همزمان با آغاز محاکمه، معترضان بيرون دادگاه رديفي از کالسکههاي کودک چيده بودند که روي يکي از آنها اين شعار ديده ميشد: «کودکان مرده بزرگ نميشوند»...
خبر فعاليت يک باند وحشتناک در ترکيه، مردم اين کشور را تکان داد، باندي متشکل از دهها نفر که از فرشتههاي روي زمين براي رسيدن به پول استفاده ميکردند.
ترکيه کشور ويژهاي است. مردم آن مسلمان هستند. اگر چه از زمان به قدرت رسيدن مصطفي کمال معروف به آتاترک، تلاشهاي بسيار گستردهاي براي مبارزه با اسلام آغاز شد و ممنوعيت حجاب، تغيير الفبا و پاکسازي زبان عثماني و تبديل آن به ترکي استانبولي در دستور کار دولت قرار گرفت اما همچنان «اسلام» دين مردم است و فرهنگ اسلامي در زندگي مردم ترکيه نقش دارد. در فرهنگ اسلامي و آداب و رسوم مسلمانان، تولد نوزاد را به پدر و مادرش تبريک ميگويند و به مادر نوزاد هديه ميدهند. براي نوزاد قرباني ميکنند و ميهماني يا وليمه ميدهند. اين آداب و رسومي است که در فرهنگ مردم ترکيه جريان دارد. در فضاي کشوري که باورهايي از اين قبيل نسبت به نوزدان در مردم آن وجود دارد، ناگهان خبري به شدت وحشتناک، جامعة ترکيه را تکان داد؛ وجود يک باند تبهکار متشکل از کارکنان و پزشکان بيمارستانهاي خصوصي و طعمه قرار دادن نوزادان براي کسب پولهاي کلان و غيرقانوني حتي به بهاي جان نوزادان معصوم.
به راستي زير پوست جامعة ترکيه چه ميگذرد؟
شرابخواري و فساد جنسي زمينهاي براي جذب بسياري از گردشگران بيگانه است.
اخيرا نيز مراکز بررسي بينالمللي خبر تکان دهندهاي مربوط به ترکيه را متتشر کردند. خبري که چندان نميتوان جزئيات آن را نوشت، چرا که انتشار چنين خبري در واقع اهانت به مردم شريف و مسلمان ترکيه است. خبر، به طور کلي اين بود که ترکيه از لحاظ روابط نامشروع در جايگاه نخست در ميان کشورهاي جهان قرار دارد... متاسفانه در بررسي اين موضوع نيز، همچنان «پول» نقش اول را دارد. تمام برنامهريزيها براي جذب گردشگر در اين کشور متمرکز شده است. علاوه بر گردشگران مسلمان، گردشگران غيرمسلمان، اروپايي، روس، آمريکايي و آفريقايي در ترکيه بسيار زيادند که سبک زندگي متفاوت و اغلب فاسدي دارند. دولت ترکيه، با شراب و فساد جنسي و روسپيگري مشکلي ندارد. زيرا هر چقدر مصرف شراب و تعداد مفسدين جنسي زياد شود، ماليات بيشتري نصيب دولت ميشود.
باندي که در ترکيه به باند نوزادان شهرت يافته، نيز با هدف کسب پولهاي کلان فعاليت داشته است. کار اين باند در طعمه قرار دادن نوزادان براي کسب پول، به حدي نفرتانگيز بود که رجب اردوغان آن را «توحش» ناميد. آيا بروز اين توحش، فقط در ترکيه است؟ پاسخ منطقي اين است که چنين کارهايي منحصر به ترکيه نيست و ممکن است در کشورهاي ديگر نيز رخ دهد.
رسانههاي اروپا نيز به خبر باند نوزادان در ترکيه حساسيت نشان داده و آن را با جزئيات منتشر کردند. موضوع، وحشتناک است...به نظر ميرسد يکي از علل توجه رسانههاي اروپا به اين موضوع، حضور گسترده گردشگران اروپايي در ترکيه است...
