اظهار نظر 0

روزنامه به دیدگاه شما نیازمند است،از نظراتتون روی موضوعات پیشوازی خواهیم کرد.

  • برگزیده خوانندگان
  • همه
مرتب کردن بر اساس : قدیمی تر

احياي پيکر نيمه جان داعش در لبنان

تحولات امنيتي اخير در طرابلس و تحرکات هسته‌هاي خفته داعش در مناطق مختلف لبنان هشدارهايي درباره رواج پديده داعش و هرج و مرج امنيتي در شمال اين کشور مطرح مي‌کند.

احياي پيکر نيمه جان داعش در لبنان

به گزارش الف، در شرايطي که هنوز چشم اندازي براي تشکيل دولت جديد لبنان ديده نميشود و کمتر از دو ماه مانده تا پايان دوره رياستجمهوري ميشل عون هنوز هيچ نامزدي براي جانشيني وي معرفي نشده و از طرف ديگر لبنانيها درگير پرونده حساس مرزبندي دريايي با فلسطين اشغالي هستند، تحولات شمال لبنان به ويژه منطقه طرابلس موجب شده تا منابع امنيتي اين کشور درباره سوءاستفاده عناصر تروريستي جهت ايجاد ناامني در لبنان هشدار دهند.

طي هفتههاي گذشته اخبار متعددي درباره دستگيري عناصر وابسته به گروه تروريستي-تکفيري داعش در مناطق مختلف لبنان منتشر شده که جديدترين مورد آن مربوط به دستگيري 8 عضو داعش در منطقه بقاع غربي لبنان است که براي اجراي عمليات تروريستي عليه مواضع ارتش اين کشور و نيز مورد هدف قراردادن خودروهاي نظامي آن در جادههايي که منتهي به منطقه بقاع ميشود برنامهريزي کرده بودند. اما نيروهاي امنيتي در شمال لبنان و به طور خاص طرابلس اطلاع دادند که فعاليتهاي عناصر افراطي در اين منطقه به شکل قابل توجهي افزايش يافته و اين عناصر احساس ميکنند که ميتوانند از خلاء سياسي لبنان براي ايجاد هرج و مرج امنيتي سوءاستفاده کنند.

منابع امنيتي لبنان در همين راستا ابراز نگراني کردند که احتمالا يک قطب پنهان براي ايجاد هرج و مرج امنيتي در شمال اين کشور وجود دارد و ميتواند در قالب عملياتهاي تروريستي خود را نشان دهد. به ويژه اينکه اطلاعاتي درباره ورود هزاران تروريست داعشي از سوريه به شمال لبنان وجود دارد. گزارشهاي مربوطه نشان ميدهد که اين تروريستها در روستاهاي اطراف طرابلس مستقر شدهاند تا در زمان مشخص به سوريه برگردند.

منابع آگاه از اين جريانات گزارش ميدهند که استقرار اين عناصر داعشي در شمال لبنان در چارچوب يک طرح منطقهاي- بينالمللي براي به هم زدن کارتها در منطقه غرب آسيا و فعال کردن اين تروريستها در لبنان و همچنين سوريه و عراق در زمان مناسب است. اين نگرانيها زماني تقويت ميشود که سرويس امنيت داخلي لبنان از وجود شمار زيادي هستههاي خفته داعش در مناطق مختلف اين کشور خبر داده و مشخص شده که اين شبکههاي تروريستي با سرکردگان خود در سوريه و عراق و ترکيه و حتي کشورهاي آمريکاي لاتين در ارتباط هستند و از آنها دستور ميگيرند.

بررسيها همچنين نشان ميدهد هستههاي خفته داعش در لبنان به طور خاص به دنبال مورد هدف قرار دادن مراکز مذهبي اسلامي و مسيحي و مواضع نظامي ارتش و نيروهاي امنيتي هستند. نکته قابل توجه اينجاست که چنين عملياتهايي طي ماههاي اخير به بهانههاي مختلف مانند درگيريهاي فرقهاي و قبيلهاي در شمال لبنان اتفاق افتاده است؛ از بمبگذاري در اردوگاه نظامي عرمان تا حمله به موضع نظامي (اي بي سي) در اين منطقه.

نکته نگرانکننده ديگر اين است که از چند سال قبل تاکنون شمال لبنان حتي در زمان اوج تحرکات داعش و ساير گروههاي تروريستي مانند النصره، شاهد چنين عملياتهاي مشکوکي نبوده است. منابع محلي در طرابلس ميگويند که  اوضاع امنيتي اين شهر پايدار نيست و از آنجايي که مخفيگاههاي متعددي در اطراف و روستاهاي داخل طرابلس وجود دارد نيروهاي امنيتي نميتوانند به طور کامل کنترل اوضاع را به دست بگيرند. از آن گذشته افراد ناشناسي اخيرا اقدام به توزيع مواد غذايي و تعداد زيادي سلاح ميان مردم طرابلس کردهاند و به همين علت هشدارهايي مطرح شده مبني بر اينکه ممکن است يک انفجار امنيتي قريبالوقوع در راه باشد؛ انفجاري که برخي سفارتخانههاي غربي و عربي در لبنان نيز در آن دخيل هستند.

 کارنامه و واقعيت سياسي و امنيتي طرابلس نشان ميدهد که وجود شبکههاي فرقهاي و افراطي در اين منطقه به ويژه در شرايطي که اختلاف ميان رهبران سياسي آنجا شديد شده است، بستر لازم را براي تهديدات امنيتي و سوءاستفاده عناصر تروريستي فراهم ميکند.

علاوه بر اين موارد بحران اقتصادي و معيشتي فاجعهبار لبنان در چند سال گذشته موجب افزايش تخلفات و جرمهايي همچون جاسوسي و پيوستن به گروههاي تروريستي در ميان لبنانيها و به طور خاص قشر جوان شده است. اين پديده بيشتر در مناطق شمالي رواج داشته و از سال گذشته تاکنون صدها جوان لبناني از شمال اين کشور براي همکاري با داعش به سوريه و عراق منتقل شدهاند. با وجود اينکه اغلب اين افراد از وابستگان جريان 14 مارس و عربستان سعودي هستند و با اهداف ايدئولوژيک جذب داعش ميشوند اما شمار زيادي از خانوادههاي جواناني که به عضويت داعش درآمدهاند به سرويسهاي امنيتي اعلام کردند که آنها با انگيزه مالي دست به چنين اقدامي زدهاند و ماهانه براي خانوادههايشان پول ارسال ميکنند.

از آن گذشته تعدادي از افراد مذکور کساني هستند که قبلا به جرم همکاري با داعش دستگير شده و در زندان به سر ميبرند و از داخل همين زندانها اقدام به عضوگيري براي اين گروه تروريستي ميکنند و بعد از آزادي، همکاري با داعش را گسترش ميدهند؛ به طوري که يا مجددا براي پيوستن به داعش به عراق و سوريه ميروند يا در داخل لبنان عملياتهاي تروريستي اجرا ميکنند. به طور کلي طرابلس که شهر حاميان «سعد حريري» نخستوزير اسبق لبنان است به دليل ساختار فرقهاي  قبل از اين نيز شاهد ظهور جنبشهاي افراطي متعددي بوده و اولين بستر داعش براي نفوذ به لبنان محسوب ميشود. بنابراين اگر مسئولان لبناني اقدام جدي براي مقابله با بحران اقتصادي و هرج و مرج امنيتي به وجود آمده در شمال انجام ندهند بعيد نيست که موج ترورها مجددا به اين کشور برگردد.

اطلاعاتی برای نمایش وجود ندارد.