عزل 11 شهردار، تلاش براي حذف امام اوغلو، صدور حکم سنگين براي رهبر حزب ظفر و بازداشت 4 روزنامه نگار، نام ترکيه را يک بار ديگر به عنوان کشوري بر زبان ها انداخت که تنش سياسي در آن پايان ندارد.
درست در روزهايي که دلار در ترکيه روي نرخ بي سابقه 37 ليره ايستاده و تيم مهمت شيمشک وزير امور مالي و دارايي تلاش مي کند پاي سرمايه گذاران آمريکايي و اروپايي را به آنکارا و استانبول باز کند، يک بار ديگر فيتيله تنش هاي سياسي بالا کشيده شد. بازداشت و محاکمه چندين سياستمدار، روزنامه نگار و منتقدن اردوغان، بازتاب وسيعي در رسانه هاي جهان داشته و اين موضوع بر روند ورود سرمايه گذاران خارجي به ترکيه تاثير منفي مي گذارد.
يادداشت جنجالي اکونوميست و خشم اردوغان
انتشار يک يادداشت تحليل در هفته نامه انگليسي زبان اکونوميست (The Economist) درباره وضعيت سياسي و اقتصادي ترکيه، خشم کاخ رياست جمهوري بش تپه را به دنبال آورد.
اين هفته نامه در يک يادداشت تحليلي، رجب طيب اردوغان را به سوء استفاده از قدرت متهم کرده و نوشته است: «فضاي سياسي ترکيه، يک بار ديگر پليسي شده و دادستان ها بر اساس خواسته هاي رييس جمهور اردوغان، سياستمداران، روزنامه نگاران و منتقدين را به راحتي بازداشت و محاکمه مي کنند».
اکونوميست همچنين به اين اشاره کرده که قوه قضاييه در ساختار سياسي و اجرايي رياستي ترکيه استقلال خود را از دست داده و اين مساله باعث شده که سرمايه گذاران، به بازار اين کشور و ثبات مالي آن، اعتماد نکنند.
فخر الدين آلتون رييس بخش ارتباطات رياست جمهوري ترکيه که همواره به عنوان يکي از افراد موثق تيم اردوغان شناخته شده، به تندي به اکونوميست واکنش نشان داد و اعلام کرد: «نشريه اکونوميست به شکل هدفمند به دنبال تضعيف قوه قضائيه مستقل ترکيه و طرح اتهامات واهي عليه رييس جهور ماست. اين ها زمينه سازي براي يک عمليات سياسي و نسخه جديدي از توطئه هاي جهاني است که کشور ما را هدف قرار داده است. برخي از شهردارهاي ما پشت سر اين قضايا هستند و بودجه روابط عمومي خود را به چنين اقداماتي اختصاص داده اند. اين نشريه که اصول حقوقي جهاني را ناديده ميگيرد و از اسرائيل حمايت بيقيد و شرط کرده، حق ندارد به ما درس دموکراسي بدهد».
اشاره تلويحي آلتون در مورد دست داشتن شهرداري هاي ترکيه در نشر مقالات و يادداشت هايي در رسانه ها و جرايد انگليسي زبان به منظور تضعيف دولت اردوغان، اتهامي است که قبلاً نيز توسط او مطرح شده است.
او قبلاً نيز اعلام کرده بود که اکرم امام اوغلو شهردار استانبول، به برخي از خبرنگاران خارجي و نمايندگان رسانه هاي اروپايي و آمريکايي در استانبول، پول داده تا عليه اردوغان، مطلب بنويسند.
قرار است امام اوغلو به زندان برود؟
روزي روزگاري، رجب طيب اردوغان شهردار استانبول بود و چند سال پس از آن، به خاطر خواندن يک شعر با محتواي اسلامي و ضدلاييسم، براي مدتي کوتاه به زندان فرستاده شد. اما پس از آزادي از زندان، اول نخست وزير و سپس رييس جمهور شد.
مشخص نيست آيا اکرم امام اوغلو شهردار استانبول نيز چنين مسيري را طي خواهد کرد يا نه. اما در هر حال، کيفرخواست عليه او ابلاغ شده و دادستان استانبول، به دنبال صدور دو حکم مهم است: هم صدور حبس، هم صدور حکم ممنوعيت فعاليت سياسي.
فعلاً دادستان پيشنهاد 4 سال حبس را براي امام اوغلو به دادگاه ارائه داده اما وکلاي مدافع شهردار استانبول مي گويند: «فرصت محاکمه داريم و اثبات خواهيم کرد که اين يک اتهام سياسي است و زمينه حقوقي و قانوني ندارد».
امام اوغلو پس از اعلام ثبت اوليه کيفرخواست و احتمال زنداني شدن خود گفت: «در اين کيفرخواست از حبس 4 ساله صحبت شده است. اما اطلاع دارم که درخواست اصلي اردوغان، اين است که با يک زنجيره اقدامات غيرقانوني و پرونده سازي، مرا به مدت 25 سال زنداني کنند. واضح بگويم، اين حکم دادستان و قاضي نيست و خود اردوغان است که مي خواهد مرا از صحنه سياست کنار بگذارد».