خبر باند نوزادان در رسانههاي ترکيه هم به صورت گستردهاي بازتاب داشته است.
محاکمه دهها متهم «باند نوزادان» در ترکيه آغاز شد؛ اردوغان گفت؛ عاملان اين توحش به اشد مجازات محکوم خواهندشد.
دهها متهم در استانبول در پيوند با مرگ دست کم 10 نوزاد در چارچوب يک طرح گسترده کلاهبرداري از سيستم تأمين اجتماعي، محاکمه شدند.
با آغاز محاکمه اعضاي باند موسوم به «باند نوزادان» در بخش اروپايي استانبول، دادگاه مملو از اعضاي خانواده قربانيان و خبرنگاران بود و 47 متهم قرار است طي چند هفته محاکمه شوند.
دادستانها ميگويند شبکهاي از کارکنان بيمارستانهاي خصوصي، از مديران تا پزشکان، به همراه اپراتورهاي اورژانس و رانندگان آمبولانس، براي انتقال نوزادان سالم به بخشهاي مراقبتهاي ويژه نوزادان جهت کسب منفعت مالي، توطئه کردهاند.
اين بزرگترين پرونده رسوايي در نظام سلامت ترکيه در سالهاي اخير محسوب ميشود که از زمان انتشار خبر آن در ماه گذشته، اين کشور را در بهت فرو برده است. چگونه در نظام سلامت يک کشور مانند ترکيه، يک شبکه جنايتکار متشکل از راننده تا پزشک پديد ميآيد و حاضر ميشود به خاطر پول، با جان نوزادان بازي کند؟
اصل ماجرا اين است که اعضاي اين شبکه پنهان، با ارائه اطلاعات پزشکي غلط به والدين، برخي از نوزادان را بيدليل و گاهي براي هفتهها در بخش مراقبتهاي ويژه نگه ميداشتند. در واقع، به والدين نوزادان دروغ گفته ميشد که فرزندتان بيمار است! والدين نوزادان هم چارهاي جز قبول حرف پزشک نداشتند و راضي ميشدند که فرزندشان در مراقبتهاي ويژه بستري شود تا از بابت هر نوزاد، روزانه حدود 230 دلار از طرف بيمه بهعنوان حق بيمارستان پرداخت شود. البته فقط به اين مقدار بسنده نميشد، زيرا والدين نيز سهم ديگري از درمان دروغين را در حق بيمارستان و پزشکان بيوجدان پرداخت ميکردند. از طرف ديگر، نوزاداني که نياز به مراقبتهاي ويژه داشتهاند، درمان لازم را دريافت نکردهاند. شايد به اين خاطر که اعضاي باند تشخيص ميدادند که والدين نوزادان از بيمة لازم که بتواند روزانه بيش از 230 دلار پرداخت کند، برخوردار نبودند و خودشان هم نميتوانستند چنين پولي بپردازند. پس، فرزندانشان به دليل عدم درمان و رسيدگي جان ميباختند.
هدف اين شبکه، علاوه بر هزينهاي که از والدين نوزادان دريافت ميشد، دريافت مبلغ 8 هزار ليره ترکيه (حدود 230 دلار) در روز از سيستم تأمين اجتماعي براي بيمارستانهاي خصوصي بود که نوزادان را درمان ميکردند. سود حاصل ميان اعضاي اين شبکه تقسيم ميشد.
در کيفرخواست که تقريباً هزار و 400 صفحه است، اعلام شده که بر اثر فعاليت مخرب اين شبکه در طول چندين سال، دست کم 10 نوزاد به دليل سهلانگاري و درمان نامناسب جان باختهاند.
به گفته رسانههاي ترکيه، تحقيقات در اين زمينه از ماه مه 2023 آغاز شد و تا پايان اکتبر، مأموران در حال بررسي حدود 350 شکايت بودند.
