اظهار نظر 0

روزنامه به دیدگاه شما نیازمند است،از نظراتتون روی موضوعات پیشوازی خواهیم کرد.

  • برگزیده خوانندگان
  • همه
مرتب کردن بر اساس : قدیمی تر

12 نکته مهم درباره دادن پول توجيبي به کودکان

پول توجيبي دادن به کودکان کمک مي‌کند تا ارزش و مديريت پول را ياد بگيرند. به عنوان مثال، هنگامي که کودکان پول تو جيبي دريافت مي‌کنند، بايد بين خرج کردن يا پس‌انداز کردن انتخاب کنند. و هنگامي که پس‌انداز مي‌کنند، انتظار کشيدن براي بدست آوردن چيزهايي که مي‌خواهند را ياد مي‌گيرند.

12 نکته مهم درباره دادن پول توجيبي به کودکان

پول توجيبي همچنين به کودکان کمک ميکند که درباره عواقب تمام شدن پول يا بيحساب و کتاب خرج کردن بدانند. اينکه به فرزندانتان اجازه دهيد کمي اشتباه کنند، بخشي از فرآيند يادگيري است.

کودکان با مشاهده اينکه شما چطور پولتان را خرج ميکنيد، اطلاعات زيادي درباره مديريت پول کسب ميکنند. به عنوان مثال، اگر فرزند شما ببيند که براي خرج کردن، محدوديتهايي را تعيين ميکنيد يا وسايل را  به بهترين قيمت ميخريد، او نيز ياد ميگيرد طبق بودجهاش خرج کند. مديريت پول جيبي، راهي عالي براي پرورش احساس مسئوليت و استقلال در کودک شما است. فرزندتان با مشاهدهي نحوه خرج کردن شما چيزهاي زيادي ياد ميگيرد. پول توجيبي ميتواند موارد زير را به کودکان بياموزد:

ارزش پول: قيمت نسبي اشياء

خرج کردن: پذيرفتن اين که پول پس از خرج شدن، تمام ميشود.

کسب درآمد: درک اين نکته که کسب درآمد ميتواند کار سختي باشد، اما معمولاً تنها راه به دست آوردن پول است.

پس انداز: استفاده از اهداف کوتاه مدت و بلند مدت.

قرض گرفتن: درک اهميت بازپرداخت پول قرض گرفته شده.

هزينه فرصت از دست رفته: درک اين نکته که وقتي از پول براي خريد چيزي استفاده ميکنيد، شانس خريد چيز ديگري را با اين پول از دست ميدهيد.

 

چه زماني بايد به کودکان پول توجيبي بدهيم؟

هيچ قانون سفت و سختي درباره زمان شروع پول توجيبي دادن به کودکان وجود ندارد. کودکان معمولاً از 3 سالگي توانايي دريافت مفهوم پول توجيبي را دارند. با اين حال اين سن، قطعي نيست و در واقع، شروع به دادن پول توجيبي به کودک بيش از آن که به سن او وابسته باشد به ويژگي هاي فردي او و شرايط محيطي و مهارت هايي که از پيش يادگرفته بستگي دارد. به طور کلي بچهها هنگامي ميتوانند پول توجيبي را مديريت کنند که موضوع زير را بفهمند:

براي خريد وسايل به پول نياز دارند.

مهارت شمردن و تعويض پول را ياد گرفته باشند.

صرفه جويي در هزينه و خرج نکردن تمام پول بسيار مهم است.

خرج کردن تمام پول به اين معني است که تا پرداخت بعدي ديگر خبري از پول نيست.

 

چقدر پول توجيبي به کودک بدهيم؟

اين مسئله به شرايط شما و آنچه منطقي ميدانيد بستگي دارد. از وقتي که فرزند شما بفهمد هر چند وقت يک بار، چقدر پول دريافت ميکند، ميتواند نحوه پول خرج کردن را به خوبي ياد بگيرد. شما ميتوانيد بر اساس موارد زير تصميم خود را براي مقدار پول توجيبي که ميخواهيد به فرزندتان بدهيد، بگيريد:

بودجه خانواده شما چه قدر است: تعيين رقم پول توجيبي کودک قطعاً بايد متناسب با درآمد خانواده باشد.

