اظهار نظر 0

روزنامه به دیدگاه شما نیازمند است،از نظراتتون روی موضوعات پیشوازی خواهیم کرد.

  • برگزیده خوانندگان
  • همه
مرتب کردن بر اساس : قدیمی تر

تجارت پرسود دلال‌ها از جنگ سگ‌ها

جنگ‌انداختن سگ‌هاي گله در استان‌هايي مثل آذربايجان شرقي و غربي پيشينه‌اي طولاني دارد و به انتخاب سگ قالب براي گله، توسط دامداران و عشاير اين منطقه برمي‌گردد؛

تجارت پرسود دلال‌ها از جنگ سگ‌ها

رسمي که با کمي دستکاري در دهههاي گذشته به شهرهاي ديگر هم سرايت کرده و گرچه ديگر کارکرد انتخاب سگ قالب براي گله را ندارد، اما به تجارتي پر سود براي بسياري از پرورشدهندگان سگهاي مبارزهگر تبديل شده است.

به گزارش تابناک به نقل از همشهري، ماجراي «علي پلنگ» و کشتهشدنش در محله جيمآباد مشهد را خيليها فراموش کردهاند؛ دعواي خونيني که به «دعواي سگ» معروف شد و 5 نفر از جوانان جيمآباد با ضرب گلوله در اين دعواي عجيب کشته شدند. قبل از آن هم آدمهاي زيادي سر ماجراي جنگانداختن سگها جانشان را از دست داده بودند و بعد از آن هم اين گردهمايي عجيب، نزاع و کشته کم نداشت.

جنگانداختن سگهاي گله در استانهايي مثل آذربايجان شرقي و غربي پيشينهاي طولاني دارد و به انتخاب سگ قالب براي گله، توسط دامداران و عشاير اين منطقه برميگردد؛ رسمي که با کمي دستکاري در دهههاي گذشته به شهرهاي ديگر هم سرايت کرده و گرچه ديگر کارکرد انتخاب سگ قالب براي گله را ندارد، اما به تجارتي پر سود براي بسياري از پرورشدهندگان سگهاي مبارزهگر تبديل شده است.

«ميدان»هاي کوچک و بزرگ در بوکان و مشهد و تهران و سردشت و خوزستان و کرمانشاه و بسياري شهرهاي ديگر راه ميافتد تا مدعوين به تماشاي جنگي که بين سگها درگرفته بنشينند؛ تماشاگراني که در ميدانهاي مهم و اسم در کرده، تعدادشان به 10 تا 20 هزار نفر هم ميرسد: جمعي به اندازه ظرفيت ورزشگاه شهيد شيرودي.

محمد قاسمي، دامپزشکي است که سالها پيش از اين بهعنوان پزشک کنار زمين مسابقه سگها حضور داشته. او ميگويد: «سگبازهايي که اين حيوانات را به جنگ هم مياندازند، بهخودشان لقب عشقباز ميدهند. سگها از نژادهاي خاصي هستند. مثلا سگهاي سراب يا سگهايي که در سالهاي اخير از عراق و افغانستان وارد ايران ميشوند و قيمتهاي گزافي هم دارند.»

آيتمهاي متعددي است که قيمت سگها را تعيين ميکند: از نژاد و سن و جثه گرفته تا تعداد ميدانهايي که در آن جنگيده و البته تعداد پيروزيهايش.

قاسمي ميگويد: «الان قيمت برخي از اين سگها به 300 ميليون تومان و بيشتر از آن هم ميرسد. طبيعي است که سگهاي وارداتي هزينه گزافتري داشته باشند چراکه آنها را بهصورت قاچاق و از طريق کولبران به خراسان وارد ميکنند و يا از عراق به سردشت ميبرند و آنجا تحويل خريدار ميدهند. براي محاسبه قيمت سگها هم عرف و قيمتگذاري خاصي وجود دارد. اصطلاحي هست به نام «دفتر» که هر دفتر 30 ورقه است و هر ورقه 100 دلار قيمت دارد. مثلا ميگويند قيمت اين سگ يک دفتر است؛ يعني 3 هزار دلار.»