همزمان با آغاز محاکمه، معترضان بيرون دادگاه رديفي از کالسکههاي بچه چيده بودند که روي يکي از آنها اين شعار ديده ميشد: «کودکان مرده بزرگ نميشوند». برخي ديگر نيز از آسيبهاي ناشي از خصوصيسازي بيش از حد در سيستم سلامت ترکيه انتقاد کردند.
نازلي آهي که در آوريل 2023 در يک بيمارستان خصوصي استانبول زايمان کرده بود، به خبرگزاري آناتولي گفت: «شب زايمانم بچهام خوب بود، سالم بود. روز بعد به ما گفتند که سه لخته عميق در رگ دارد، فشار خون بالا و مشکلات تنفسي دارد. بعد گفتند که ميخواهند او را به بخش مراقبتهاي ويژه نوزادان در بيمارستان ديگري منتقل کنند.»
اين زن که چند روز بعد، خبر مرگ نوزاد پسرش را به او اعلام کردند، افزود: «اگر به ما ميگفتند که پول ميخواهند، حاضر بودم ميلياردها بدهم تا فقط بچهام را به من برگردانند.»
مقاماتْ 9 بيمارستان خصوصي را در استانبول و يکي از استانهاي همجوار تعطيل کردهاند، از جمله بيمارستاني که توسط وزير سابق بهداشت پيشين از حزب عدالت و توسعه، حزب متبوع رجب طيب اردوغان، رئيس جمهوري ترکيه اداره ميشد. 9 مرکز بهداشتي ديگر نيز در حال بررسي هستند.
متهمان با اتهاماتي از جمله «قتل عمد ناشي از سهلانگاري»، توطئه براي کلاهبرداري از نهادهاي دولتي و ايجاد تشکيلاتي «با هدف ارتکاب جرم» مواجه هستند.
آنها در صورت محکوميت، جمعا با صدها سال زندان روبهرو خواهند شد.
اردوغان گفته است که شخصاً اين پرونده را دنبال ميکند و وعده داده است که «اشد مجازات ممکن» براي «عاملان اين توحش» اعمال ميشود.
اما حرف آخر، اين سوال است که چرا شبکه تبهکار نوزادان در نظام سلامت ترکيه آن هم در بخش خصوصي شکل گرفت؟ قبل از هر چيز، موضوع به «نظارت» برميگردد؛ بازرسان يا ناظراني که احتمالا به دلايل مختلف مانند عدم جديت، اعتماد به بيمارستان، دريافت رشوه يا دريافت سهمي از سهام بيمارستان و درمانگاه، چشم خود را به روي همه چيز بستهاند. آيا شما نيز چنين بازرسان يا ناظران کارمندي را ديدهايد که در مدت کوتاهي، از يک زندگي کارمندي به زندگي اشرافي و شيطاني رسيدهاند؟ بهاي گزارش نکردن کمبودهاي اتاق عمل يک بيمارستان توسط يک بازرس چيست؟ و...
جامعة ترکيه که از عملکرد شبکة تبهکار در نظام درمان کشور بهت زده شده، بيصبرانه در انتظار صدور راي دادگاه است. درست است که در يک جامعة سالم، مجرمان و تبهکاران بايد مجازات شوند، اما نوزادن مرده هرگز زنده نخواهند شد. پس، تخلفات و جرمها در نظام سلامت و درمان هر کشور بايد به صورت بسيار جدي مورد توجه قرار گيرد. از بياعتنايي به بيمار در اورژانس تا تاخير در امدادهاي پزشکي تا اخذ زيرميزي از بيمار در قالب سکه و پول نقد و...
جامعهاي که مديران آن احساس مسئوليت ميکنند، از رويدادهاي جوامع ديگر عبرت ميگيرد و جامعهاي که مديران آن کمتر احساس مسئوليت ميکنند، رويدادهاي زيانبار تکرار ميشود.
