صادرات محصولات کشاورزي است.
• تقويت چارچوبهاي تجاري و فني: توافقاتي براي توسعه گواهينامههاي الکترونيکي جهت تضمين کيفيت محصولات دامي و مرور مجدد مقررات صادراتي در سطح بينالمللي.
• ايجاد سازوکارهاي مشترک براي امنيت غذايي: تصميم به تدوين و اجراي پروژههاي مشترک جهت بهبود زنجيره تأمين مواد غذايي و ارتقاي کارآمدي سيستمهاي کشاورزي در بين کشورهاي عضو.
• افزايش همکاريهاي فني و پژوهشي: از جمله انتقال فناوريهاي نوين و اشتراکگذاري دادهها و تجربيات براي بهبود توليدات کشاورزي که قرار است زمينهساز افزايش تعاملات علمي و اقتصادي بين اعضا گردد.اين تصميمات به عنوان گامي مهم در جهت تقويت امنيت غذايي، توسعه پايدار و تقويت همکاريهاي بينالمللي در حوزه کشاورزي تلقي ميشوند.
نشست وزراي کشاورزي بريکس در برزيل با حضور کشورهاي بنيانگذار و اعضاي جديد، بر محورهاي امنيت غذايي، نوآوري و تجارت بينالملل کشاورزي تنظيم شده و با رويکردي جامع براي تقويت همکاريهاي فني، مالي و تجاري طراحي شده است. اظهار نظرهاي مسئولان ايراني بهويژه تأکيد بر نقش فعال ايران در بهبود زنجيره تأمين و انتقال فناوريهاي نوين، گواهي بر تعهد اين کشور به ايجاد تعاملات استراتژيک در سطح بينالمللي ميباشد.
اظهار نظر 0
روزنامه به دیدگاه شما نیازمند است،از نظراتتون روی موضوعات پیشوازی خواهیم کرد.