اظهار نظر 0

روزنامه به دیدگاه شما نیازمند است،از نظراتتون روی موضوعات پیشوازی خواهیم کرد.

  • برگزیده خوانندگان
  • همه
مرتب کردن بر اساس : قدیمی تر

سدسازي ترکيه رودخانه ارس را خشک مي‌کند

متخصص اگروتکنولوژي و زراعت گفت: در صورتي که 2 سد ديگر ترکيه با نام‌هاي «توزلوجا» و «سويله مز» آبگيري شود، هيچ آوردي از شاخه بين گول داغ رودخانه ارس به ايران نخواهد آمد.

سدسازي ترکيه رودخانه ارس را خشک مي‌کند

آقاخان بهزاد در جلسه کميسيون کشاورزي اتاق بازرگاني تبريز در خصوص حق آبه ارس گفت: در سال 1379، آورد آب رودخانه ارس، هشت ميليارد متر مکعب بود که در سال 1391 اين رقم به پنج ميليارد متر مکعب کاهش يافت و امروز آورد رودخانه ارس به ميزان 2.7 ميليارد متر مکعب است.

وي ادامه داد: حاشيه رودخانه از دم قشلاقي ماکو تا تازه کند پارس آباد در وضعيت بحراني قرار دارد که يک عامل کاهش آب آن، بين المللي و از طرف ترکيه با احداث سدهايي در استان قارص( کاراکورت) بوده که در سال 2020 با حجم 1.7 ميليارد مترمکعب آبگيري شده است.

بهزاد افزود: در صورتي که دو سد ديگر اين منطقه با نام هاي توزلوجا و سويله مز آبگيري شود، هيچ آوردي از شاخه بين گول داغ ترکيه به ايران نخواهد آمد و آورد آب تنها از آرپاچايي ارمنستان خواهد بود .

وي اظهار کرد: دليل اينکه نمي توانيم از ترکيه شکايت بکنيم اين است که در سال 1997 در سازمان ملل متحد، کنوانسيون بين المللي حقوق بهره برداري از آبراه هاي غير مقاصد کشتيراني با 103 راي تصويب شده و ترکيه اين کنوانسيون را امضاء نکرده است.

وي گفت: علت اينکه ايران نمي تواند از ترکيه شکايت کند، اين است که ايران عضو اين کنوانسيون بين المللي نيست و از اتاق بازرگاني درخواست داريم که از مراجع ملي پيگيري ها و درخواست هاي لازم را جهت عضويت کشور در اين کنوانسيون به عمل آورد تا امکان شکايت از ترکيه ميسر و ممکن شود و مشکل ايران با ترکيه در مورد حق آبه ارس، از طريق مذاکره قابل حل نيست.

بهزاد افزود: علت اينکه چرا ايران در اين کنوانسيون عضو نمي شود به اين مربوط مي شود که يکي از بندهاي مهم کنوانسيون مذکور اين است که کشورهاي بالادست نبايد با احداث سد و تاسيسات برداشت ايجاد بکنند تا پايين دست خسارت جدي نبيند و در زمان تصويب کنوانسيون، ايران به عنوان بالادست رودهاي دجله و فرات (برخي رودهاي تغذيه کننده اين دو رود در ايران قرار دارد) عضو اين کنوانسيون نشد.

وي ادامه داد: در سال 1348 و 1351 پروتکلي بين شوروي و ايران در مورد تعيين ميزان حق آبه ارس امضاء شده و بر اساس حق آبه کشور، براي پارس آباد، 1.130 ميليارد مترمکعب آب شرب و کشاورزي، براي استان آذربايجان شرقي165 ميليون متر مکعب و براي استان آذربايجان غربي176 ميليون متر مکعب حق آبه از ارس تعيين شد و اکنون با تقليل آورد رود ارس مواجه هستيم.

متخصص اگروتکنولوژي و از مديران سابق مجتمع هاي کشت و صنعت کشور گفت: از 2.7 ميليون متر مکعب آب کنوني اين رودخانه 1.1 ميليون متر مکعب حق محيط زيست است و تنها 1.6 ميليارد متر مکعب براي مصرف باقي مي ماند که نصف آن براي ايران و نصف ديگر متعلق به جمهوري آذربايجان است.

وي اظهار کرد: در حقيقت از آب ارس، براي سه استان، 800 ميليون متر مکعب آب داريم که بايد در اين موضوع مذاکره و بحث بکنيم و از اتاق بازرگاني تبريز درخواست داريم با توجه به جايگاه تشکلي خود، پيگيري و اقدامات لازم را براي عدم توسعه اراضي آبي کشاورزي و عدم تغيير اراضي ديمي به آبي را انجام دهد.

بهزاد با توجه به مشکل آلودگي آب ارس و بالا رفتن PH و غلظت املاح و افزايش تعداد دفعات آبياري بالا و خسارت و افت محصولات کشاورزي حوزه ارس از کميسيون کشاورزي اتاق تبريز درخواست کرد اين موضوع را در دستور کار خود قرار دهد .

وي همچنين از مدير عامل شرکت آب منطقه اي درخواست کرد که منشاء آلودگي آب ارس را براي بهره برداران مشخص کند تا نسبت به جلوگيري از آلودگي از منشاء آلودگي اقدام شود.

رود ارس از منطقه آرپا چاي در آناتولي ترکيه سرچشمه ميگيرد.

اين رودخانه از مرز ترکيه، نخجوان جلفا و ارمنستان گذشته و پس از گذر از مرز ايران و وارد جمهوري آذربايجان شده و به رودخانه کورا ميريزد.

اين روخانه پس از پيوستن به آرپاچاي؛ مرز مشترک ايران و جمهوري ارمنستان و جمهوري آذربايجان را تا محلي به نام بهرام تپه تشکيل ميدهد و بعد از طي حدود 10072 کيلومتر مسافت به درياي خزر ميريزد.

حوضه آبريز ارس در کشورهاي ايران، ترکيه، ارمنستان و جمهوري آذربايجان قرار دارد. وسعت آن تقربياً 10320 کيلومتر مربع بوده و حدود 39 درصد (39000) کيلومتر مربع آن را اراضي ايران تشکيل ميدهد.

اطلاعاتی برای نمایش وجود ندارد.