در ميان روايات اهل بيت(ع)، امام رضا(ع) درخصوص عيد غدير سفارشهاي بسياري کرده و از آداب اين روز بزرگ روايات فراواني از کلام حضرت رضا(ع) در منابع روايي ثبت شده است، آيتالله محسن فقيهي، عضو جامعه مدرسين حوزه علميه قم در گفتگويي اشاراتي به سرآغاز مسير امامت و ولايت در سيره رضوي داشته است.
آيا در بيان اهميت اين عيد از امام رضا(ع) روايتي نقل شده است؟
بله، ثامنالحجج(ع) نيز همانند ساير ائمه(ع) در بيان اهميت اين عيد بزرگ و آداب آن، سفارشهاي فراواني فرمودهاند. ازجمله در روايتي که عالم جليلالقدر سيد بن طاووس در کتاب شريف اقبالالاعمال از آن حضرت نقل کرده است، حضرت ميفرمايد: «إذَا كَانَ يَوْمُ الْقِيَامَةِ زُفَّتْ أَرْبَعَةُ أَيَّامٍ إِلَى اللَّهِ كَمَا تُزَفُّ الْعَرُوسُ إِلَى خِدْرِهَا» يعني در روز قيامت چهار روز در قالبي بسيار زيبا به سوي خداوند متعال ميروند که عبارتاند از عيد قربان، عيد فطر، روز جمعه و عيد غدير.
سپس حضرت ادامه ميدهند: «وَ إِنَّ يَوْمَ الْغَدِيرِ بَيْنَ الْأَضْحَى وَ الْفِطْرِ وَ الْجُمُعَةِ كَالْقَمَرِ بَيْنَ الْكَوَاكِبِ» روز عيد غدير در ميان روزهاي ديگر، مانند ماه در ميان ستارگان، درخشندگي و تلألو دارد. پس اهميت اين عيد و جايگاهش نسبت به روزهاي ديگر، کاملاً روشن و معلوم شد. آن حضرت در ادامه اين روايت طولاني، به خصوصيات و ويژگيهاي اين روز نيز اشاره و سپس برخي از اعمال و آدابي را که در اين روز، نيکو و مستحسن شمرده شده، ذکر ميفرمايند.
اين روز چه ويژگيهايي در کلام امام رئوف، حضرت علي بن موسيالرضا(ع) دارد؟
آن حضرت در ادامه اين روايت، به سابقه روز غدير اشاره کرده و ميفرمايند: روز غدير، روزي است که آتش بر ابراهيم نبي گلستان شد و آن حضرت به شکرانه اين لطف الهي، آن روز را روزه گرفتند. همچنين اين روز، روز اکمال دين و روزي است که پيامبر(ص)، علي(ع) را به همگان معرفي فرمودند و وصايت ايشان را اعلام عمومي کردند و آن روز را روزه گرفتند. در ادامه ميفرمايند: اين روز، روزي است که بيني شيطان به خاک ماليده شده و روزي است که اعمال شيعيان و دوستداران آلمحمد(ع) در درگاه الهي پذيرفته خواهد شد.
حضرت رضا(ع) درباره اين روز ميفرمايند: در اين روز، جبرئيل منبري در بيت المعمور قرار داد و به بالاي آن رفت، ملائکه الهي دور او جمع شدند و همه ذکر فضائل پيامبر(ص) را گفته و براي شيعه اميرالمؤمنين(رع) و اهلبيت(ع) و دوستداران آنها استغفار کردند.
به آداب و اعمال اين روز از لسان امام رضا(ع) براي غديريان اشارهاي بفرماييد.
حضرت ثامنالحجج علي بن موسيالرضا(ع) پس از اشاره به سابقه و ويژگيهاي اين عيد بزرگ، بعضي از آداب و اعمال اين روز و آثار آن را بيان و شيعيان را به انجام آن تشويق کردند. ازجمله آن اعمال، صلوات فرستادن زياد بر محمد و آل محمد(ع) است: «يوم إكثار الصّلاة علي محمّد و آل محمّد». از ديگر اعمال اين روز، روزه گرفتن و نيز افطار دادن به روزهدار است. آن حضرت ميفرمايند: هر فردي روزهدار مؤمني را در غدير افطاري دهد، مثل آن است يک ميليون نفر را افطاري داده است.
يکي ديگر از اعمال روز غدير، تبريک و تهنيت گفتن به همديگر است. حضرت رضا(ع) ميفرمايد: «هُوَ يَوْمُ التَّهْنِيَةِ يُهَنِّي بَعْضُكُمْ بَعْضاً فَإِذَا لَقِيَ الْمُؤْمِنُ أَخَاهُ يَقُولُ الْحَمْدُ لِلَّهِ الَّذِي جَعَلَنَا مِنَ الْمُتَمَسِّكِينَ بِوَلَايَةِ أَمِيرِ الْمُؤْمِنِينَ وَ الْأَئِمَّةِ» يعني در اين روز، مؤمنان و شيعيان اميرالمؤمنين(ع) به همديگر با اين عبارت زيبا و پرمعنا تبريک بگويند. گر چه انسان مؤمن در همه احوال بايد خوشرو باشد و تبسم از چهره او محو نشود اما در اين روز، تبسم و خوشرويي با برادران مؤمن، از ثواب بسيار بالايي برخوردار است. حضرت رضا(ع) ميفرمايند: در اين روز، هر که به چهره برادر مؤمن خودش تبسم و خوشرويي کند، خداوند متعال روز قيامت با نظر رحمت به او نگاه کرده و هزار حاجت از حاجات او را برآورده ميکند و صورتش را نوراني کرده و قصري از دُرهاي سفيد در بهشت به او هديه ميدهد. يکي ديگر از اعمال روز غدير، زينتکردن و لباس نيکو پوشيدن است که حضرت(ع) فرمودند اگر کسي در اين روز، لباس نيکو بپوشد، خداوند گناهان او را ميبخشايد و فرشتگاني بر او ميگمارد که در نامه او، حسنات ثبت کنند و براي او ترفيع درجه بنويسند.
اطعام در روز غدير هم از ديگر اعمال اين روز است که حضرت(ع) در بيان ثواب آن ميفرمايند مانند کسي است که همه انبيا و صديقين را طعام دهد.
همچنين زيارت برادران مؤمن در اين روز، بسيار سفارش شده است. حضرت رضا(ع) ميفرمايد: هر شخصي برادر مؤمن خود را در عيد غدير زيارت کند، خداوند قبر او را وسيع و 70نور در قبرش وارد ميکند و هر روز، 70هزار فرشته در قبر، او را زيارت ميکنند و بشارت ورود به بهشت در روز قيامت را به او ميدهند.
بنابراين، همه ما بايد اين روز را قدر بدانيم و مسرور و شادمان باشيم. در خدمت به مؤمنان و اطعام آنها و زيارتشان اهتمام ويژهاي داشته باشيم و اين واقعه بزرگ را نسل به نسل به آيندگان برسانيم.
اظهار نظر 0
روزنامه به دیدگاه شما نیازمند است،از نظراتتون روی موضوعات پیشوازی خواهیم کرد.