ميدانهايي که رقابت سگها در آن برگزار ميشود، معمولا باغ و يا زمين و دشتي بيرون از فضاي شهر است و بزرگي آن بستگي زيادي به بزرگي دلالان و برگزارکنندگان مسابقات دارد.

محمد قاسمي ميگويد: «قبل از شروع مسابقه، دلالها به سراغ صاحبان سگهاي جنگي ميروند و قرار و مدار مسابقه را ميگذارند. از 3-2 ماه قبل از آغاز هر ميدان، خبرش را اعلام عمومي ميکنند و شرط بندي روي دو سگ آغاز ميشود. اين زمان فرصتي است براي اينکه صاحبان سگ از مسابقات تمريني خود عکس و فيلم پخش کنند و براي حريف کري بخوانند تا مردم به شرطبندي روي يکي از دو سگ بيشتر ترغيب شوند.»

 

دامپزشکان کنار زمين مسابقه

حضور سگهاي چند ميليوني و چرخش پول کلان در ميدانها، باعث شده تا پاي افراد زيادي به ميدانها باز شود؛ از زنان و کودکان گرفته تا مردم عادي و البته افرادي که تربيت سگ ميدان، به حرفهاي براي آنها تبديل شده است. دامپزشکان، استادان دانشگاه، چهرههاي سرشناس عرصه هنر و... هم در اين جمع حضور دارند.

قاسمي ميگويد: «براي سگها و برگزاري مسابقات و ميدانها هزينه زيادي ميشود. طبيعي است که برگزارکنندگان ميدانهاي سنگين، به دامپزشکان و متخصصان اسم درکرده هم پيشنهاد حضور در کنار زمين مسابقه را بدهند تا درصورت نياز سگهايي که آسيب ديدهاند را درمان کنند. اين رقمها امسال شايد به بيش از 100 ميليون تومان براي هر روز هم رسيده باشد.»

شرطبندي سر اين حيوانات از چند ميليون تومان آغاز ميشود و به چندصد ميليون تومان هم کشيده ميشود. ميدانهاي بزرگ، دفترداري دارد که در آن افراد کليد خودرو يا خانهشان را بهعنوان ضمانت شرطي که بستهاند گرو ميگذارند و همين کار به حساسيت مسابقه دامن ميزند.

اواخر بهار و تابستان، بهترين زمان براي نسلکِشي از سگهايي است که نژادهاي معروفي دارند؛ سگهاي سراب، سگهاي عراق و سگهاي افغانستان در اين ميان طرفداران زيادي دارند و معمولا تولهها به اعتبار سگ نر و مادهاي که از آنها جفتکشي شده، قيمتگذاري ميشوند؛ از 10 ميليون تومان تا قيمتهاي گزافتر و چند صد ميليون تومان.

قاسمي ميگويد: «کسي که 300 ميليون تومان براي خريد سگ هزينه کرده و برايش مربي گرفته و خرجهاي ديگر را برگزار کرده، حتما ميخواهد بيش از چند برابر اين پول را از طريق سگ به جيب بزند. براي همين شروع ميکند به نسلکشي از اين حيوان تا تولههايش را بتواند به قيمت بالا بفروشد. تولهکشي زياد از سگهاي ماده باعث شده تا عمر مفيد اين حيوانات نهايتا 4 تا 5 سال باشد و اغلب بيمار باشند. يا با برگزاري مسابقات مختلف، شرطبنديهاي کلاني سر برد سگ انجام دهد و از اين طريق هزينهها را جبران کند.»

 

هميشه پاي پول در ميان است

«ميتوان گفت ميدانها قتلگاه سگهاي ضعيفتر هستند. مسابقات زيادي براي شرطبندي ممکن است برگزار شود که در آن آدمها سر کشتي و بوکس و... به ميدان بيايند. اما ميدان سگکشي، ظلم بزرگي به اين حيوانات است چراکه با ميل و اراده خود به اين ميدان نميآيند.

