سپتامبر 2022، پروژههاي حياتي انرژي روسيه به دليل نقص فني در توربينهاي ساخت آلمان خاموش شد.
اتحاديه اروپا با تحريم فروش قطعات، مسکو را تحتفشار گذاشت، اما يک سال بعد، ايران با امضاي قراردادي غيرمنتظره، 40 توربين گازي به روسيه فروخت و معادلات انرژي اوراسيا را تغيير داد.
اين توافق نهتنها بحران انرژي کرملين را مهار کرد، بلکه تهران را بهعنوان بازيکني جديد در رقابت ژئوپليتيک غرب و روسيه معرفي نمود.
تحريم اروپا و بنبست روسيه
وقتي جنگ اوکراين آغاز شد، اروپا فکر ميکرد با قطع فروش توربينهاي شرکتهايي مانند زيمنس، روسيه را در تاريکي فرو ميبرد و مسکو در آستانه تسليم قرار گرفته بود. ايران کشوري که خود زير شديدترين تحريمهاي تاريخ است، حالا ادعا ميکند با دانش بومي، توربينهاي فشارقوي ميسازد و آماده پرکردن خلأ اروپاست.
«ايران مثل يک مکانيک خودآموخته است که در کوير قطعات يدکي ميسازد. حالا اين قطعات هايتک به داد روسيه رسيده». اين جمله الکساندرا پترووا، تحليلگر انرژي در موسسه انرژي روسيه است.
قرارداد 40 توربين؛ نماد قدرت فني ايران؟
همه آنچه از قرارداد فروش توربين ايران به روسيه درز کرده جز يک خبر کوتاه نيست و جزئيات اين توافق محرمانه است.
برخي از منابع رسانهاي گفتند که شرکتهايي فناوري در ايران که زير تحريمها رشد کرده، حاضرند فناوري خود را با روسيه به اشتراک بگذارند.
غرب که روزي ادعا ميکرد با تحريم به جنگ قدرتهاي نوظهور ميرود، حالا بايد اتحاد رقباي خود به دليل تحريم را به نظاره بنشيند.
واکنش غرب؛ از تحقير تا نگراني
برخيمنابع نزديک به وزارت خزانهداري آمريکا اين توافق را «تلاشي نااميدانه» خواندند، اما تحليلگران ميگويند اين همکاري نشان ميدهد تحريمها ديگر آن سلاح مطلق گذشته نيستند.
حتي يک مقام ناشناس در زيمنس به يک رسانه آمريکايي گفته بود که: «تعجب ميکنيم ايران چطور به استانداردهاي فني لازم رسيده است».
بازي جديد ايران در اوراسيا
اين قرارداد فقط درباره توربين نيست. ايران حالا با فروش فناوري به روسيه، در حال تبديل شدن به شريکي استراتژيک است.
وقتي اروپا فکر ميکرد روسيه را در انزوا قرار داده، ايران با چمداني پر از توربين و تجربه تحريم وارد شد و نقشه را عوض کرد.
اين داستان فقط درباره انرژي نيست؛درباره ظهور قطبهاي جديد قدرت است که زير پوست تحريمها رشد ميکنند.
اظهار نظر 0
روزنامه به دیدگاه شما نیازمند است،از نظراتتون روی موضوعات پیشوازی خواهیم کرد.