هر از گاهي اخباري از باندهاي جنايتهاي وحشتناک، مانند باند نوزادان جامعة ترکيه را تکان ميدهد. اما سؤالي که ذهن آگاهان جامعة ترکيه را درگير کرده، اين است که چرخة اين جنايتهاي وحشتناک تا کي ادامه خواهديافت؟
شنود مکالمات اعضاي شبکه نوزادان
پليس ترکيه البته در مقابل فعاليت شبکة جنايتکار متشکل از کادر درمان و پزشکان ساکت نبوده است. فعاليت اين شبکه جنايتکار براي پليس نيز تکان دهنده بوده است. اگر چه فعاليت شبکه جنايتکار دربارة نوزادان پاک و بيگناه سالها ادامه داشته است، اما پليس به محض اطلاع از اين ماجرا اقدامات گستردهاي را براي جمعآوري اسناد و مدارک از اعضاي شبکة جنايت آغاز کرد که يکي از اين اقدامات، شنود گفتوگوهاي تلفني يا مکالمات ميان اعضاي شبکه در اماکن مختلف بوده است. اين گفتوگوها نشان ميدهد که اعضاي شبکه با بيرحمي و قساوت تمام با نوزادان برخورد ميکردند. نمونهاي از مکالمات اعضاي شبکه چنين است:
حسن بصري: «مهتاب، بچه را بکش، بچهاي که سطح اشباع اکسيژنش 50 است زنده نميماند.»
- پرستار مهتاب: «ميدانم، اما کشتنش هم خودش دردسر است.»
- هاکان دوعان: «اطلاعاتي در مورد نوزادي که قرار است منتقل شود، داري؟»
- حسن بصري: «بله، خيالت راحت انجامش ميدهم. امروز پول ما واريز شود، بعدش با خانواده براي عمل صحبت خواهم کرد. مبلغش را 150 هزار ميگويم. اوکي؟»
- هاکان دوعان: «اما بيمار بيشتر از اين دوام نميآورد، ريههايش کامل بسته شده است.»
- حسن بصري: «بچه ميميرد، ديشب در خوابم ديدم.»
- هاکان دوعان: «سطح اشباع اکسيژنش به 10 رسيده، خيلي دوام نميآورد، بايد سريع منتقل کنيم وگرنه دردسر خواهيم داشت.»
- حسن بصري: «تو بچه را امروز زنده نگه دار، من امروز با پدر و مادرش صحبت ميکنم و پول را ميگيرم. امشب را جشن ميگيريم.»
جزئيات تلخ مرگ يک نوزاد
يکي از تکاندهندهترين اعترافات گؤک مربوط به مرگ يک نوزاد بود. او توضيح داد که يک نوزاد در حالي به بيمارستان آورده شد که وضعيت جسمياش در ابتدا بحراني نبود، اما در روزهاي دوم و سوم بستري، به دليل مشکلات قلبي، حالش وخيم شد. فيرات ساري به دليل شرايط نامناسب بيمارستان، از انجام عمل جراحي روي نوزاد خودداري کرده و نوزاد به بيمارستان ديگري منتقل نشده بود.
هاکان دوغوکان تاشجي نيز در اين روند نقش داشت و به گفته گؤک، خود را به والدين نوزاد به عنوان پزشک معرفي کرده و داروي قلبي مورد نياز نوزاد را تجويز ميکرد. او مدتي بعد تجويز دارو را متوقف کرده و نوزاد را با داروهاي سنگين مخدر بيهوش کرده بود. عليرغم تلاشها، نوزاد به دليل مشکلات قلبي روز به روز وضعيت بدتري پيدا کرده و پس از 1.5 ماه درگذشت.
️گردانندگان اصلي شبکه کشتار و تجارت نوزادان
تحقيقات تکميلي حاکي از آن است که «دکتر فيرات سار» به عنوان رهبر اين سازمان مجرمانه شناسايي شده و دکتر ايلکر گونن و راننده آمبولانس غياثالدين مرت اوزدمير به عنوان مديران اين سازمان فعاليت ميکردند.
بقية افراد يعني حداقل 44 نفر ديگر که دستگير شدهاند، زير نظر و با دستور اين افراد به تجارت و کشتار نوزادان ميپرداختند.