بارها شاهد بودم که سگي که به زور به ميدان آورده شده، در عرض 50 ثانيه شاهرگش پاره شده و نفسنفس زده و جان داده است. شکستکي دست و پا، پارگيهاي نقاط مختلف بدن و حتي کورشدن و... از اتفاقهاي عادي در اين مسابقات است.» اين را يکي از دامپزشکاني ميگويد که تا چند سال پيش در ميدانها حضور داشت، اما بعد از ديدن آسيبهاي زيادي که به سگها وارد ميشد، از اين کار منصرف شد.

او که نميخواهد نامي از او برده شود ميگويد: «وقتي پاي اين همه پول در ميان باشد، طبيعي است که اتفاقهاي خارج از انتظار هم در ميدانها رخ دهد؛ از دعوا و زد و خورد تا گاوبندي و حتي قتل. معمولا از هر 10 ميداني که در ايران برگزار ميشود، 2 تا 3 ميدان به دعوايي بزرگ منجر ميشود. تيراندازي و قمهکشي و زدن به قصد کشت در اين دعواها کم نديدهايم.»

او از حضور افراد سرشناس در ميدانهاي مهم ميگويد: «از استاد دانشگاه گرفته تا هنرمند و نقاش، و حتي دامپزشکان معروف در اين ميدانها حضور دارند و به مسابقه علاقهمند هستند. چند سال پيش خبري از زندگي يک فرد ثروتمند در تهران منتشر شد که در خانهاش باغ وحشي شخصي داشت؛ اين فرد هم يکي از افرادي است که در اين مسابقات دست دارد و اصطلاحا سلطان تهران است؛ يعني بيشتر خريد و فروش سگها از خارج از ايران توسط او انجام ميشود.»

 

سگهاي ضعيف، آمدهاند که بميرند

اين دامپزشک به رسم کريخواندن صاحبان سگها باهم در فضاي مجازي اشاره ميکند که گاهي به تهديد و دعوا هم کشيده ميشود: «بسياري از اين افراد در شبکههاي مجازي مختلف براي هم کري ميخوانند و کليپ پر ميکنند و در آن براي حريف شاخ و شانه ميکشند. اين تنها يکي از انواع قدرتنمايي از طرف صاحبان اين سگهاست.»

اين روزها که هوا گرم است و فرصت خوبي براي جنگ سگها فراهم نيست، خريد و فروش سگ به اوج خود ميرسد و در اين ميان تولههايي خريده ميشوند که بهدليل سختي تمرينات، به زمستان نميرسند و ميميرند.

اين دامپزشک ميگويد: «اصطلاحا الان وقت ترنسفر سگهاست، چون بهدليل گرماي هوا، احتمال سکته سگها در مسابقه زياد است. اما از هر 10 تولهاي که از اين ماهها تمرين را آغاز ميکند، حداقل 4 تا 5 توله جان خود را از دست ميدهند، چون تمرينهاي سختي دارند و بر اثر گاز گرفتگي و صدمات ديگر ميميرند. برخي هم به قصد اين خريداري ميشوند که حريف تمريني هستند و کارشان کتک خوردن است. خشونتي که در اين مسابقات به سگها اعمال ميشود وراي تصور است. پارگي رگهاي عروقي و شکستن دست و پا، عاديترين اتفاقي است که ميتوانيم در اين مسابقات شاهدش باشيم. اما متاسفانه اين مسابقات در سالهاي اخير آنقدر شايع شده که مردم عادي و حتي بچهها هم به تماشاي مسابقات ميآيند و در جادههاي منتهي به ميدانهاي عمومي، ترافيکهاي سنگيني برقرار ميشود.»

ماجراي ميدانها به همينجا ختم نميشود و ميدانهايي با عنوان «ميدان خصوصي» هم گاهي برگزار ميشود که ميزبان آن، معمولا از افراد سرشناس اين عرصه است.

