بخش کشاورزي ايران به دليل کشتهاي سنتي مصرف آب بالايي دارد. هدر رفت آب در اين حوزه سبب شده تا پايان برنامه هفتم (سال 1407 خورشيدي)، مصرف آب بخش کشاورزي از 72 ميليارد متر مکعب با توليد حدود 125 ميليون تن محصولات به 65 ميليارد متر مکعب با توليد 160 ميليون تن محصولات کشاورزي کاهش يابد.
حتي پيش بيني شده در ادامه تا سال 1411، عدد 65 ميليارد متر مکعب آب مصرفي بخش کشاورزي به 51 ميليارد متر مکعب تقليل پيدا کند.
اين امر ضروري ميکند تا توليدات با روشهاي سنتي به سوي شيوههاي نوين با فناوري روز حرکت کند. يکي از بسترهايي که منجر به کاهش مصرف آب کشاورزي ميشود کشت در فضاهاي مديريت شده مانند گلخانهها است.
در اين رابطه جبرئيل برادري، رئيس سازمان جهاد کشاورزي در گفتگو با خبرنگار مهر گفت: يکي از رويکرد سازمان جهاد کشاورزي براي توليد محصولات آببر، کشت کنترل شده با دو هدف است. نخست؛ افزايش توليد در واحد سطح بدون افزايش سطح کشت با توجه به منابع پايه محدود کشور بوده، به اين معني که بهرهوري افزايش يابد. دوم، موضوع اشتغالزايي و رونق کسب و کار است.
وي افزود: در برنامه هفتم توسعه، تکليف شده سالانه 260 تا 270 هکتار کشت گلخانهاي فقط در استان تهران اتفاق بيفتد.
وي يادآور شد: بر اساس شعار سال مبني بر جهش توليد، امسال پيش بيني کرديم تا 400 هکتار کشت گلخانهاي داشته باشيم. تلاش اين است که تا پايان سال هدف گذاري مورد نظر تا پايان سال عملياتي شود.
معاون وزير جهاد کشاورزي در ادامه، اضافه کرد: تا کنون 280 هکتار از هدف تعيين شده بدون ريالي تسهيلات محقق شده، زيرا ناگزير هستيم با توجه به شرايط موجود در منابع، صرفهجويي آب داشته باشيم.
برادري با اشاره به سطح زير کشت گلخانه در استان تهران، يادآور شد: سطح گلخانههاي اين استان حدود 5.3 هزار هکتار بوده که نياز است گسترش يابد.
24 درصد زير بخش باغباني شناسنامهدار شد
افزايش توليد به لحاظ کمي در کنار ارتقا کيفي و سلامت محصولات اهميت دارد؛ از اين رو، شناسنامه دار شدن محصولات زراعي، باغي و گلخانهاي ضمن تضمين سلامت جامعه در بحث صادرات نيز بسيار کمک کننده است.
رئيس سازمان جهاد کشاورزي در پاسخ به اين پرسش که وضعيت کد شناسه براي محصولات کشاورزي در چه وضعيتي قرار دارد، گفت: الزام به شناسنامه دار شدن باغات، گلخانهها و... باعث خواهد شد تا يکپارچگي باغات حفظ شده و از تغيير کاربري زمينهاي کشاورزي جلوگيري شود.
برادري با بيان اين که سطح باغات استان تهران 50 هزار هکتار است، درباره شناسنامه دار شدن اين بخش اظهار کرد: تا کنون 24 درصد از مجموع باغات، گلخانهها، واحدهاي توليدي قارچ و... شناسنامه دار شدهاند. اين امر يکي از رويکردهاي اميدآفرين بخش کشاورزي است.
وي در ادامه به برخي موانع اشاره کرد و گفت: همراهي براي گرفتن شناسنامه اين بخشها پايين است زيرا بعضي باغدارها اين گونه برداشت دارند که اگر در اين زمينه همکاري کنند ممکن است براي محصولاتشان ماليات گرفته شود.
معاون وزير جهاد کشاورزي عنوان کرد: محيط گلخانههاي کنترل شده، ضمن کاهش مصرف آب، ميزان توليد را افزايش ميدهد و پيگيري شناسنامه دار شدن آنها سرعت بيشتري دارد، زيرا احداث آنها بايد با مجوز پروانه تأسيس باشد.
وي با بيان اين که صدور شناسنامه واحدهاي زير بخش باغباني، امري که از سوي وزارت جهاد کشاورزي ابلاغ شده با اولويت باغات است، در توضيح بيشتر عنوان کرد: در گذشته احداث باغ نياز به مجوز نداشت در حالي که براي احداث گلخانه نياز به مجوز و پروانه تأسيس است. از اين رو، اولويت با شناسنامه دار کردن باغات بوده تا در صورت بروز مشکل در محصولات، قابل رهگيري باشد.
برادري در پايان گفت: اگر الزامات در بحث شناسنامه دار شدن زيربخشهاي باغباني رعايت شود به نفع خود باغدار و کشاورز بوده چرا که در بحث صادرات موفق تر ظاهر ميشود. صادرات 25 هزار تن محصولات گلخانهاي فقط از استان تهران نشان از رقابتي بودن اين فضا دارد.
شهريور ماه از سوي متوليان امر اعلام شد، در 1.5 ميليون هکتار از اراضي زير کشت اعم از باغي و گلخانهاي، 400 هزار کشاورز براي محصولات خود کد يکتا دريافت کردهاند.
منبع: خبرگزاري مهر
اظهار نظر 0
روزنامه به دیدگاه شما نیازمند است،از نظراتتون روی موضوعات پیشوازی خواهیم کرد.