محمد مهربان، کارشناس مسائل غرب آسيا در گفتوگو با خبرنگار فارس، در رابطه با علت پيشروي سريع شورشيان در سوريه گفت:
به دلايل مختلفي ارادهاي در ساختار نظامي و سياسي کشور سوريه براي جلوگيري از پيشروي شورشيان وجود نداشت، از جمله آن دلايل ميتوان گفت که از طرفي ساختار ارتش سوريه به دليل مشکلات اقتصادي، فسادهاي موجود و عدم بازسازي پس از جنگ با داعش ناکارآمد بود، از طرف ديگر در خود نظام سياسي سوريه نيز قطببنديهايي ايجاد شده و بخشي از نظام سياسي قائل به گذار از وضعيت موجود بود، زيرا نظام سوريه پس از درگيري با داعش، توان ترميم يا بازتوليد ايدئولوژي خود را از دست داد.
وي با تاکيد بر آنکه نظام سياسي سوريه به نظر به اين نتيجه رسيد بود که ايستادگي و مقاومت در برابر شورشيان بي فايده و هزينهآور است، گفت: در کنار دو عوامل پيش گفته، ناتواني دولت سوريه در همراه کردن توده مردم با خود، باعث شد شورشيان بدون کمترين مانع و مقاومتي پيشروي کنند.
اين کارشناس مسائل غرب آسيا ادامه داد: برخي مسائل نيز باعث شد تا عملکرد دولت مرکزي سوريه به خصوص از لحاظ اقتصادي طي سالهاي اخير دچار اختلال شود، از جمله غارت نفت سوريه توسط امريکاييها، کم رونق شدن صنعت توريست، تحريمهاي سزار امريکايي و فساد اداري و سياسي. در واقع اين عوامل و تورم بالا و هزينههاي بازسازي کشور پس از جنگ با داعش، دست به دست هم دادند تا کارکرد دولت دچار اختلال شود، همچنين فشارهاي اقتصادي باعث شد مردم سوريه تحت فشار قرار گيرند.
مهربان افزود: از سويي نيز پس از جنگ با داعش، دولت سوريه نتوانست شورشيان و تروريستها را از بخشهاي شمالي کشور اخراج کند که اين يعني نظام سياسي توان نابودي کامل تروريستها در نتيجه توانايي حفظ حاکميت سرزميني خود را از دست داده بود.
وي در رابطه با علت عدم حضور نيروهاي ايراني در دفاع از دولت سوريه در اتفاقات اخير نيز گفت: حضور جمهوري اسلامي ايران در سوريه مبتني بر درخواست رسمي سوريه و يک حضور کاملا قانوني و براساس دعوت نظام سوري است، در اتفاقات اخير کشور سوريه از جمهوري اسلامي ايران دعوتي به عمل نياورد چون نظام بعث سوري به دلايل پيش گفته به اين نتيجه رسيده بود که بايد از وضعيت موجود سياسي گذار کند، البته اعتماد بخشي از کارگزاران سوريه به وعده هاي کشورهاي عربي و غربي و عدم تحقق وعدهها، اين گذار را هموار کرد.
کارشناس مسائل غرب آسيا تاکيد کرد: اتفاقات موجود را بايد براساس طرح خاورميانه جديدي تحليل کرد که غربيها سالها پيش در پي اجرايي کردن آن در منطقه بودند، آنان يکجا حکومتي را با عمليات نظامي ساقط ميکنند، جاي ديگر با کودتاي مخملي و با روشهاي ديگر که لازم است براي مقابله با اين طرح چارهاي انديشه شود.
اظهار نظر 0
روزنامه به دیدگاه شما نیازمند است،از نظراتتون روی موضوعات پیشوازی خواهیم کرد.