امام اوغلو در ادامه با بياني کنايي گفته است: «اردوغان خود را بچه محله قاسم پاشاي استانبول معرفي مي کند. اما قاسم پاشايي ها، اهل تقلب و سوء استفاده نيستند و در جنگ و دعوا هم آداب جوانمردي را زير پا نمي گذارند. ما براي رقابت و مبارزه شجاعانه، آماده هستيم. اگر مي خواهي با من رقابت کني، قاسم پاشايي اصيل باش و جوانمردانه به ميدان بيا. خيلي خوب مي داني که ملت پشت سر من هستند و از حمايت کامل آنان برخوردارم. سوء استفاده از قدرت و استفاده ابزاري از دادگاه، به عنوان لکه ننگي براي اردوغان و قوه قضاييه ما ثبت خواهد شد».
فخرالدين آلتون رييس بخش ارتباطات کاخ رياست جمهوري ترکيه، به اظهارات اکرم امام اوغلو، شهردار کلانشهر استانبول به تندي پاسخ داد و اعلام کرد که لازم است اظهارات امام اوغلو، به عنوان مصداق توهين به قضات و تلاش براي تضعيف قوه قضاييه مورد پيگرد قانوني قرار بگيرد.
بازداشت به خاطر برداشتن عکس اردوغان
مومن ارول، شهردار شهر کردنشين تاتوان در استان بتليس هم بازداشت شد. اما دليل بازداشت او، انتشار يک عکس بود که از آن، محتواي «توهين و تحقير عليه رييس جمهور» برداشت شده است.
مومن ارول، قبلاً عضو حزب عدالت و توسعه بود و با حمايت اين حزب شهردار تاتوان شد. اما چند روز پس از پيروزي به عضويت حزب کُردي «برابري و دموکراسي خلق ها» (دمپارتي) درآمد. او دستور داد عکس اردوغان را از ديوار اتاق کار او بردارند. بي خبر از اين که انتشار صحنه برداشتن عکس در فضاي مجازي، تبديل به يک ماده حقوقي براي تيم وکلاي مدافع اردوغان مي شود.
وکلاي اردوغان به دادستاني بتليس شکايت برده و اعلام کردند که انتشار عکسي از صحنه برداشتن تصوير اردوغان، مصداقي از توهين به رييس جمهور و تضعيف بالاترين مقام کشور است. دادستان نيز اين شکايت را پذيرفت و حکم بازداشت شهردار را صادر کرد.
کيفرخواست رهبر حزب ظفر هم آماده است
دادستان استانبول، کيفرخواستي عليه اميد اوزداغ رهبر ملي گراي حزب ظفر نيز آماده کرد. در اين کيفرخواست، اين سياستمدار مشهور ترکيه به اتهام توهين به رجب طيب ادوغان رييس جمهور ترکيه به 4 سال و 8 ماه حبس محکوم شده است.
اميد اوزاغ در سخنراني رسمي و علني خود، سياست خارجي اردوغان در پرونده سوريه را غيرمنطقي دانسته و اعلام کرده بود که اگر اردوغان تصميمات غلط نمي گرفت، ترکيه مجبور نبود پذيراي 4 ميليون آواره سوري شود. اما دادستان اعلام کرده که اين سخنان، نه تنها مصداق توهين به رييس جمهور، بلکه تحريک افکار عمومي و تلاش براي به راه انداختن اقدامات نژادپرستانه عليه آوارگان سوري ساکن شهرهاي ترکيه است.
پايگاه خبري تي 24 نيز که به عنوان يکي از مهمترين کانون هاي رسانه اي منتقدين و مخالفين ترکيه شناخته مي شود، اعلام کرده که 5 روزنامه نگار عضو شبکه تلويزيوني خلق.تي.وي، به اتهام توهين به رييس جمهور و اقدام عليه امنيت ملي و تضعيف قوه قضاييه بازداشت شده اند و در کيفرخواست صادره، براي هر کدام از آنان 8 سال حبس در نظر گرفته شده است.
اورهان توران رييس «اتحاديه پيشه وران و کارآفرينان ترکيه» (توسياد) نيز به اتهام تضعيف دولت، توهين به رييس جمهور و انتشار اطلاعات کذب، تحت پيگرد قضايي قرار گرفته و دادستان عليه او نيز اعلام جرم کرده است.
در شرايطي که بحران اقتصادي در ترکيه فراگير و عميق شده و انتقادات از ناکارآمدي سياست هاي مالي دولت اردوغان ادامه دارد، اقدام قوه قضاييه ترکيه عليه سياستمداران و منتقدين، واکنش هاي فراواني به دنبال آورده و رهبران احزاب مخالف خواهان برگزاري انتخابات پيش از موعد هستند.
منبع: تسنيم
اظهار نظر 0
روزنامه به دیدگاه شما نیازمند است،از نظراتتون روی موضوعات پیشوازی خواهیم کرد.