اين دامپزشک ميگويد: «در ميدانهاي خصوصي يک نفر ميزبان ميشود و مهماني در باغ يا ويلاي خود برگزار ميکند. به اين کار اصطلاحا ميگويند سفرهداري. جمعي گزيده شده و اغلب آشنا که حدودا تعدادشان به 100 نفر ميرسد در اين مهماني حضور دارند و از آنها پذيرايي ميشود. فرداي مهماني هم سگها را در ميدان به جنگ مياندازند و فيلم و عکسهاي آن را در گروهها به اشتراک ميگذارند.» از گروهها و کانالهاي عمومياي ميگويد که در شبکههاي اجتماعي تشکيل شده و معمولا چند هزار نفر عضو دارند؛ و البته گروههاي خصوصيتر که معتمدان اين مسابقات در آن عضو هستند وحتما براي عضويت در آن بايد ضامني گردن کلفت داشت.

او ميگويد: «چند بار با اداره محيطزيست يکي از شهرها درباره اين موضوع تماس گرفتهام و گزارش برگزاري اين ميدانها را دادهام. اما هيچ نتيجهاي نداشته و در نهايت گفتهاند براي برخورد با ميدانها بايد شاکي خصوصي وجود داشته باشد.» افزايش جمعيت سگهاي ولگرد در شهرهاي مختلف، مسئلهاي حاشيهاي، اما در اين زمينه مهم است که بسياري از مردم حاشيهنشين را به نگهداري و پرورش اين سگها و برگزاري ميدانهاي کوچک سوق ميدهد؛ فرهنگي که رو به گسترش است امروزه کمتر استاني در کشور است که ميداني در آن برگزار نشود.

 

عرصه جامعهشناسانهاي به نام «ميدان»

«هر فعلي که از شرايط معمول جامعه عبور کند و مردم، کارشناسان، خانوادهها و نظام سياسي را دچار نگراني کند از نظر جامعهشناسي يک مسئله است و ميتوان درباره آن تحقيق کرد.» اين را «اردشير گراوند» جامعهشناس ميگويد و به پديده جنگ انداختن حيوانات اشاره ميکند که تنها گوشهاي از روابط انسان و حيوان در اين سالها را نشان ميدهد.

او ميگويد: «براي اينکه به چرايي اين پديده نگاه کنيم، ميتوانيم ببينيم که اين موضوع چه خلائي را در زندگي افراد پر ميکند؟ چه آنهايي که حيوان خانگي را در آپارتمانهاي خود نگه ميدارند و چه آنها که اين حيوانات را براي جنگ انداختن و مسابقهدادن تربيت ميکنند و درصد بسيار کمتري از جامعه اول هستند.»

اين جامعهشناس به چرخه اقتصادياي که اين فعاليتها ايجاد کرده اشاره ميکند و ميگويد: «يکي از دلايل مهم پديد آمدن اين اتفاقها و گسترده شدن آنها در جامعه، بازي کلان اقتصادياي است که در اين چرخه شکل ميگيرد. افرادي بر چنين رخدادهايي ميدمند که نفع اقتصادي بالايي از آن برده باشند. ما به جاي اينکه به دامپروري و دامپزشکياي که به ثروت اجتماعي ما چيزي اضافه کند بپردازيم، به سمتي حرکت ميکنيم که هزينه اجتماعي بالايي براي ما دارد و اين اشتباه تاريخي رايجي در رفتارهاي اجتماعي ما ايرانيان است.»

بهگفته او علاوه بر وجه اقتصادي و درآمدي اين مسابقات براي صاحبانشان و دلالان، بايد به وجه سرگرمي و هيجاني آن هم توجه کرد؛ خلائي که بهنظر ميرسد هم در شهرهاي کوچک و هم در شهرهاي بزرگ با آن روبهرو هستيم.

اطلاعاتی برای نمایش وجود ندارد.