کودک شما چند ساله است: براي مثال، ممکن است به يک کودک پنج ساله هر هفته 5 هزار تومان و يک کودک هفت ساله 10 هزار تومان در هفته بدهيد.

براي چه چيزي به کودکتان پول ميدهيد: به عنوان مثال، اگر پول توجيبي براي مانند حمل و نقل، ناهار و پسانداز صرف ميشود بايد مقدار پول توجيبي متناسب با اين هزينهها تعيين شود.

 

براي خريد چه چيزهايي ميتوان به کودک پول توجيبي داد؟

پسانداز براي خريد يک بازي يا اسباببازي خاص.

گردشهاي خاص مانند سينما رفتن.

هديه گرفتن براي خواهر و برادر و بزرگترها.

ناهار خوردن در مدرسه.

 

آيا بايد براي انجام کارهاي خانه به کودک پول داد؟

براي پول دادن به کودکان در ازاي انجام کارهاي خانه، هيچ بايد و نبايدي وجود ندارد. برخي خانوادهها احساس ميکنند همگي اعضاي خانواده بايد در کارهاي خانه کمک کنند؛ چون همه عضوي از يک خانواده هستند. ضمن اينکه پول توجيبي دادن در ازاي انجام کارهاي خانه، منجر به چانهزدن درباره ارزش کارها ميشود.

از طرف ديگر، برخي از خانوادهها احساس ميکنند که فرزندانشان بايد پول توجيبي را به دست آورند نه اينکه بيزحمت اين پول را بگيرند. پول توجيبي گرفتن ميتواند براي انجام وظايف به کودکان انگيزه بدهد.

اگر تصميم گرفتيد در ازاي کارهاي خانه به کودک پول توجيبي بدهيد، ايده خوبي است که کارهاي روزانه، به عنوان مثال، مرتب کردن اتاقخواب به صورت روزانه يا هفتگي و خالي کردن سطل زباله به صورت منظم انجام شود. اين امر باعث ميشود فرزند شما عادت کند که براي کسب درآمد زحمت بکشد.

اگر تصميم ميگيريد براي انجام کارهاي خانه پول توجيبي بپردازيد، وظايف را به روشني براي کودک توضيح دهيد تا درباره اينکه چه کاري بايد در چه زماني انجام شود، جايي براي اشتباه و چانه زدن نماند.

1- توانايي مديريت مالي مانند هر مهارت ديگري ناگهاني به دست نمي آيد و نيازمند يادگيري و تمرين در گذر زمان است، بنابراين، پول تو جيبي دادن به کودک نيز بايد از نظر ميزان مخارج و مسئوليت هاي محول شده به کودک و همچنين برنامه زماني دريافت آن متناسب با توانايي هاي کودک باشد و به صورت قدم به قدم پيش برود

2- در آغاز زمان پول توجيبي دادن به کودکان، والدين بايد بازه زماني کوتاهي را در نظر بگيرند و مسئوليت مخارج موارد کمتري را به کودک محول کنند. پيشنهاد مي شود هر روز يا هر دو روز يکبار به کودک براي خريد اقلامي مثل خوراکي مبلغي داده شود. به مرور زمان و پس از اينکه کودک در مهارت مديريت پول تو جيبي خود پيشرفت کرد مي توان بازه زماني بلند مدت تري را در نظر گرفت (به طور مثال، هفتگي، دو هفته يک بار و سپس ماهانه) و مسئوليت مخارج بيشتري را به کودک داد (مثلا، خوراکي، اسباب بازي، سپس لباس يا مخارج جانبي مثل اردو رفتن يا تهيه ي هديه تولد براي دوستان).

3- در مواردي کودک بسيار سريع پول توجيبي خود را خرج مي کند. در اين شرايط والدين مي توانند با کودک به گفت و گو بپردازند و با هم به راه حلي براي مديريت بهتر پول خود دست پيدا کنند. به طور مثال، يکي از راه حل ها مي تواند اين باشد که والدين بازه زماني کوتاه تري را براي دادن پول تو جيبي به فرزند خود در نظر بگيرند.