خبرها حاکي از آن است که حداقل 10 تا 12 نوزاد در نتيجه اقدامات اين شبکه جنايتکار فوت کردهاند. اما گفته ميشود اين تعداد، مربوط به اعترافات ابتدايي اعضاي باند و شواهد و اسناد پليس است و مکن است تعداد نوزادان فوت شده، بسيار بيشتر از اين تعداد باشد.
چرا در ترکيه؟؟
به اعتقاد برخي کارشناسان علوم اجتماعي، ديگر جامعة ترکيه به اين جنايتهاي عجيب و غريب دارد عادت ميکند. اما پرسش اين است که چرا؟
براي اين چرا، پاسخهاي گوناگوني ميتوان داد. اما شايد پاسخ اصلي اين است که علت اصلي وقوع جنايتهاي شبکهاي وحشتناک در وهلة اول، دستکاري فرهنگ اصيل مردم ترکيه است که از زمان کمال مصطفي يا همان آتاترک (پدر ترکيه!) آغاز شد.
تغيير الفبا، ممنوعيت فعاليت مدارس ديني، ممنوعيت حجاب، تغيير هزاران اسامي کوچهها و محلات و روستاها از فارسي و عربي و کردي به ترکي ايستانبولي، فعاليت آزادانه هزاران مرکز رقص و شراب و فحشا، ترويج فرهنگ مسيحيت و تحميل سبک زندگي غربي بر جامعة مسلمان ترکيه، ممنوعيت پوشيدن لباس روحانيت براي روحانيون اهل سنت و شيعه و... همة اينها نسل جديد از مردم ترکيه را به نقطهاي رسانده که به آن بحران هويت ميگويند.
نکتة دوم اينکه؛ نظام حاکم بر ترکيه، يک نظام لائيک است. علاوه بر اين ضداسلام است. نظامترکيه، يک نظام بيدين است. از طرفي، دين سرچشمة اخلاق است. به بيان ديگر، جامعة ترکيه فاقد راهبرد اخلاقي است. جامعهاي که فاقد راهبرد اخلاقي باشد به همين سرنوشت ترکيه دچار ميشود. براي مثال؛ اردوغان به رژيم صهيونيستي فحش ميدهد و از طرف ديگر، نفت مورد نياز اين رژيم را هم تامين ميکند! از سوي ديگر، تجارت گسترده بين ترکيه و رژيم صهيونيستي برقرار است! سفارتخانة رژيم کودککش هم در آنکارا بيش از پيش فعال است. همکاريهاي امنيتي هم ميان دولت اردوغان و رژيم تروريستي برقرار است...يعني سياست خارجي ترکيه، فاقد دين و اخلاق است. سياست داخلي دولت ترکيه نيز فاقد دين و اخلاق است. مثلا در حالي که اردوغان و حزب حاکم، ادعاي اسلامگرايي داشتند و دارند، از توليد و فروش مشروبات الکلي حمايت ميکنند! مراکز فساد و فحشا در کشور داير است. زمينههايي در کشور فراهم کردهاند که ترکيه به مقصد مهم روسپيگري و گردشگران جنسي در منطقه تبديل شده است. دولت به اصطلاح اسلامگراي ترکيه هرگز گامي براي مقابله با اين وضعيت برنميدارد. چرا؟ چون اين امور براي دولت درآمد دارد و خزانه را پر ميکند!
وقتي کسب درآمد، حتي به بهاي زير پا گذاشتن دين و اخلاق، حتي به بهاي حمايت از قصاب هزاران کودک مسلمان فلسطيني، به هدف دولت ترکيه تبديل شده است، آيا نميتوان انتظار داشت که چنين هدفي در جامعه از سوي اقشار مختلف و جمعي از کارکنان بيمارستانها و پزشکان بيوجدان دنبال شود؟
* مصطفي محمدي
اظهار نظر 0
روزنامه به دیدگاه شما نیازمند است،از نظراتتون روی موضوعات پیشوازی خواهیم کرد.