4- ميزان پول توجيبي بستگي به عواملي مثل سن کودک، وضعيت اقتصادي والدين، ميزان مسئوليت ها و هزينه هايي که با پول توجيبي به کودک محول مي شود دارد. پول تو جيبي نبايد به قدري زياد باشد که کودک هر زمان هر چه اراده کند را بتواند بخرد چون توان مديريت مالي را از کودک مي گيريد و مي تواند منجربه زياده خواهي و ناشکيبايي او شود. از طرفي دريافت پول توجيبي به ميزان کم تر از حد معقول مي تواند باعث احساس ناتواني و نااميدي درکودک شود.

5-براي فرزند خود توضيح دهيد که پول تو جيبي براي خريد چه چيزهايي هست و چه چيزهايي نيست. به عنوان مثال، اگر پول توجيبي براي پوشش هزينههاي مربوط به سرگرمي است، درباره انواع سرگرميهاي مناسب توافق کنيد. ممکن است لازم باشد ليستي از اين موارد را تهيه کنيد.

6- درباره دستورالعملهاي مربوط به ميزان پولي که ميتوانند پس انداز، خرج و کمک مالي کنند، با هم صحبت کنيد. به عنوان مثال، شما و فرزندتان ممکن است توافق کنيد که فرزندتان 50 درصد پول جيبي خود را پسانداز، 40 درصد را خرج و 10 درصد را کمک مالي کند.

7- پول تو جيبي فرزند بزرگتر خود را مستقيماً به حساب بانکي او واريز کنيد. اين کار ميتواند به او  کمک کند تا با پول ديجيتال آشنا شود و او را براي استفاده از عابر کارت آماده کند.

8- پول تو جيبي بايد به صورت مستمر و منظم به کودک پرداخت شود تا بتواند با خيالي آسوده در مورد آن برنامه ريزي کند.

9- ميزان پول توجيبي بايد ثابت باشد و وابسته به حال خوب و بد والدين نباشد. همچنين پول توجيبي به عنوان حقي براي کودک در نظر گرفته مي شود و نبايد از آن به عنوان ابزاري براي تنبيه يا تشويق استفاده شود.

10- سعي کنيد بيشتر از حدي که تعيين کرده بوديد پول توجيبي ندهيد يا زودتر از موعد آن را پرداخت نکنيد. اگر چنين کرديد، برنامهاي با فرزند خود براي بازپرداخت تهيه کنيد تا قرض گرفتن و قرض دادن را به او آموزش دهيد.

11- کودکان بايد در استفاده کردن پول توجيبي خود آزادي نسبي داشته باشند. نظارت و دخالت بيش از حد والدين مانع از کسب مهارت هاي لازم براي مديريت مالي مناسب در آينده کودکان مي شود. گاهي بايد به آن ها اجازه داد اشتباهات کوچکي را در کودکي تجربه کنند تا اشتباهات بزرگ تري را در دوران بزرگسالي مرتکب نشوند.

12- اگر فرزندان ببينند که پولشان در حال جمع شدن و زياد شدن است، انگيزه بيشتري براي پسانداز پيدا ميکنند. سعي کنيد پسانداز را در يک جعبه يا شيشه بگذاريد تا فرزند شما بتواند اين بيشتر شدن را مشاهده کند يا اينکه ميتوانيد از چندين شيشه براي تقسيم پول توجيبي فرزند خود استفاده کنيد؛ يک شيشه براي خرج کردن و خريدن چيزهاي کوچک که فرزند شما اکنون لازم دارد و ديگري براي پسانداز و خريد چيزهاي بزرگتر.

با وجود بهترين تلاش هاي والدين براي شناخت کودک و نوجوان خود، برخي اوقات به نظر مي رسد مشکلات فرزندان براي آنها غافلگير کننده است. در مواجهه با مشکلات رفتاري و هيجاني (مانند رفتارهاي پرخطر غير قابل کنترل) بايد حتماً از روانشناس متخصص کودک و نوجوان کمک بگيريد. براي رزرو نوبت مشاوره  کليک کنيد.

همچنين مي توانيد مهارت هاي فرزندپروري خود را با خواندن کتاب هاي روانشناسي در زمينه کودک و نـوجوان  يا حضور در کـارگـاه هاي فرزندپروري ارتقا دهيد.

منبع: ايرنا

اطلاعاتی برای نمایش وجود ندارد.